Inainte de a acoperi solarul trebuie sa facem trei lucruri extrem de importante. Sa intindem sarme peste tot. In aceste sarme se sprijina folia cand bate vantul sau cand ploua. In cazul nostru am folosit sarma zincata, in sperata evidenta ca va tine mai mult, si cred ca ne-am dus inspre 10 kg. Poate putin mai mult. Nu stiu cifra exacta ca am cumparat-o in transe si mai aveam si prin magazie asa ca nu stiu exact.
Pe peretii laterali sarmele sunt cam la 30 de centimetri una de alta, sunt mai multe pe dinauntru dar si pe dinafara dupa ce am intins folia pe laterale am intins doua sarme.
Pe tavan insa cred ca sunt la 15 maxim 20 cm. Cu cat mai dese cu atat mai bine.
Apoi am fixat cu sarma pe fiecare stalpisor din profil I am fixat niste sipci de 2,5×5 cm. Le aveam de la acoperis. Dar orice scandurica este OK. Ele folosesc la fixarea foliei la capete iar la mijloc nu lasa folia sa se frece direct de stalpi care pot avea bavuri si o pot afecta.
Daca solarul este lung este bine sa fixam folia si la mijloc. Nu bateti cuie direct in folie ci fixati cu alta scandurica pe dinafara. In capatul scanduricii din afara puneti niste folie. Ne va folosi atunci cand lasam peretii solarului in jos vara sa aerisim solarul sa nu zgariem folia.
Langa usa este foarte important stalpul deoarece acolo se fixeaza folia din peretele lateral. Nu este nevoie de folie impaturita cum facem la mijloc deoarece aici nu lasam peretele in jos. Tot in imaginea de mai jos vedeti si “incuietoarea” solarului.
Am ales sa va arat un detaliu de prindere al arcului de cerc in colt. Tot in aceasta fotografie se vede cum sunt trase sarmele sus. Mare atentie unde lasati varful sarmei sa nu intepati folia. Sarmele trebuie intinse foarte tare, sa fie putin tensionate ca ele se mai lasa.
Dupa ce toate acestea au fost gata am plecat sa cumparam folie, cleme si banda PVC. Am cautat folie de 12 metri latime, insa in momentul in care noi am cumparat era cam tarziu sa ai pretentii, asa ca ne-am multumit cu cea de 10 metri latime. Grosimea aleasa a fost de 0,1 mm, exista si de 0,12 mm, mult mai groasa (diferenta este mare). Noi am cautat sa luam o folie de cel putin 10 m latime astfel incat sa acoperim acoperisul dintr-o bucata fara sa inadim. In cazul nostru folia a fost circulara si a trebuit sa o taiem ce a fost mai grav a fost faptul ca am aflat ca este sub forma de tub abia dupa ce o intinsesem pe tot solarul. Asa ca am taiat-o in conditii inimaginabile. Dar revin la asta mai tarziu. Folia este de mai multe feluri si de mai multe calitati. Exista folie simpla dar mai exista si folie cu tratament anticondens, sau cu tratamente de rezistenta. Cea mai buna este cea roz apoi urmeaza cea verde si la sfarsit cea incolora. Noi am luat din cea verde, lata de 10 metri si groasa de 0,1 mm ca asa am mai gasit. Preturile erau la momentul acela 8,8 lei/kg si la o latime de 10 m intra cam 70-80 cm intr-un kilogram. Folia mai groasa are pretul de 9,2 lei/kg. Sau avea in mai.
Si am pornit sa intindem. Ne-am trezit la 4,30. Noi avem casa in sat insa pe trei parcele in stanga si doua in dreapta nu avem nicio casa. Asa ca se cheama ca suntem putin in camp. Si la noi bate vantul tot timpul cu exceptia a 10-20 de zile in mijlocul verii toride. Si cum la 6 incepea vantul trebuia sa terminam treaba pana atunci. Altfel zburam la propriu cu folia cu toate ca nu suntem niste subnutriti. Chiar oare se poate zbura cu o folie? Sau doar se rupe? Trebuie sa sun la “MythBusters”… Mai tarziu putin…
Am intins rola de la un capat la celalalt al solarului chiar pe mijloc. Apoi am descoperit ca era ca un sarpe si a trebuit sa-l crestam pe burta. Ei bine pe o laterala. Apoi usor usor am desfacut sulul in ambele parti. Si toti cei care eram prezenti am tinut de colturi si de laterale. In total 7 oameni. Marginile laterale au fost trecute pe sub sarma special prevazuta pentru asta si apoi agatata in carligele in forma literei J sudata cu capul in jos.
Fustita se fasoneaza insa ramane o parte din ea care acopera peretii laterali ai solarului. Tot asa se fasoneaza si se prind in cuie si partea din fata si din spate a foliei astfel incat totul sa stea fix si la locul lui.
Asta a fost mai greu. Apoi toata ziua am lucrat cu totii la pereti. Prima miscare a fost sa sapam un sant de jur imprejurul solarului. Latura santului dinspre solar trebuie sa fie exact sub peretele solarului. Cealalta latura mai in afara. Folia peretelui se trece peste sarma trasa special pentru asta si se agata in carligele in forma de J.
Apoi partea de jos a foliei peretelui se introduce in sant si se acopera cu pamant. Aveti grija sa fie foarte bine intinsa cand acoperiti cu pamant. La sfarsit trebuie sa arate asa.
Totusi nu trageti la nesfarsit deoarece nu veti mai putea sa ridicati sarma peste carlig sa inchideti solarul. De unde credeti ca stiu asta? Aveti dreptate… Ce am facut ca sa rezolv? Am desfacut prinderile (peste sarma de sus, cea cre trece peste carlige) si le-am refacut dupa ce am ingropat folia.
Folia de pe acoperis se prinde cu o banda de PVC (se gaseste la Bricostore in bobine de 120 ml) si este identica cu cea cu care se leaga balotii sau marfa pe boxpaleti. Este ca o chinga dar din PVC. Va mai trebuie niste cleme pe care le veti achizitiona de la cei care vand folia.
O sa va arat ma jos clemele, banda de PVC si modul de prindere. Clemele nu sunt asa ruginite cand le cumparati, devin cam in 2-3 saptamani.
Fasia asta ajuta ca folia de pe acoperis sa nu se umfle cand bate vantul. Este foarte bine sa fie puse des cam la 50-60 cm si sa fie foarte bine intinse.
Feriti-va sa faceti mai multe intepaturi decat cat este nevoie. Fiecare gaurica reprezinta un loc in care folia slabeste si de unde se poate rupe.
La sfarsit am imbracat usile. Aici a fost aproape banal dupa toata munca.
Iarna vom strange folia de pe acoperis sa nu o umfle vantul si sa indoaie solarul. Daca nu o strangeti trebuie curata de zapada si intariti stalpii in beton. Noi o sa strangem folia din imagine. Restul va ramane pe pozitie.
Si gata treaba. Glumesc desigur… abia incepe.
Va mai trebuie o scula scumpa si extrem de sofisticata dar de neinlocuit. Este vorba de o scula importanta atunci cand ploua. Pentru ca oricat de bine ai intinde folia si sarmele si tot tot se fac burti de apa pe tavan. Ca sa nu gauresti folia sa se scurga apa in solar iei o scandura lunga cu care ajungi la tavan pe dinauntru si ii fixezi folie in varf, iar dupa fiecare ploaie te plimbi prin solar si ridici burta. A solarului, nu a ta… sa se scurga apa.
Noi mai dezvelim solarul ca sa poata ingheta sapatura adanca de toamna si dupa ce degera se face pamantul cum este malaiul pana in profunzime. A, inca un amanunt pe cat posibil faceti usile putin mai mari de un metru sa puteti intra la nevoie cu un tractoras mic, sa arati sau sa carati balegar sau altceva, mai pe la sfarsitul lui octombrie sau devreme in primavara.
Mult succes dragilor si spor in toate!
Pingback: Solarul si folia - Ziarul toateBlogurile.ro
Minunate detalii.I le voi pune sub nas sotului meu ca sa ia aminte.Nu ca nu ar sti,dar mai mereu uiti cate ceva cand te apuci de o treaba.Poate la anul ne vom face si noi un alt solar,ca pe primul l-am desfiintat demult
Este foarte posibil sa fi uitat si eu din amanunte. Insa cu ajutorul intrebarilor voastre, poate reusim sa le scoatem la iveala din coltul capului meu unde stau pitulate, sa nu le vad.
Multumesc pentru aprecieri si sper sa va iasa toate ca prea sunteti o familie minunata.
Doamne !!!!da ati muncit ,nu gluma!Mi se pare tare greu.Inca nu sunt pregatita sa ma inham la asa ceva ,cu toate ca mi-ar placea unul mai mic.Dar ,nici loc nu am,nici macar pt unul mic.Va felicit si va urmaresc cu mare drag!
Pai ce se face fara munca draga mea? Multumim pentru “urmarire”. Inseamna ca ceva bun tot facem.
Cu mult drag te mai asteptam…
sigur ca mai vin.Astept cu nerabdare orice postare a ta ,pt ca e interesant ce postezi.Interesant si util.
citi ani va tine folia? te intreb ptr ca la solarul meu folosesc o folie mai groasa care are valabilitate 4 ani si intradevar anul asta a fost al 4-lea si inca mai rezista,cu toata zapada si vinturile de aici dela mine,daca ar trebui sa-l acopar anual as ceda nervos….
Probabil va tine doi ani. Noi insa vom descoperi tavanul si il vom acoperi la primavara. Facem asta ca noi sapam la cazma si vrem sa inghete peste iarna sapatura. In plus nu sunt foarte convinsa ca va tine solarul cu totul daca las zapada pe el.
Propun o alta solutie pentru solar.
Partea curbata de deasupra sa se execute din plasa sudata cu ochiuri de 20×20 cm, din otel beton de grosime 4 sau 6 mm. Plasa are dimensiunile de 6mx2m, si se arcuieste foarte bine.Plasa se fixeaxa pe stilpi de teava fixati in fundatii de beton. Pentru fundatie se fac gauri de fi15 cm sau 20cm, adanci de 50 cm , se fixeaza teava si se toarna beton.Pentru rezistenta la vant se fac contravantuiri din teava mai subtire decat stilpii.
Pretul unei plase sudate este in jur de 80 lei.
Este o varianta. Sincer, asa la prima vedere nu-i gasesc nicio hiba, in afara de faptul ca nu vad cum vei prinde plasele intre ele. Probabil le vei suda suprapuse. Trebuie atentie la varfurile plaselor (acolo unde se sudeaza) sa nu intepe folia din tavan. Ai dreptate, fara contravantuiri e mai greu sa-l tii acoperit iarna. Fundatiile alea mi se par micute adica subtiri, dar poate nu estimez eu corect. Dar aici vei vedea un solar care nu are fundatie. Si recunosc ca arata minunat. Si cica nici nu-l ia vantul. Eu am o indoiala…
Facutus copy-paste, listatus si pusus in dosarul cu “to do” pentru un viitor nu se stie cat de apropiat. Mersic.
Foarte mare solarul, interesant scheletul , sincer de dumirit m-am dumirit, dar nu cred ca voi avea suficiente resurse pt sarme, cleme, banda de ancorare si tot restul , visez la un solar mai mare decat cel pe care l-am facut eu (6×3 m) pe rotund, ca al tau voi cere detalii mai amanuntite atunci despre schelet , cred ca va bucurati din plin de el …anul acesta poate oferi si impresii despre cum a rezistat si functionat munca voastra… voi posta si eu detalii pe blogul meu despre cum evolueaza situatia solarelului meu curand
Daca solarul nu este din fier, asa cum este al noastru, poti bate folia cu cuie direct in schelet. Daca este si nu este rotund sus ca al nostru poti lega niste stinghii de lemn in care de asemenea sa bati folia. La cel rotund insa este singura modalitate pe care o stiu. Anul asta am vazut modele de solarii cu prindere foarte eleganta si sa stii ca nu sunt chiar asa scumpe precum ma asteptam.
multa munca si folia nu sta kiar perfect pe skelet.poate cand o sa am timp o sa postez cateva foto cu un solar de 700 m patrati!Dar pana atunci ….spor la treaba 😉
Bine ai venit Morpheus. Cu adevarat multa munca dar este tot ce am reusit sa dam mai bun. Nu sustinem ca am fi profesionisti dar suntem multumiti de cum a iesit. Poate peste 10 ani vom rade de aceste fotografii, poate nu. Iti doresc si tie mult spor in toate!
buna ziua! Spuneti-mi si mie va rog cum ati reusit sa intindeti sarma sus pe arce ca eu nu reusesc deloc sa o intind cum trebuie. am sarma galvanizata de 1.8
Inainte de a pune plantele le-am intins cu scara.
Hristos a înviat, am o întrebare cu ce lipesc folia una de cealalta
Adevarat a Inviat!.
Exista fie banda adeziva pentru lipirea foliei (ca un fel de rola de scotch) fie noi o luam acoperitoare pentru acoperis si in rest o inadeam prin prindere cu cuie.