Ce am gresit in 2010 – episodul 1

Cu totii ne dorim ca 2011 sa fie mai bun decat 2010, asa cum ne-am dorit ca 2010 sa fie mai bun decat 2009 si cum ne vom dori probabil ca 2012 sa fie mai bun decat 2011. Ca asa suntem noi oamenii nu ne pierdem speranta. Insa foarte putini dintre noi privim in urma cu intelegere si cu luare aminte la greselile pe care le-am facut si incercam sa invatam din ele.

Si la mine s-au adunat multe greseli anul trecut, ca si la voi probabil, dar aici ma voi referi doar la cele pe care le-am facut in gradina. Unele din greseli si-au aratat deja efectele, unele le-am dibuit inainte ca efectele lor sa apuce sa controleze situatia, pe restul nu le stiu inca si sunt convinsa ca vor aparea cand mi-e lumea mai draga

1. Planificarea productiei

Nu am stiut sa impart pamantul in mod convenabil obtinand productii prea mari la un produs si prea mici la altul. M-am bazat pe productivitatea mare a unor seminte si pe faptul ca la un moment dat voi rari. Nu s-a intamplat asa.

Fasole, de exemplu, am cultivat prea multa. Am congelatorul plin de fasole fideluta, galbena si verde, si din aceea lata. Ne saturasem deja din vara multumita productivitatii ridicate si acum nu mai se atinge nimeni de ea

Mazarea, dupa care suntem toti innebuniti, si pe care o mancam si cruda, am cultivat-o in cuiburi destul de departate si nu a putut sa se sprijine una pe alta pentru a creste, asa ca productia a fost minuscula. In 2011 voi cultiva pe rand si o voi sprijini sa se agate ca pe spalier.

In cazul dovleceilor am cultivat 9 cuiburi cu cate n seminte (multe oricum), pe care speram sa le raresc. Nu s-a intamplat asa. Puterea de germinatie a fost mare si in curand pe parcela am avut o padure de frunze de dovleci si in acest fel florile au fost ascunse de albine. Am rupt frunzele si am obtinut multi dovlecei pe care nu am stiut cum sa-i conserv. Pe multi i-am aruncat pentru ca se facusera atat de mari incat nu se mai puteau manca. I-am aruncat la gaini si ele s-au bucurat dar tot i-am aruncat.

Cu morcovii am patit ca toti gradinarii incepatori. Am plantat foarte des, am spus ca o sa raresc si cand a venit momentul raririi mi-a fost mila. Am rarit putin iar morcovii au iesit prea putin dezvoltati, sau strambi. Api s-au crapat, cred ca din cauza ca le-am dat prea mult apa sau invers, nu m-am lamurit. Cert este ca nici sa-i pui foarte rari nu este o solutie ca nu rasar. Am pus din aceia drajati si abia au iesit pe ici pe colo. In plus cand frunzisul este viguros el trebuie rupt fara mila deoarece consuma toate substantele nutritive in loc ca acestea sa se depoziteze in radacina si sa creasca morcovul mare. Acelasi lucru este valabil si la telina. Trebuie sa ramana cam o frunza, doua hai trei dar asta este maximul. In cazul morcovilor spre sfarsitul verii am rupt frunzele ca si cum as fi cosit si toti morcovii respectivi au fost mai mari si mai vigurosi.

Ceapa am plantat-o foarte deasa, cam la 7 cm intre cepe si 10 cm intre randuri. Am obtinut o productie de ceapa modesta din punct de vedere al marimii cepei. E adevarat ca nu am mai plivit-o incepand cu iulie, culegand-o la inceputul lui august, insa fiind atat de deasa nu mai puteam plivi. Nici prea rara nu cred ca este prea bine deoarece de la un moment dat se sprijina una pe alta, dar poti face cu a facut Huni, care a asezat ceapa pe brazda ca in cartile despre gradini.E adevarat ca am gandit ca mancam si ceapa verde si o sa o mai rarim insa cata ceapa verde poti manca? Dar am vazut ca se intampla si la altii

Offf si abia am vorbit de prima greseala. Dar avand in vedere ca toata lumea planifica si cumpara seminte pentru primavara m-am gandit ca este important sa incep cu asta. Maine episodul 2… sper ca imi va ajunge spatiul in doua episoade si nu voi mai descoperi greseli sa mai apara si episodul 3… Voi cum stati? Ce ati gresit in 2010 si vreti sa invatam si noi din greselile voastre?

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Ce am gresit in 2010 – episodul 1

  1. huni says:

    Cu semintele de morcovi drajati nu am avut niciodata succes, de aceea nici nu mai folosesc, ca nu prea rasar. E mai sigur cu semintele clasice, dar atunci bineinteles apare problema raririi 🙂

  2. Adinuca says:

    La magazin mi-au spus ca trebuie ca pana la incoltire pamantul sa fie in permanenta umed in jurul lor. Mie pe de o parte mi-a fost teama ca o sa putrezeasca si pe de alta parte stii ca eu la gradina stau doar 3-4 zile pe saptamana, deci era exclusa udarea zilnica.
    Da cu rarirea toata lumea are probleme. dar cred ca o sa-mi iau iepuri si atunci voi avea cui sa dau ce raresc

  3. simf says:

    morcovii i-am pus mult prea desi si majoritatea au fost mici, noroc cu nea costica, el avea taria si sa-i rareasca, si sa le taie crunt frunzele, mie mi-era mila. si ai nostri au plesnit si n-am idee de ce. tot nea costica m-a invatat cum sa-i plantez: se ia un plic de seminte se adauga cam de 15 ori mai mult nisip, se amesteca bine si se presara precum sarea pe rosii.
    usturoiul si ceapa au iesit si ele mici tot pentru ca au fost prea dese, in ideea ca vom manca muulta ceapa verde. dar ceapa inca avem in beci si e asa concentrata… esenta de ceapa. de fapt, eu am plantat TOTUL prea des.
    am tuns via prea cu mila si strugurii nu s-au copt la timp pentru ca n-au avut soare. bine ca ne-am prins in timp util (adica nea costica a vazut).
    am uitat sa pun fasole si cartofi, probabil pentru ca nu erau nici la plicrui, nici la rasaduri:). am pus toate soiurile de ardei unul langa altul si mi-au iesit niste ardei capia iuti… nu am cumparat araci in timp util si a trebuit sa improvizam. cand am vrut noi deja nu se mai gaseau.
    am descoperit cresonul, e o minune in salata, cu omleta sau in chiftele. si nici nu e pretentios, e si decorativ.
    n-am stropit in timp util pomii, via, rosiile, n-am sapat pomii ca n-am stiut ca se sapa, eu credeam ca in oras se face chestia asta pentru estetica, zmeura a fost atacata de o vita salbatica pentru ca n-am fost in stare sa fac diferentele intre frunze, n-am rarit capsunele si recolta a fost slaba, dar acu msunt mutate pfrumos, in plin soare, pe randuri. si invatam din mers si din greseli. ale noastre, ale altora.

  4. brenacu says:

    de morcovi m-am ferit asa ca nu-ti pot impartasi nimic din zona asta.greseala din 2010? ca am incercat sa tin o gradina prea mare pt puterile noastre ( a se citi timpul nostru).asa ca in 2011 ( la 1/2 din februarie ) o sa-mi ridic un solar ce cred ca o sa-mi fie deajuns .

  5. Ursu Florin says:

    Cu morcovii am patit-o si eu .. am rarit … dar mult prea putin .. si mi-au iesit cat degetu mic de la mana.
    Dar omu’ din greseli invata

  6. adinuca says:

    Toti incercam sa facem mai mult decat ne tine (ma refer atat la timp cat si la puterea de a face; pentru un amator care se apuca de gradinarit la 30 si ceva de ani este greu sa sape 1000 mp intr-o zi cum fac cei care traiesc la tara)… Poate inca in celulele noastre undeva adanc este intiparita informatia ca nu o sa avem ce manca. Cred ca ne-a ramas de dinainte de ’89. Eu eram micuta pe atunci de aceea zic ca vine din ADN.

  7. adinuca says:

    Simo ce bine e sa ai un Nea Costica… Mai sunt pe la voi prin sat, ca la noi au ramas numai rebuturile? Ce bine e sa ai oameni pe langa tine…

  8. simf says:

    Adinuca, greu l-am gasit. Dar zau a meritat cautarea. Se uita la gradina noastra ca la a lui, ne spune/ne intreaba ce trebuie facut, ne indruma catre/sau ne aduce el oameni specializati…

  9. Pingback: grAdinuca.ro » Ce am gresit in 2010 – partea a doua

  10. Pingback: grAdinuca.ro » Fara mila…

  11. zuara says:

    pentru mazare anul asta am cumparat o plasa-spalier. de-abia astept sa o probez. anul trecut nici nu am pus araci si sfori la mazare, ca nu s-a prea facut.prea multa ploaie, prea putine zile calduroase.Plasa se poate folosi si la castraveti.
    mersi pt. pontul cu ruperea frunzelor la dovlecei, nu pricepeam de ce nu leaga, parca erau gradina de flori, si, ici-colo, cate un dovlecel.
    cu morcovul, ai dreptate: trbuie rariti fara mila. iar prin august-septembrie, cind frunzele oricum se cam ingalbenesc, trebuie cosite, ca si la pastarnac.si mie mi-a fost mila sa le tai, dar am vazut ca altii ii taiau fara remuscari. Oricum, anul 2010 nu este un an etalon, nimic n-a mers bine din cauza de clima rece si umeda.

  12. Adinuca says:

    Poate ca 2010 nu este un an etalon dar sigur am si gresit. Ma intereseaza cum arata plasa pentru mazare. Noi nu puneam nimic pur si simplu se ridicau unele pe altele. Nu le-am legat niciodata. Ma intereseaza subiectul, daca poti detalia… te rooooog….. Castravetii noi ii legam ca-i punem in solar.

  13. Pingback: T?ierea pomilor fructiferi: gre?eli comune

  14. Pingback: grAdinuca.ro » Alt an, alte conditii

  15. Elena says:

    Buna,tuturor !
    Eu,din copilarie stiam de la mama ca usturoil se leaga la frunze,prinzand toata frunzele de la o planta si le legam cu toate frunzele de la planta imediat vecina,sau doua cate doua plante de pe sirurile paralele.Am facut asta cativa ani si a fost ok,dar in 2010 mi s-au uscat de la nod in hos si caciuliile au ramas mici.Anul trecut(2011) am rupt frunzele mai batrane la fiecare planta si apoi am legat doar frunzele dinspre varf,astfel,am avut usturoi minunat…
    Cu morcovul,si eu il tund,dar nu doar cand incep frunzele sa se usuce,ci de 2 ori pana la recoltare(o data,in timpul vegetatiei si una,mai aproape de uscare…). Anul acesta vreau sa incerc sa tund si ceapa pe un sir pus special pentru aceasta operatiune,deoarece asta fac si la florile bulboase si am mereu bulbi imensi si sanatosi.
    Ce credeti,ar fi un risc sa tund ceapa?(oricum,v-am spus ca am pus un sir de proba).
    INTREBARE :
    Oare patrunjelul nu se poate tunde? A incercat cineva?Eu nu mi-am permis sa incerc pentru ca imi ies foarte greu,rari,uneori raman mari goluri in strat si chiar nu am de multe ori ce rari din ei.Anul acesta au rasarit normal,insa tot mi-e teama sa risc tunzandu-i,ca nu cumva sa raman cu recolta proasta.

  16. Adinuca says:

    Buna Elena si bine ai venit in gradinuca. Poate ca in 2010 ai legat si prea strans usturoiul.

    Nu stiu nimic despre tunsul cepei si m-ar interesa experimentul tau. La noi anul asta aproape toata ceapa a facut fusca si macar pe aiatrebuie sa o rup.

    Patrunjelul noi il tundem oricum de mai multe ori pe an. De fapt tot rupem frunze sa-l bagam la congelator pentru iarna.

    Te mai astept!

  17. Melania says:

    Draga Adinuca,

    Ne poti trimite adresa ta de email? …pentru ca am dori sa povestim mai mult despre gradinarit.

    mult spor in treburi!

  18. Adinuca says:

    Buna Melania si bine ai venit. Sigur ca-ti pot da adresa mea de mail: adinuca [la] gradinuca [punct] ro. Discutiile despre gradina le putem purta direct aici sa le vada si ceilalti si sa invatam cu totii din ele cat si pe pagina gradinuca-i de pe Facebook. Dar decizia iti apartine. Te mai astept in gradinuca. Spor la treburi

  19. Geta says:

    Am si eu o intrebare. Daca se pot semana cartofii si mai tarziu in iunie, iulie pt. productia de toamna ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.