Evolutia legumelor in solar

M-a tras de urechi Elisa ca nu mai scriu asa des. Iertare tuturor. Vremea ne-a fost potrivnica noua gradinarilor si am cam stat in casa. Apoi, cine poate tine pasul cu gradina Elisei si cu blogul ei? Bine, eu sunt in gradinuca numai la sfarsitul saptamanii asa ca numai la inceputul saptamanii am noutati, deci am circumstante atenuante. Din pacate vineri si sambata a plouat de voie asa ca am facut munca de organizare adica am achizitionat cele trebuincioase pentru instalatia de udat in picatura. Pentru cei interesati, in cazul solarului nostru, care are 10 randuri cu o lungime de 16,5 m ne-a costat in total 219 lei. Dar promit sa vorbesc intr-un post separat despre instalatia de udare in picatura.

Duminica  am semanat (stiu, stiu, duminica nu se lucreaza si mai ales la o sarbatoare asa mare) a doua transa de morcovi deoarece din prima transa au iesit numai cateva fire si greut. La magazin mi-au spus ca, in general, noi gradinarii amatori, semanam prea adanc si de aceea semintele se pierd sau rasar foarte greu si numai in proportie de 50%. Acum nu stiu daca doamna incerca sa acopere slaba putere de germinare a semintelor hobby sau chiar asa este. Cert este ca acum am cumparat seminte de morcovi drajate, adica fiecare minuscula semanta de morcov este asezata intr-un invelis care se topeste in prezenta umezelii. Aceasta metoda de prezentare a semintelor ne-a ajutat sa putem planta samanta cu samanata, sau pe acolo ca te mai si plictisesti. Si am mai plivit fasolea lata, cea care se va cocota pe arac. Am si stropit-o cu un produs pe baza de cupru deoarece se uscasera frunzele pe margine si am spus noi ca sunt bolnave de arsura comuna a fasolei.

Ei, partea frumoasa a intervenit abia luni cand , incalzindu-se afara, a trebuit sa deschidem lateralele solarului. Si in excesul nostru de zel, am deschis si usa. In primele 10 minute, 5 rosii erau culcate la pamant, din cauza greutatii lor dar si a curentului. Asa ca ne-am apucat sa le legam dar am inchis si usa. Cat le-am legat noi pe cele cazute, au mai cazut altele. Asa ca sa ne dezvinovateasca… si sa nu fim siguri ca este de la curent. Le-am legat si pe urmatoarele si daca tot ne apucasem, am continuat puna am gatat toate cele 200 de fire. Si cele 50 de fire de castraveti. Ca ne-a luat valul si nu ne-am mai oprit. Bine ca nu am continuat cu vinetele deoarece cred ca azi nu ma mai miscam nici cat sa scriu aici.

De retinut ca la legatul rosiilor, trebuie rupti lastarii de jos, mai ales in culturile de solar ca sa se poata aerisi planta si pe dedesubt. Apoi planta se leaga cu un fel de lat astfel incat sa i se poata dezvolta tulpina fara sa fie strangulata de legatura. Rosia se rasuceste in jurul firului. Legatura de sus, ce de sarma se face tot asa cu un nodo-funda care se poate desface foarte usor ca sa poti ajusta gradul de intindere a firului in functie de cerintele plantei. Nu se leaga atat de intins incat sa poti canta la ele dar nici slab.

 

Le-am si stropit pe toate cu Bio Mix Fyt si a fost prima data cand am stropit plantele cu o substanta care mirosea ca ceaiul de plante. Ceea ce a fost foarte frumos de observat este ca aveam niste rasaduri de rosii, care erau cam palide si cam blege, ca sa nu le spun, urat ofilite. Ele erau ceea ce ramasese, dupa plantare si le pastrasem sa completez eventualele pierderi. Ei, de dimineata cand am stropit pana seara cand m-am uitat din nou la ele erau verzi si frumoase, parca ma strigau din ladita de alveole: “hei sa nu ne arunci”. Asa ca am hotarat sa pun si afara rosiile si vinetele care au mai ramas. Ca prea frumoase se facusera.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Evolutia legumelor in solar

  1. Pingback: Dup? ploi ” nebune” « Elisa-gradina mea de vis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.