Anul asta este clar diferit de cel de anul trecut. In cazul acesta concluziile mele despre anul trecut si greselile lui sunt usor puse la indoiala. Si anul trecut a plouat in iunie foarte mult si anul acesta a fost la fel. Singura diferenta a fost intre timpul alocat de mine culturilor anul trecut fata de anul acesta. Iar acest fapt a influentat decisiv culturile. Anul trecut in aceasta perioada, ma supuneam “chinurilor radiatilor ultraviolete” pe o plaja din Corfu, in timp ce plantele mele din solar se imbolnaveau in mod iremediabil.
Stropirile au avut de suferit, ca de acolo nu puteam stropi. Recunosc ca putea stropi inainte de a pleca ca asta este si menirea stropirilor bio mai degraba preventiv decat curativ. Dupa ce am venit si am vazut ca boala le-a atins degeaba am mai stropit ca nu am putut salva decat ce stiti.
Anul asta, insa m-am tinut de calendarul stropirilor iar plantele mi-au multumit. Le-am dat ceaiuri si siropuri de tuse de data asta preventiv iar roadele nu au intaziat sa apara.
Nu stam chiar roz, in solar avand patare cafenie (o puteti vedea pe unele din frunzele ce apar in pozele de mai sus). Dar este controlata si controlabila. Unele soiuri insa nu au fost atinse de aceasta patare, chiar daca sunt alaturate. De unde trag eu concluzia ca daca ai mai multe soiuri e mai bine. Masurile le stiti de anul trecut: frunzele pana la primul rod trebuie sa dispara mai ales daca acestea ating pamantul, nu mai inchidem solarul noaptea pentru ca se face condens si ciupercile sunt incantate de zona fierbinte – umeda. Si faceti stropirile la 10 zile cu macerate sau alte remedii ecologice, iar daca sunteti adeptii agriculturii conventionale, stropiti la avertizare (pentru ca aveti avantajul ca stropirile va stopeaza boala daca nu este foarte avansata).
Am descoperit inca ceva anul asta, fapt pe care-l banuiam inca de anul trecut: solarul iti ofera o cultura rapida si probabil ca noi vom avea rosii mai devreme decat ceilalti care au cultivat afara. Insa in solar bolile fungice sunt stapane daca nu stropesti conventional antifungic iar plantele din solar sunt mult mai expuse. Pe de alta parte aceleasi rosii din aceleasi seminte afara, nu sunt la fel de spectaculoase, ca frunzis sau ca rod – care este mult intarziat, fata de cele din cultura protejata in solar – insa sunt mult mai sanatoase ca plante. Este adevarat ca sunt expuse grindinei si vanturilor puternice in timpul furtunilor de vara dar chiar si sanatatea plantelor creste sacrificii.
Singura mea parere de rau este ca nu am facut anul acesta macerat de urzici. Poate la anu’. Sau poate fac din urzici uscate de la Plafar.
Bravo Adinuca!
Recolta are semne bune. Apropo de macerat de urzici, de ce zici ca-l faci la anul? Ce, anul acesta nu se mai poate face? Doar pui planta la macerat, nu o mananci, asa ca … Eu una, astept sa-mi aduca matusa mea niste urzici, azi-maine. I-am zis sa culeaga din partea superioara a plantei, chiar daca aceasta are flori. E OK asa?
Cred ca ar trebui sa renunti la flori. Cam asa am vazut ca discutau oamenii mai destepti decat mine pe site-ul lui Huni. Si tot acolo am inteles ca se face din planta inainte de a inflori. De aceea zic ca am ratat momentul. Ca asa urzici mai am si eu in curte, dar sunt cat mine de inalte si au flori in varf. Cred ca maceratul ar trebui facut undeva prin aprilie si folosit toata vara…
poti face maceratul cu tataneasa. reteta si efectul e acelasi
Frumoase poze, se vede prin ele munca facuta cu drag.
“in solar bolile fungice sunt stapane daca nu stropesti conventional antifungic”. Imi puteti spune si mie in ce consta aceste stropiri? Anul acesta mi-am facut s eu solar si vreau sa nu am probleme. Si rosiile mele din solar sunt mult mai frumoase decat cele de afara. Chiar nu as vrea sa se imbolnaveasca
Laura, nu stiu de unde sa iau tataneasa si nici nu ced ca am vazut vreodata in realitate (decat in poze). Cu urzicile e altceva. Ma gandeam in plus ca imi pare rau ca nu am facut petru ca pana acum trebuia folosita de cateva ori.
Multumim Daniel, toata dragostea noastra pentru plante si viata este acolo. Ma bucur ca se vede.
Florin, mergi la magazinul de substante si ia un antifungic. Dar daca nu ai nicio boala nu crezi ca e cam devreme sa dai?
Daca totusi vrei… incearca ceva pentru mana preventiv, cum ar fi Bravo 500, care acopera cam toate probleme pe care le-ai putea avea la rosii: putregai cenusiu, mana, alternarioza, patare cafenie, patare alba antracnoza. Poti incerca Dithane de asemenea pentru cam aceleasi boli (mai putin antracnoza si alternarioza), dar pentru cancer bacterian. Retine ca tratamentele nu sunt deloc BIO ci sunt conventionale.
Cam in faza asta de ” ar fi trebuit sa stropesc cu ceva ” ( macerat de urzici si alte cele ), sint si eu…
Dar, de-abia imi fac timp, sa le inspectez si sa adun ce se coace. Gradina e pusa pe pilotul automat… Norocul meu, e, ca nu am avut parte de boli anul asta ( bat in lemn ! ). Spor la treaba !
Chiar ca noroc. Bolile am observat ca apar mai des in solar decat afara. Apoi la voi e mai uscat decat la noi daca nu ploua. Am fost acum 3 ani in Halkidiki si se plangeau de ploi in fiecare zi ca le intrau fungiile in culturi. Ei puneau si foarte dese culturile. Dar daca nu ploua sunteti bine ca e cald rau si bolile fungice nu se prea dezvolta. Tu gasesti urzici pe undeva?
Ma uit cu invidie (prietenoasa) la rosiile din pozele tale. Ale mele (fie de la balta, fie din balcon) au produs mai mult frunze si mai putin fructe. Si fructele nu sunt asa de mari si nu formeaza “chiorchini” asa bogati…
E drept ca eu cu rosiile am cam intarziat dar mi se pare evident ca gresesc pe undeva.
Conteaza si soiul de rosie plantat. Unele sunt mai productive, altele mai calitative. Nu cred ca gresesti, daca copilesti la timp si bine, daca uzi si le ingrijesti corespunzator.
va rog daca stiti sa imi spuneti ce sa fac… am si eu niste ardei in sera si observ ca incep sa imi moara fructele.. frunzele sunt frumoase, flori sunt destul de multe, dar cand incepe fructul si ajunge la aproape cat o maslina incepe sa se ofileasca, mai exact face o pata maronie si putrezeste… este vb de mana? va multumesc.
Buna Carmen, cred ca poate fi vorba de mana. Dar incep sa se mai si treaca daca au deja vreo 90 de zile de viata. Stii ca ardeiul nu este o planta perena si ca toate fiintele la batranete…e mai sensibil la boli