Anul asta nu am mai pierdut startul la varza. Am semanat seminte si m-am trezit cu vreo mie de fire de varza rasaduri. Stiti deja ca mi-am pastrat loc langa telina, pentru cultivarea verzei, ca sa o feresc de fluturele alb si in acelasi timp sa ii dau apa din instalatia de udat in picatura. L-am pregatit putin adica am smuls buruienile de pe teren, cele care crescusera intre timp. Nu a mai fost nevoie de sapa deoarece era deja maruntit cu motocultorul de cand plantasem telina.
A urmat fasonarea rasadului. Rasadul gata de plantat nu trebuie sa aiba frunze insa trebuie sa-i ramana “inima” intreaga caci de acolo va incepe cresterea.
Stiind ca rasadul de varza trebuie mocirlit in pamant galben si balegar, si avand in vedere ca nu aveam nici de unele, am improvizat.
Am facut o gropita cu sadila (asta este o scula veche din lemn de corn care are un maner la 90 de grade),
apoi am asezat rasadul in gropita pe care am umplut-o cu apa
si in sfarsit am acoperit cu pamant. Nu am mai udat cu cana dupa aceea ca era destula apa.
La sfarsit am admirat brazdele. Astept sa fiu sigura ca s-au prins rasadurile si dupa aceea le sap si le pun instalatia de irigat in picatura.
Am pus si eu vreo 70 de fire . Asa de repede se prind, daca ai rasadul tau, fata de cazul in care il cumperi din piata.
La mine s-au prins toate, toate.
Tu vrei sa le pui pe toate 1000 :)) ?
Nu vreau sa pun 1000. Am pus 100 (5 randuri de cate 20) si am considerat ca imi este suficient. Restul le-am dat altora si la rate. Oricum eu pun la acrit vreo 20-25 in functie de cat de mari se fac. Restul… astept provincia cu cereri si mai mancam si cruda. Asa este rasadul se prinde repede cand abia l-ai scos si pe undeva este normal sa fie asa. Cu cat sta mai mult se ofileste mai mult.
Buna Adinuca, super arata brazdele 🙂
Am insa si eu o intrebare: stii cumva daca putem planta morcovi acum? Am spatiul din gradina de unde am strans ceapa si ma gandeams a pun morcovi sa nu ramana totusi gol….
Eu cred ca e cam tarziu pentru morcovi. Noi dupa ceapa punem varza de obicei, mai putin anul asta cand am pus-o langa telina. Varza poate fi alba sau rosie
Gabi m-am mai uitat in instructiunile semintelor pe care le importam noi si scrie acolo ca se pot semana si in iulie. Asa ca daca inmoi putin semintele inainte, amesteci cu nisip la semnare si mentii brazda umeda s-ar putea sa ai sanse
Anul asta am pus si eu varza. Varza de vara si de iarna. Mi-a dat o vecina rasaduri. Acum incepe deja sa se formeze varza
Adinuca, multumesc pentru sfat…s-ar putea sa incerc totusi cu morcovii sa vedem….:)
Bravo ! Multa munca, dar bune-s sarmalele.
Ai scris pe undeva cum acresti varza ? La iarna, o sa am nevoie de indicatii . Pe aici, varza e leguma de iarna. Eu plantez rasadurile in sfirsitul lui Octombrie.
Foarte frumoasa varza ta si sta “teapana”.Eu am cumparat din piata niste fire de cimbru si 10 sau prins doar doua.Dar acum am destule,ptr ca au rasarit multe fire in locul unde am avut anul trecut .E un avantaj sa ai rasadul acolo pe loc si doar sa il muti repede! Dar cum eu nu locuiesc la mosie :)) (sunt agricultor de wekend )…din cauza asta am pus doar vre 15-17 fire de varza ,ptr. ca nu e posibilitate sa fie udata bine.
Gabi, astept vesti. In gradina trebuie si sa-ti asumi riscuri. Mai poti sa semeni si sa ii lasi peste iarna acoperiti bine cu paie. Cu toate ca riscul este mare sa inghete sau sa ii manance viermii.
O sa fac un articol despre cum se mureaza varza cand va fi vremea lui, adica atunci cand voi pune eu.
Pingback: grAdinuca.ro » Boli la ciresi si la visini