Evolutia legumelor in solar

M-a tras de urechi Elisa ca nu mai scriu asa des. Iertare tuturor. Vremea ne-a fost potrivnica noua gradinarilor si am cam stat in casa. Apoi, cine poate tine pasul cu gradina Elisei si cu blogul ei? Bine, eu sunt in gradinuca numai la sfarsitul saptamanii asa ca numai la inceputul saptamanii am noutati, deci am circumstante atenuante. Din pacate vineri si sambata a plouat de voie asa ca am facut munca de organizare adica am achizitionat cele trebuincioase pentru instalatia de udat in picatura. Pentru cei interesati, in cazul solarului nostru, care are 10 randuri cu o lungime de 16,5 m ne-a costat in total 219 lei. Dar promit sa vorbesc intr-un post separat despre instalatia de udare in picatura.

Duminica  am semanat (stiu, stiu, duminica nu se lucreaza si mai ales la o sarbatoare asa mare) a doua transa de morcovi deoarece din prima transa au iesit numai cateva fire si greut. La magazin mi-au spus ca, in general, noi gradinarii amatori, semanam prea adanc si de aceea semintele se pierd sau rasar foarte greu si numai in proportie de 50%. Acum nu stiu daca doamna incerca sa acopere slaba putere de germinare a semintelor hobby sau chiar asa este. Cert este ca acum am cumparat seminte de morcovi drajate, adica fiecare minuscula semanta de morcov este asezata intr-un invelis care se topeste in prezenta umezelii. Aceasta metoda de prezentare a semintelor ne-a ajutat sa putem planta samanta cu samanata, sau pe acolo ca te mai si plictisesti. Si am mai plivit fasolea lata, cea care se va cocota pe arac. Am si stropit-o cu un produs pe baza de cupru deoarece se uscasera frunzele pe margine si am spus noi ca sunt bolnave de arsura comuna a fasolei.

Ei, partea frumoasa a intervenit abia luni cand , incalzindu-se afara, a trebuit sa deschidem lateralele solarului. Si in excesul nostru de zel, am deschis si usa. In primele 10 minute, 5 rosii erau culcate la pamant, din cauza greutatii lor dar si a curentului. Asa ca ne-am apucat sa le legam dar am inchis si usa. Cat le-am legat noi pe cele cazute, au mai cazut altele. Asa ca sa ne dezvinovateasca… si sa nu fim siguri ca este de la curent. Le-am legat si pe urmatoarele si daca tot ne apucasem, am continuat puna am gatat toate cele 200 de fire. Si cele 50 de fire de castraveti. Ca ne-a luat valul si nu ne-am mai oprit. Bine ca nu am continuat cu vinetele deoarece cred ca azi nu ma mai miscam nici cat sa scriu aici.

De retinut ca la legatul rosiilor, trebuie rupti lastarii de jos, mai ales in culturile de solar ca sa se poata aerisi planta si pe dedesubt. Apoi planta se leaga cu un fel de lat astfel incat sa i se poata dezvolta tulpina fara sa fie strangulata de legatura. Rosia se rasuceste in jurul firului. Legatura de sus, ce de sarma se face tot asa cu un nodo-funda care se poate desface foarte usor ca sa poti ajusta gradul de intindere a firului in functie de cerintele plantei. Nu se leaga atat de intins incat sa poti canta la ele dar nici slab.

 

Le-am si stropit pe toate cu Bio Mix Fyt si a fost prima data cand am stropit plantele cu o substanta care mirosea ca ceaiul de plante. Ceea ce a fost foarte frumos de observat este ca aveam niste rasaduri de rosii, care erau cam palide si cam blege, ca sa nu le spun, urat ofilite. Ele erau ceea ce ramasese, dupa plantare si le pastrasem sa completez eventualele pierderi. Ei, de dimineata cand am stropit pana seara cand m-am uitat din nou la ele erau verzi si frumoase, parca ma strigau din ladita de alveole: “hei sa nu ne arunci”. Asa ca am hotarat sa pun si afara rosiile si vinetele care au mai ramas. Ca prea frumoase se facusera.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Evolutia legumelor in solar

  1. huni says:

    Arata suberb solarul, felicitari!
    Pacat nu ai pus poza cu rosiile legate si in rezolutie mai mare sa se vada cum sunt legate rosiile.

  2. Pingback: Dup? ploi ” nebune” « Elisa-gradina mea de vis

  3. adinuca says:

    Am mai adaugat o poza, le-am pus pe cele existente la rezolutii mai mari, dar poze de detaliu cu legatura in sine nu am; aseara cand am terminat, nu mai puteam nici sa stau dreapta in picioare si ma rezemam de toate alea. Pozele le-a facut sotul meu, iar pentru el detaliul legaturii nu a contat. Saptamana viitoare postez poze de detaliu.
    Multam pentru aprecieri!

  4. Elisa says:

    Grozav de fain,da,imi place.Trebuie sa recunosti ca ai vazut in viata ta plante in solar, pe viu nu doar in poze fiindca uite,stii si cum se face legatura,adica rasucirea firului in jurul sforii.Bravo!Imi place cum arata.
    Dar substantele alea cu care ai stropit impotriva cui sunt? Importiva fungiilor sau a insectelor?
    Eu am luat anul trecut mult humusil si nu l-am folosit ca erau deja rosiile date-n parg si am de gand sa-l folosesc acum,doar ca inainte sa le prasesc,sa le leg a doua oara si apoi le dau ingrasamantul respectiv.
    Draga mea,cineva sta permanent si vede de solar,da?Altfel nu-mi explic rezultatul ce se vede in poze >)
    Multa sanatate mamei tale!Cu drag si sa fie intr-un ceas bun sa te bucuri de roade sa nu se imbolnaveasca si sa ai placere. Pa,pa!
    ps. nu te-am tras de urechi 🙁 stiu cat esti de ocupata, insa stiu ca eu aveam gradina si pe vremea de altadata, casa, copil, meditatii plus servici…iar acum ma intreb cand le faceam pe toate? 😆
    Multumesc pentru acest post, astept next, hahaha!

  5. victoria says:

    Minunat.Daca asa arata solarul tau,cand te ocupi de el numai in weekend,ma intreb cum ar arata daca ai avea zi de zi timp de el :))
    Felicitari.

  6. victoria says:

    Apropo,de unde pot cumpara Bio Mix Fyt si cat costa?Am gasit pe net despre el si am vazut ca este bio,dar nu scrie nici un pret informativ sau o sursa de unde il pot cumpara

  7. adinuca says:

    Draga Eli, draga Victoria
    de solar ma ocup numai in weekend. Mama si domnul ei in timpul saptamanii doar uda daca este cazul (si va fi din ce in ce mai des cazul ca vin caldurile, dar va fi si mai usor datorita instalatiei de udare in picatura) si fireste il deschid dimineata si-l inchid seara sau daca este furtuna si peste zi. Dar plivitul, legatul, copilitul si tot restul este al meu integral. Este adevarat ca am mai vazut solare pe viu la vecinii mei, dar este prima data in viata mea cand pun mana sa leg. La prima legatura a durat cam 3 minute.Si am luat-o de la capat de vreo 8 ori. Apoi pana pe la 14 ani am trait la tara. Nu aveam solar dar am vazut legume de foarte mica. Si cred ca daca ne-am intoarce la pamant, pe langa faptul ca am trai mai bine, am deveni si mai buni si mai intelegatori.
    Eli, substanta cu care am stropit este un ingrasamant; nu este impotriva a ceva. Si stiu ca nu m-ai tras de urechi 🙂 dar chiar daca ai fi facut-o nu m-as fi suparat. De la tine este o cinste si un imbold sa fac mai mult. Mama spune ca numai cei ce nu dau doi bani pe tine, nu te critica.

  8. Elisa says:

    Am inteles,este cam asa ca hunusilul,da? le face pe plante mai rezistente dar cred ca se aplica doar in solar,asa cred.
    Adinuca,cand ploua nu e bine sa se deschida deasupra sa le ude?Nu stiu,intreb si eu…si ma gandesc ce nefericite trebuie sa fie plantele care nu fac niciodata dus 😉 😆

    Stii cat imi place sa ma uit la gradinile altora?? 🙂
    Toate bune,draga mea si nu ma lua in seama chiar la toate aberatiile mele…eu mai glumesc asa de dorul lelii 😛

  9. adinuca says:

    Nu stiu daca este bine sau rau, dar nu l-am deschis niciodata, nici noi, nici ceilalti. Noi le udam direct la radacina. Adica fara dus doar de baut. Si acum cand sunt inca mici si nu udam in picatura, tot nu le stropim pe frunze. Cred ca din cauza ca fiind foarte cald in solar, chiar si noaptea, niste apa rece pe frunze nu le-ar face tocmai bine.

  10. victoria says:

    Imi raspunzi si mie la ce am intrebat?Te rooooooooooooooooooogggggggggggggggggg!! :))
    Cat costa si de unde???

  11. adina mica says:

    Buna treaba si cand te gandesti ca acum cateva sapt acolo nu era nimic si acum deja sunt mari plantele …….fainnnnn!

  12. ionut says:

    Salut am si eu o rugaminte,am pamant la tara si as vrea sa ma apuc de gradinarit mai exact as vrea sa imi fac o sera mai marisoara deoarece imi permite spatiul, dar problema cea mai mare e ca nu prea ma pricep prea mult la ceea ce tine de gradinarit, ce legume se fac mai bine in sera, care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii fac pentru a ma apuca….

  13. adinuca says:

    Salut Ionut si bine ai venit.
    Primul lucru pe care eu cred ca ai putea sa-l faci este sa faci mai putin. Nu intotdeauna mai mult este mai bine. Adica: daca nu ai experienta deloc deloc este de asteptat ca greselile sa fie multe. Astfel o investitie mare are sanse mici de amortizare rapida daca nu ai experienta deloc. Inteleg din mesajul tau ca ai vrea sa te apuci de o mica afacere. Incepi cu legumele care nu dau gres niciodata si anume: ceapa, fasole, etc… Astea le poti cultiva afara. In afara de asta iti poti face un solar mai mic, pe care ulterior, dupa constructia serei sa-l folosesti ca rasadnita. O sera este foarte scumpa iar un solar mic te va ajuta sa experimentezi si sa inveti incetul cu incetul. In el vei putea creste primavara si vara rosii, castraveti, ardei, vinete, dar si verdeturi, spanac, salata si ceapa verde in sezonul rece. Cand te vei simti mai sigur pe tine sera va putea fi construita si vei putea incepe productia. Iti doresc mult succes si te mai astept sa impartasim din experiente.

  14. ionut says:

    Si poti sa imi spui si mie ce legume cresc mai bine in solar si care cresc bine in sera. Sincer sunt la inceput si imi place sa ma ocup de gradinarit dar am nevoie de sfaturi bune la inceput ca sa nu plec pe drumuri gresite si sa nu fiu descurajat, orice sfat bun e bine venit.

  15. adinuca says:

    Solarul este varianta mai saraca a serei. Deci, orice creste bine in sera va creste si in solar la fel de bine si invers. Noi punem in solar castraveti, rosii, ardei si vinete. Mai spre toamna salata si spanac. Pentru vanzare mai poti pune toamna pentru Paste ceapa verde, marar, loboda, salata, leustean. Daca sera este incalzita poti pune si iarna legume.

  16. ionut says:

    Am inteles k usturoiul face o treaba buna in sera/solare si se castiga destul de binisor din usturoi…Am o gramada de idei dar nu am curajul de a ma apuca de o afacere de genul asta…Ca si ideie ce capital ar trebui cheltuit pentru a ma apuca de un solar de 10m lungine pe 6m latime..Am nevoie de niste sfaturi si de idei…Nu sunt un bun cunoscator in cea ce tine de legume si sere/solare,asi vrea sa stiu si dimensiuni potrivite unui solar

  17. Adinuca says:

    Ionut nu cred ca exista o dimensiune “potrivita pentru un solar”. La mine in sat sunt solarii pana la 100 metri lungime si 10-12 metri latime. Depinde foarte mult de cata putere de munca ai, cat vrei sa investesti si ce vrei sa obtii. Te sfatuiam sa incepi cu legumele cu care nu dai gres: ceapa, fasole (lata sau fideluta) sa vezi cum se da mana la sapat. Imi mentin pozitia…
    Pentru usturoi verde s-a cam terminat perioada de plantare chiar si in solarii. Ca sa fi iesit cu el in piata acum verde, trebuia sa fie in solar de asta toamna. Intr-o saptamana deja plantam rosiile in solar, poate si ardeii, daca vremea se mai incalzeste putintel. Daca pui usturoi acum, vei avea usturoi verde probabil in iulie. Cand nu mai cumpara nimeni usturoi verde. Daca vrei sa obtii usturoi de capatana… asta-i altceva. Nu pot sa te sfatuiesc ca nu am facut niciodata, asa ca fara sa-ti spun vreun soi, te-as lasa mai in ceata decat esti. Cred insa ca soiul este foarte important, deoarece altfel poti obtine niste capatani cu catei mici nevandabili.
    Pretul unui solar difera foarte mult in functie de materialul din care este facut si de dimensiuni. Spunea cineva ca iti poti construi ceva de dimensiunile pe care le aminteai, cam la 4000-5000 lei. Latime mai mica de 8-10 metri nu am vazut niciodata, dar nici mai mare de 12 metri ca nu gasesti folie si trebuie apoi sa o lipesti. Cred ca deja de pe la 10 metri lipesti folia.
    Daca te mai pot ajuta… poate imi spui din ideile tale si le discutam impreuna cu ceilalti si te putem sfatui mai la obiect.
    Curajul de a te arunca in ceva nou este imperios necesar, fara el nu avansam niciodata. Dupa cum te sfatuiam si data trecuta, incearca pe parcele mici, vezi ce merge bine pe pamantul tau. Fii curajos, alege ce-ti place si mai ales n-o face exclusiv petru bani. Atunci cand faci ceva cu placere, vin si banii.

  18. nae says:

    …m-ar interesa sistemul de prindere al foliei pe laterale…. partea de sus este dintr-o bucata cumva ?…..ce deschidere are solarul din foto ?….
    …sa-l anunte cineva pe ionut de la pozitia 16 ca suprafata pe care vrea el s-o construiasca nu ii ajunge decat pentru o rasadnita,ca sa fie profitabil trebuie sa aiba cel putin cateva sute de metri patrati de gradina,..trebuie neaparat sa vada pe viu cum se procedeaza…

  19. Adinuca says:

    Buna Nae si bine ai venit. Despre solarul nostru si folia cu care l-am acoperit gasesti informatii detaliate aici. Poate si pozele iti vor fi de ajutor. Folia din partea de sus este dintr-o bucata. Solarul din fotografie are o deschidere de 8 metri ceea ce inseamna ca partea de sus are cam 9,5 metri. Deschiderea lui nu este chiar diametrul cercului din care este desprins arcul. Daca iti iese mai mare de 10 metri exista si folie de 12 metri latime. Nu este indicat sa-l faci nici foarte inalt deoarece contravantuirile vor trebui sa fie foarte puternice in cazul acesta. Dar poate fi mai inalt decat al nostru ajutand in felul acesta la scurgerea apei si a zapezii. Mai gasesti informatii despre solar si construirea lui aici

  20. catalin says:

    buna ziua!am si eu o curte de 3500 de metri din care 2000 liberi si as vrea sa pornesc o activitate de gradinarit din care sa pot trai decent dar nu am nicio idee despre gradinarit un solar de 10m latime si 40m lungime doar cu instalatie de picurare cat ma costa?

  21. Adinuca says:

    Buna Catalin si bine ai venit.
    Din pacate este foarte greu sa fac eu calculul. Este o analiza complexa in functie de unde vei cumpara materialele si varianta structurala pe care o vei alege. Il poti face din fier sau lemn, sau alte materiale mai mult sau mai putin conventionale.
    Poti gasi insa detalii tehnice despre cum am facut noi solarul aici. Apoi gasesti date despre folie aici. Poti sa citesti si comentariile la articole, ca mai obtii informatii si de acolo.
    In plus gasesti informatii despre instalatia de irigare in picatura aici si aici.
    Insa inainte de toate ti-as da un sfat pe care l-am dat si altor vizitatori de-ai mei care declarau ca si tine “ca nu stiu nimic despre gradinarit”: ca sa reduc pierderile as incepe cu un solar mai mic, pe care l-as pastra ca rasadnita pentru viitor. Anul acesta mi-as face mana si as vedea ce probleme intampin, ce culturi merg pe solul meu si pana la urma la ce ma pot inhama. Chiar daca gradinaritul este la indemana oricui are si el secretele lui si nu este chiar usor. Asa ca as lua-o incet pana ne cunoastem mai bine. Poate daca ai pune culturi usoare care nu au nevoie de ingrijiri speciale cum sunt ceapa, mazarea, fasolea si cu care mergi aproape la sigur te-ai familiariza repede fara o investitie prea mare. E doar un sfat pe care mi l-as da mie in situatia ta. Tu vei face cum doresti in functie de banii de care dispui si de curajul pe care-l ai.
    Toate bune si spor in toate!

  22. Daniel Barbu says:

    Buna ZIUA SI Felicitari ptr informatiile pretioase .SI eu vreau SA incep cu solarul ptr autosustinerea unui adapost ptr oamenii batrani si singuri din communa Radovanu la 40 km de Bucuresti spre Oltenita .. SUNT la fel ca multi altii far a experienta dar imi place invat si la 57 de ani . Fiind constructor ma gandeam SA fac din fier beton de 12 arcurile cu bare de 6 m sudate cu bare de 12 m lungime SI SA sudez pe par tea de jos SA nu agate folia dar nu STIU daca nu e PREA sub tire cu fier de 12 .As bate in pamant teava galvanizata subtire SI as introduce barele in ele SI le-as suda .Timpul de execute ar fi rapid si costurile nu prea mari. Ancorarea as face -o cu sarma mai grosuta galvanizata .La masura asta trebuie SA vad ce folie gasesc.Astept un sfat SI multumesc anticipat .

  23. Adinuca says:

    Nu stiu daca ai vazut articolul asta despre constructia solarului: http://gradinuca.ro/2010/09/23/solarul-detalii-tehnice/ . Daca in afara informatiilor de acolo mai ai nevoie de ceva masuratori te rog nu ezita sa intrebi si-ti voi raspunde. Insa ma gandesc ca mai gustos si sanatos ar fi sa incepeti cu culturi afara. Cele din solar in afara faptului ca sunt timpurii sunt supuse la nenumarate boli. Poate o cultura afara adapostita cu plasa de grindina ar fi mai potrivit. Tu stii mai bine insa este o sugestie. Uita-te te rog la mine pe site sa vezi ca nu a fost an fara boli la plantele din solar iar daca tinzi spre cultura bio iti va fi greu sa faci fata. Apoi in solar vara se lucreaza greu, pe cand afara… e aproape o placere. Spor la treburi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.