Mi-ar fi placut sa spun privitul. De fapt cred ca mi-ar fi placut. Mai ales seara dupa o zi de munca intensa cand aflu muschi si articulatii acolo unde nu credeam sa am asa ceva. De altfel privitul de seara este ceea ce compenseaza efortul. Acel ceva ce face sa merite.
Zonele vizate: telina, rosiile si vinetele de afara, precum si dovlecii. Am adoptat o alta metoda diferita de ce aplicam pana acum. Pana acum pliveam si gata. Insa anul asta probabil din cauza ploilor mai rare decat anul trecut, si implicit lipsei de apa in pamantul de la suprafata, radacinile erau adanci si foarte ramificate. Avem de toate: stir, palamida (mai putina decat in alti ani), loboda, susai, cornut, iarba rosie, iarba grasa (anul asta mult mai multa decat in anii trecuti), pir, mohor si costrei. Am incercat sa udam si sa smulgem dupa aceea. Multe s-au rupt. De obicei cand smulgeam, se si afana pamantu pe langa plantele din cultura pe care o curatam. Acum daca s-au rupt multe din ele fara radacina, pe langa faptul ca nu s-a afnat pamantul, macar si superficial, radacinile ramanand in pamant riscam ca peste cateva zile sa avem o cultura identica, adica sufocata de buruieni.
Asa ca uitandu-ne in urma dupa ce plivisem parcela, am constat ca trebuie musai sa sapam si sa scoatem radacinile din pamant. Am indepartat instalatia de udare in picatura, deoarece cu sapa puteam ciupi benzile de picurare si sa le facem in acest fel inutilizabile.
Si acum privitul:
Ceea ce vedeti in stanga este locul verzei, care am aflat ca este buna vecina cu telina deoarece aceasta din urma prin aroma ei, indeparteaza fluturele alb al verzei. Locul va fi curatat cand alte probleme ale gradinii nu vor mai fi atat de stringente. Dupa toate aparentele inainte de plantarea verzei.
Aceeasi operatiune am executat si in rosiile de afara. Lor le-a facut foarte bine sapatura ca nu erau asezate pe caval si nu aveau suficient pamant in jurul tulpinii.
Voi cum stati cu dezburuienatul? Cine castiga?
Bun gasit Adinuca,
Imi place site-ul tau si spiritul pe care-l aduci in ale gradinaritului si, cum sunt in cautare de produse comercializate de Agrostep Hellas, as vrea sa-mi spui si mie de unde le pot achizitiona pe cele recomandate pentru agriocultura bio. In primavara am sunat la ei si mi-a spus un tip ca firma este pe cale de a se inchide si nu mai vand nimic. Am vazut mai sus ca tu esti deja fan al lor si ma ajuta experienta ta. Multumesc mult si succes in continuare!
Cati, bine ai venit in gradinuca. Poti gasi parte din produsele celor de la Agrostep pe http://www.pentrugradina.ro. Nu sunt toate produsele, dar sper sa gasesti ce cauti. Te mai astept pe la mine in gradina.
Multumesc!!! Am vazut. Dar nu au decat foarte putine produse. Ai idee de unde se poate cumpara bio mix fyt?
Bio Mix Fyt din pacate nu mai au deloc. Cel putin pentru moment.
Eu, cu plivitul stau foarte bine…in sensul ca…stau :). Noroc cu mama care se lupta cu buruienile zi de zi….la anul cred ca trebuie sa dau cu erbicid…o fi bine? o fi eficient?
In rest, sa stii ca si eu admir cultura si gradina in general care arata (acum ca e al doilea an de gradinarit) cu mult mai bine decat asta vara :), deh, experienta isi pune cuvantul, desi mai avem multe, multe de invatat…
Astazi m-am luptat si eu cu buruieniile din rosii. Dupa ce smulg buruieniile dau un pic cu sapa pentru ca nu mai apar asa de repede. Mai am si maine o tura de buruieni si gat.
la noi, lupta e continua, in fiecare zi cate un pic. per total, gradina n-arata rau, dar luata pe bucati… hm.
sunt, totusi, doar 120 mp.
insa rezultatele munci tale cred c-au meritat tot efortul. felicitari voua.
pai cu 1000 m cartofi, 600 m legume din care 200 m solar….nu prea arata impecabil, dar nici nu putem spune ca suntem infranti.
Nu mai am curajul nici sa ingaim ceva, dara-mi-te sa mai si zic…
1000+600+200… Wow… prieteni voi jucati in”Liga mare”… Eu nici de [simf] nu sunt pe-aproape.
Felicitari fratilor.
Imi pare bine ca nu disperati, niciunul. Imi pare bine ca sunteti inca pe baricade si noi in gradinuca avem o vorba: “ce-i facut e bun facut, cat de putin ar fi”. Si asa cum spunea Gabriela, de la an la an eforturile noastre, cat de mici ar fi ele sunt rasplatite.
Alex, niciunul nu jucam in “Liga mare” suntem doar mai vechi pe plantatie. Si de la an la an inevitabil, vrei mai mult si suprafata se mareste pe masura ce creste varietatea speciilor, sau mila fata de rasadurile ingrijite si care nu-si gasesc loc.
In plus multi dintre noi incearca sa obtina un venit suplimentar, cat de mic si pentru asta sunt de admirat. Sunt acei oameni care nu stau cu mana intinsa sa astepte sa le rezolve altcineva problema. Cat despre voi cei cu gradini asa zis mici (cu toate ca gradina mica inseamna 2 jardiniere pe balcon), pot sa bag mana in foc ca la anul va fi mai mult. Apoi ganditi-va ca acum putin timp, vara trecuta sau acum cativa ani, nu aveati nici macar cei n metri patrati de acum. Multi nu ati fost decat in vizita la tara si nu stiati ce inseamna sapatul. Pentru toti voi acestia, dar si pentru ceilalti, toata stima mea.
Intr-adevar toti romanii se pricep la agricultura (nu la fotbal, medicina, politica, etc.) sau pot invata, dar nu toti recunosc.
Spor dragilor!
pe langa voi gradina mea de legume e ca o casuta de papusi. in fiecare an mai adaug un strat, acolo, cativa metri patrati in plus, dar sunt tare departe.
in conditiile astea dezburuienatul e mai mult o joaca. mai ales ca la straturile de rosii am folosit folie speciala, si-am mai si mulciuit cu coaja macinata, si iarba tunsa si frunze,asa ca le-am declarat zone libere de buruiene.
Laura am vrut sa iau si eu folie de mulcire macar pentru solar. Insa pe langa faptul ca cei 300 de lei necesari pentru un sul mi-au lipsit, acum nu se mai pot intinde deoarece plantele sunt foarte mari. Asta se pune atunci la maxim o saptamana dupa ce plantezi, cred. Dar la anu’, le subminez eu fara drept de apel. Vezi ca am dreptate cand spun ca anul asta inca un strat, anul viitor inca unul si tot asa le faci loc in toata curtea. Intr-un an vei descoperi ca nu mai ai loc.
Cam pentru urmatorii trei ani am mai ochit niste locuri . Nu pot sa atac frontal dezvoltarea extensiva a gradinii ca sochez bunatate de Balaur Consort , oricum in suferinta 😀 El, mititelul, visa la o curte cu multe dale de beton, foarte geometrica si foarte simetrica, vegetatie abundenta insemnand plante cuminte asezate in ghivece (neaparat de acelasi model ! ) puse de-a stanga si de-a dreapta aleilor …
Si la noi visul a fost cu mult beton. Ne-am trezit intre timp. Sigur nu avem aceiasi consorti, ca parca la toate e cam la fel?
Bun gasit Adinuca , te felicit tare mult pt. site-ul tau. Am infiintat intr-un mic “solarel” o cultura de castraveti, am citit si trebuie sa-i {ciupesc} , cand au 4-5 frunze , dar o sa cresca alti lastari nu ? . Te rog sa-mi spui cati lastari trebuie lasati pentru legat, (1-2) ? , iar acestia trebuie copiliti ? .
Multumesc mult, si ma bucur ca te-am gasit .
Pingback: grAdinuca.ro » Varza pentru iarna
Mi-a facut foarte bine vizita pe acest site.
Ma incarc de energie cand vad ca se pot obtine rezultate daca ai o buna strategie si ca strategia n-o reuseste nimeni cat ai bate din palme.
Noi am ajuns la casa “pe pamant” si la gradina pornind fiecare de la niste amintiri, lucru foarte periculos pentru ca in amintiri personajele principale, conjuncturile si locurile erau altele si altfel decat suntem noi si unde suntem noi.
Adica oamenii aceia aveau alta experienta, si alta putere si alte conditii.
De aceea se si spune ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca.
Dar daca iti doresti mult pana la urma o scoti la capat si-apoi viata toata are si suisuri si coborasuri daramite gradinaritul.
Felicitari pentru rezultate si pentru straduinta.
Voi mai trece pe-aici ca am multe de invatat.
Buna Ilinca si bine ai venit din nou. Asa este toti pornim de la niste experiente de viata, ale noastre sau ale altora. Si apoi incercam din rasputeri sa ne pliem pe ce ne-am dorit. Din fericire noua ne-a reusit. Multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase si te mai astept sau ne intalnim si pe la tine!