Alt an, alte conditii

Anul asta este clar diferit de cel de anul trecut. In cazul acesta concluziile mele despre anul trecut si greselile lui sunt usor puse la indoiala. Si anul trecut a plouat in iunie foarte mult si anul acesta a fost la fel. Singura diferenta a fost intre timpul alocat de mine culturilor anul trecut fata de anul acesta. Iar acest fapt a influentat decisiv culturile. Anul trecut in aceasta perioada, ma supuneam “chinurilor radiatilor ultraviolete” pe o plaja din Corfu, in timp ce plantele mele din solar se imbolnaveau in mod iremediabil.

Stropirile au avut de suferit, ca de acolo nu puteam stropi. Recunosc ca putea stropi inainte de a pleca ca asta este si menirea stropirilor bio mai degraba preventiv decat curativ. Dupa ce am venit si am vazut ca boala le-a atins degeaba am mai stropit ca nu am putut salva decat ce stiti.

Anul asta, insa m-am tinut de calendarul stropirilor iar plantele mi-au multumit. Le-am dat ceaiuri si siropuri de tuse de data asta preventiv iar roadele nu au intaziat sa apara.

Nu stam chiar roz, in solar avand patare cafenie (o puteti vedea pe unele din frunzele ce apar in pozele de mai sus). Dar este controlata si controlabila. Unele soiuri insa nu au fost atinse de aceasta patare, chiar daca sunt alaturate. De unde trag eu concluzia ca daca ai mai multe soiuri e mai bine.  Masurile le stiti de anul trecut: frunzele pana la primul rod trebuie sa dispara mai ales daca acestea ating pamantul, nu mai inchidem solarul noaptea pentru ca se face condens si ciupercile sunt incantate de zona fierbinte – umeda. Si faceti stropirile la 10 zile cu macerate sau alte remedii ecologice, iar daca sunteti adeptii agriculturii conventionale, stropiti la avertizare (pentru ca aveti avantajul ca stropirile va stopeaza boala daca nu este foarte avansata).

Am descoperit inca ceva anul asta, fapt pe care-l banuiam inca de anul trecut: solarul iti ofera o cultura rapida si probabil ca noi vom avea rosii mai devreme decat ceilalti care au cultivat afara. Insa in solar bolile fungice sunt stapane daca nu stropesti conventional antifungic iar plantele din solar sunt mult mai expuse. Pe de alta parte aceleasi rosii din aceleasi seminte afara, nu sunt la fel de spectaculoase, ca frunzis sau ca rod – care este mult intarziat, fata de cele din cultura protejata in solar – insa sunt mult mai sanatoase ca plante. Este adevarat ca sunt expuse grindinei si vanturilor puternice in timpul furtunilor de vara dar chiar si sanatatea plantelor creste sacrificii.

Singura mea parere de rau este ca nu am facut anul acesta macerat de urzici. Poate la anu’. Sau poate fac din urzici uscate de la Plafar.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Alt an, alte conditii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.