Ferma de afide

Lunile aprilie si mai, pentru mine, sunt sinonime cu afidele. As putea chiar sa le denumesc lunile afidelor. Primele plante pe care se cocoata sunt lastarii cruzi de trandafiri. Cei mai inversunati pradatori ai afidelor sunt buburuzele insa la noi in gradina ele apar putin mai tarziu. De fapt sunt si acum doar ca sunt putin adormite, lenese sau inghetate asa ca, din punctul meu de vedere, complet ineficiente. Si daca ar stii ele, cata mancare au foarte la indemana, adica pe trandafirii mei…

Afidele sunt un fel de gandacei/paduchi (albi, verzi, maro, roscat, negri,cu aripi, fara aripi cu corpul fara invelis cheratinos) ce se fixeaza cu gura in planta cruda si se hranesc cu seva ei. Ulterior hranirii elimina un lichid dulce, care va deveni foarte repede observabil pe frunzele inferioare locului unde sunt cazate afidele. Acestea devin foarte lucioase si lipicioase. Daca planta este neglijata, zeama dulce va ajunge pe pamant unde va da de veste furnicilor ca deasupra functioneaza o ferma de afide. Furnicile, stiti ca sunt foarte muncitoare asa ca vor urca pe planta si vor coloniza ferma de afide, mulgandu-le prin apasarea burtilor suprapline si hranindu-se ele cu dejectiile afidelor. Da, stiu… scarbos, dar asa e in natura. Insectele se ajuta unele pe altele. Atat de mare este ajutorul incat imediat dupa ce afidele distrug o planta, furnicile se inhama sa le care in spate pe alta planta numai buna de supt. Asta in cazul in care afidele nu se pot deplasa singure (fie sunt o specie fara aripi, fie sunt prea grase pentru calatorie). Mai mult, furnicile le pazesc pe afide de buburuze care spuneam ca sunt un pradator de temut pentru afide, o larva de buburuza mancand pana la 500 de afide pana a se transforma in pupa, ajungand ca un adult sa manance cam 5000 de afide de-a lungul vietii sale.

Primavara, cum este plin de lastari cruzi pe toate plantele, furnicile si afidele au multa treaba. Si noi pe langa ele. Daca vedeti in livada multe furnici pe lastarii tineri din varful plantelor, sigur acolo sunt si afide. Gasiti un filmulet despre aceasta prietenie pe interes intre afide si furnici aici

Ce putem face? Interesul nostru este sa scapam de afide nu sa omoram toate insectele din gradina asa ca vom apela la solutii naturale.

Primul pas este sa impiedicam furnicile sa ajunga la afide. Asta se poate face si pe pomi si pe trandafiri inconjurand tulpina cu scotch dublu adeziv (banda dublu-adeziva, hartie lipicioasa, etc). Atentie ca aceste benzi trebuie controlate deoarece furnicile au un spirit de sacrificiu extrem de dezvoltat si cateva se lipesc de banda, celelalte trecand peste ele ulterior. Dar asta dureaza ceva.

Intre timp vom apela la solutii, asa ca toata lumea ia o hartie si un creion si noteaza:

  1. Cea mai eficienta solutie pentru afide este alcoolul. Asadar vom folosi 1 lingura de sapun lichid, 1 lingura de alcool medicinal la 1 litru de apa. Se stropeste cu atomizorul de mana (un exemplu in articolul acesta) astfel incat sa ne folosim si de presiunea jetului de apa sa indepartam afidele nefixate bine. Insistati sub frunze si pe ramurelele fragede. Daca in livada, aveti deja frunze rasucite in care si-au facut adapost afidele, nu aveti alta solutie decat sa le indepartati cu mana. Alcoolul arde tegumentul afidelor iar sapunul pe langa cresterea aderentei solutiei, indeparteaza stratul de grasime exterior al afidelor lasandu-le expuse la mediu. Eu consider aceasta solutie cea mai eficienta si mai la indemana, ingredientele ei existand in fiecare casa. Nu uitati ca la 3-5 zile cam trebuie repetat tratamentul deoarece acest “insecticid” este unul de contact si nu unul care ramane in planta astfel incat sa otraveasca urmatoarea generatie de afide (de altfel nici cele chimice nu ofera o protectie de lunga durata impotriva afidelor chiar daca sunt sistemice – adica se absorb in planta si au activitate reziduala). Dupa tratament, la 12 ore puteti face un dus scurt cu apa curata plantelor astfel incat afidele (moarte, ametite sau care au scapat de tratament) sa cada de pe lastari.
  2. Pentru a doua reteta aveti nevoie de 4 plante marisoare de rostopasca (oh, da stiu, nici la mine in gradina nu cresc dar am in jurul blocului, la oras). Le maruntiti bine si turnati peste ele 10 litri de apa. Planta lasa o seva initial galbena care dupa 10 minute va face ca solutia sa devina inchisa la culoare. Cu aceasta solutie veti stropi plantele. (multumesc Vasi pentru reteta)

In cazul insecticidelor de genul celor mentionate operatiunile trebuie repetate des, la avertizare (adica atunci cand vedeti ca se strang iar bestiile la masa). In cazul special al afidelor, daca vremea este secetoasa, cum a fost anul trecut, aproape 2 luni am stropit din 5 in 7 zile… dupa un timp va ajuta si buburuzele (pe care le protejati prin astfel de metode) si nu va mai fi chiar atat de greu. Stiu ca pare o munca fara sfarsit, dar daca ne dorim fructe si legume sanatoase nu le putem obtine fara efort. Nu imi spuneti partea cu “bunica nu dadea cu nimic”… ca dadea (chiar cu substante mai periculoase cateodata) si numai eu stiu de cate ori am adunat ore intregi gandaci de Colorado cu copiii si adolescentii familiei de Colorado, plus ouale lor in cutii de conserve cu motorina. Nici daunatorii nu sunt azi la fel de fraieri ca acum 30-40 de ani (ca doar i-am intarit cu diverse metode inca de atunci). In plus au aparut unii noi care pe atunci nici nu existau (vezi Tuta Absoluta sau Nezara Viridula). Si atunci se pierdeau culturi intregi si aveam ani fara magiun… Asa ca va incurajez sa va ingrijiti culturile din timp si cu metode neagresive pentru mediu, insectele benefice si nu in ultimul rand pentru voi!

Toate bune si spor in toate!

This entry was posted in In livada, Pe pamant and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ferma de afide

  1. Hornoiu Rares says:

    Merci. Foloseam sapunul insa acum am saadaug si alcool. Rares Spor la treaba.

  2. Corina says:

    Adinuc, de unde ai achizitionat pulverizatomizorul? Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.