Instalatie de irigat in picatura

Am promis ca voi vorbi despre aceasta minune a tehnicii si iata ca i-a venit randul. Prima data cand am auzit de asemenea minunatie m-am gandit ca va costa o avere. Mai ales ca vazusem la amaratii aia de greci ca udau campuri intregi de porumb cu instalatii din astea. Si am cumparat prima data in primul an cand am stat la tara si am folosit-o in primul nostru solar.

Dupa ce am folosit-o prima oara am spus ca eu nu mai ud pe sant niciodata in viata mea. Cand irigi in picatura ai urmatoarele avantaje:

  • nu se face noroi astfel incat brazda ramane uscata sa poti intra repede sa lucrezi sau sa culegi
  • nu stai langa furtune sa tragi de ele
  • se consuma mai putina apa
  • se consuma mai putin curent electric (deoarece in loc sa irigam cam 3 ore cat ne lua solarul nostru, acum irigam cam 30-40 de minute )
  • nu se face crusta pe locul in care balteste apa pe caval (santul dintre plante)
  • nu se inclina planta din cauza terenului excesiv inmuiat
  • poti folosi instalatia si pentru dispersia diverselor substante de ingrasamant sau de tratament (daca adaugi pe fir un recipient pentru asta)

In principiu, este vorba despre o teava (sa-i spunem master) pe care o alimentam prin furtun de la pompa si de care legam in dreptul randurilor furtunasele speciale de udare in picatura. Noi anul acesta am achizitionat doua randuri de furtunase (elevat le spune banda de udare in picatura), unul pentru stanga si unul pentru dreapta, pentru fiecare rand de plante. In teava master se practica niste gauri in dreptul fiecarui rand unde se ataseaza prin mufe de legatura sau robineti (indicat dar putin mai scump) furtunasele pripriu-zise Furtunasele au niste dungi albastre care ajuta la ghidaj in sensul ca in permanenta trebuie sa vezi dungile albastre. Daca le vezi furtunul este pozitionat corect, nu le vezi faci in asa fel sa le vezi. Intre aceste dungi se afla fantele prin care iese apa. Daca le pozitionam invers se pot infunda cu nisip sau microparticule din apa. Banda asta se poate pozitiona si in pamant, daca irigarea are loc in camp deschis si vrem sa o protejam de animalele rele si/sau infometate care ar putea sa o roada. Dar nu vand eu castraveti la gradinari, cei care iriga in picatura pe suprafete mari stiu ei mai bine cum se face. La capatul furtunaselor, se pune un dop sa nu iasa apa si sa se poate face o oarece presiune care sa impinga apa afara din furtunas.

La sfarsitul sezonului toate subansamblele se strang se curata si se depoziteaza la loc ferit (mie in primul an soarecii mi-au ros furtunasele cu dunga albastra). Oricum nu le mai puteam folosi deoarece la noi apa cu care udam este extrem de calcaroasa si infunda in timp micile orificii prin care iese apa (metrul liniar de furtunas din asta costa 0.3 lei si se vand role de 100 m).

 

Singurul inconvenient al acestui tip de irigare este ca in cazul gradinilor conventionale, al spatiilor neprotejate, trebuie sa cultivi mereu randurile in aceeasi ordine deoarece nu poti face multe gauri in teava master. Pentru solar sau sere este ideal, deoarece poti muta teava master cu 10-20 cm mai la stanga sau mai la dreapta.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

46 Responses to Instalatie de irigat in picatura

  1. brenacu says:

    te rog pozeaza si capetele de alimentare sa deslusec piesele mai bine si daca poti estima o valoare pentru investitia facuta in instalatia de irigare( eventual si o recomandare de firma de unde pot fi achizitionate produsele) .multumesc anticipat

  2. adinuca says:

    Buna si bine ai venit. Adica in vorbe ca de vizitat m-ai mai vizitat. Uite cum este: la mine la un solar de 18 m lungime si 8 m latime si 10 randuri de plante, luand in considerare ca am pus cate doua furtunase pentru fiecare rand si pe 3 randuri am pus robineti (pentru ca sunt randurile din margine, intr-o zona care se inunda si la nevoie voi opri mai repede apa pe randul respectiv), m-a costat 219 lei. Am cumparat 340 m banda de picurare. Am avut noroc deoarece daca nu ii cerea un mare om local 60 m trebuia sa cumpar 400m (sunt in colacei de 100 m).
    Informatii, scheme, preturi poti gasi pe http://www.listpicurare.ro/Picurare.htm. In dreapta sus este un link catre magazin (http://irigatii.shopmania.biz/default.aspx). Preturile sunt identice cu cele din magazin, ca de la ei am cumparat eu pe viu.
    Sper ca te-am ajutat
    Cu mult drag
    Adinuca

  3. brenacu says:

    m-ai ajutat chiar foarte mult si iti multumesc.eu sint cu gradina la inceput.din pacate paminteul este de categorie 3,adica f prost.o sa incerc sa-l revigorez in toamna .da ti-am accesat blogul de mai multe ori dupa ce te-am descoperit in lista Elisei.am descoperit si invatat chestii interesante.ne vom mai “auzi “cu siguranta.o zi buna

  4. adinuca says:

    Sa vezi la mine pamant calitatea n ca nu stiu daca sa-l dau sub 3 sau nu. La noi in zona este argila. Si atat. Imbogatesti cu balegar in toamna, dai o sapatura adanca si din pacate nu vei rezolva mare lucru. Trebuie sa faci asta in fiecare an timp de vreo 3-5 ani ca sa vezi cu ochiul liber imbunatatiri. Pamant din padure a adus cineva si s-a facut un mare bolovan negru si gata. Se taseaza foarte tare daca il calci cand este ud. Imi pare bine ca ai invatat chestii de pe aici, inseamna ca mi-am atins scopul: sa invatati din greselile mele si sa nu le faceti si voi la randul vostru.
    Cu bine si te mai astept.

  5. huni says:

    Foarte interesant. Ma tot bate si pe mine gandul sa-mi fac un sistem de irigare automata pentru gazon, dar pentru asta ar fi nevoie si de un put :|. Mai vedem…

  6. victoria says:

    Minunata instalatia.Doar ca la mine nu se prea preteaza.Avand in vedere ca ud in gradina si ca tot timpul practic rotatia culturilor,nu prea am cum sa fac randurile si santurile la aceeasi distanta,asa cum ai spus si tu.
    Oricum,ma multumesc si cu furtunele.Bine ca le am,mai ales ca imi aduc aminte de perioada de inceput,sau de cea cand mi-au furat pompa,cand caram cu galeata si facusem crize de discopatie lombara de nu ma mai puteam misca.
    Totusi,la anul,poate incerc pentru parcela cu rosii,ardei si vinete,pentru ca pe astea le pun tot timpul unele langa altele si la aceleasi distante.
    Un alt mare avantaj al udarii cu picatura,este ca nu mai cresc buruienile ca la balamuc.:))

  7. ba_laura says:

    adinuca,
    ai incercat sa pui toamna talas ?
    afaneaza foarte bine!

  8. Elisa says:

    Fain asa,insa eu credeam ca udarea cu picatura se face 24 din 24 ca nu ploua in solar,da?Deci,de ce doar 40 minute pe zi cand picatura….inteleg eu ce este picatura si cam cate picaturi intra intr-un litru de apa,pot sa-ti calculez si tu-mi spui frecventa picaturii si sigur nu iese 1 litru de apa la o planta in 40 de minute.Right? Caci fara 1 litru la o planta/pe zi,ma indoiesc sa creasca ceva 😀
    Deci…cum e?

  9. adinuca says:

    Nu udam in fiecare zi pentru ca nici afara nu ploua in fiecare zi. In plus nici tu nu pui un litru de apa la fiecare planta in fiecare zi. Daca as avea o planta intr-un ghiveci si as lasa-o intr-un lighean cu un litru de apa in cat timp l-ar consuma? Oricum, udam cam 30-40 min cam de doua ori pe saptamana. Daca este foarte cald de trei ori. Inca nu este cazul.
    PS ca sa raspund la intrebarea cu picaturile intr-un litru de apa intra intre 660 si 5000 de picaturi. In cazul nostru curg 2 picaturi pe secunda. Dar nu este relevant.

  10. Alexandra says:

    Bravo Adinuca! Super treaba faceti voi acolo! Ne-am gandit si noi la o instalatie de genul ala, numai ca la noi pompa este destul de departe de solar si nici nu prea are presiune. Se pare ca e nevoie si de un alt hidrofor, mai puternic. Oricum, ne-ai pus serios pe ganduri si studiem problema . Chiar daca solarul este mic si nu ne ia cine stie ce timp sa-l udam, mai exista si celelalte avantaje, de care ai amintit si tu pe post. Imi place mult blogul tau, e foarte practic si la obiect .Astept si ceva poze.

  11. Elisa says:

    Adinuca,
    cu siguranta la voi este pamantul lutos.La noi tin furtunul langa planta si cateva minute si nu balteste,deci se infiltreaza in pamant de aia ziceam,nu am luat in considerare compozitia pamantului.
    In pamant lutos sa stii ca merg foarte bine morcovii.
    Iti doresc o vara frumoasa si spornica!

  12. adinuca says:

    Bine ai venit draga Alexandra! La noi pompa este cam la 20 de metri de solar insa lungimea furtunului este de cel putin 70 de metri, asa ca merge si de departe. Multumesc pentru aprecieri si promit ca voi posta si fotografii de indata ce le voi avea

  13. adinuca says:

    La noi balteste imediat. Doar daca pamantul este foarte uscat nu balteste ca intra direct in crapaturi.

  14. MirelaLucia says:

    nu are treaba litrul de apa cu udatul cu picurare. Apa intrata prin picurare, ajunge exact la destinatie. Nu trebuie un litru de apa sa isi faca efectul asupra plantei. udatul cu furtun, prin presiunea si debitul apei, scoate aerul din pamant si litrul ala de apa nu ajunge integral la planta, se duce mai mult de jumate aiurea.

    Eu am acest sistem de picurare instalat la gardul viu si am o minunatie de gard viu.

  15. Alexandra says:

    Adinuca, am vazut si eu in Grecia instalatie ca a vostra, numai ca terenul era drept, fara santuri.Mai e nevoie de santuri in cazul asta?

  16. adinuca says:

    Nu nu este nevoie, noi le-am facut pentru o mai buna sustinere a plantei si o mai eficienta mentinere a umiditatii. Eu am vazut instalatii din astea pe camp, hectare intregi. M-am tot oprit si ma uitat si nu-mi venea a crede. Am si luat-o prin lanul de porumb ca poate era doar asa de ochii lumii la intrare. Nici poveste… peste tot era la fel. Porumbul in iunie avea spic langa Salonic. Si au un pamant de zici ca esti pe Marte, rosu rosu, cred ca de la continutul mare de fier ca tot pamantul din zona mediteraneana. E adevarat ii ajuta si clima mai calda dar si faptul ca aveau irigatii si ca nimeni nu fura nici macar un capat de furtunas. Oricum grecii m-au dat pe spate cu agricultura. La hotelul unde am stat, aveau o gradina de legume pe aproximativ 500 m din care tineau tot hotelul de 4 stele cu legume: rosii, castraveti, ardei, vinete si dovlecei. A si cu masline… M-au imbolnavit. Erau rosiile puse la 15 cm una de alta si anul trecut erau necajiti ca ploua si se inmulteau fungiile. Agricultura superintensiva.

  17. Alexandra says:

    Sa vezi solarii la turci, in zona Antalya, cum m-au dat pe spate. Hectare intregi numa solarii, unul langa altul ,in care cultivau de la patrunjel pana la pepeni. Pepenii galbeni cresteau precum castravetii, pe spalier, erau pepeni agatati la inaltimea de 2 m.Parca erau pepeni SF!A, voiam sa te intreb, nu aeristi solarul? ca acum e deja cald.Am vazut in Turcia ca erau aerisite cam pe la mijloc, adica baza era acoperita si acoperisul, binenteles. La mijloc erau deschise, iar unde erau deschise, pusesera plase, probabil pentru viespi si alte insecte stricatoare.Si stii ce am mai vazut interesant? Pomi de rodii! Iti trimit o poza pe e-mail sa o vezi, eu m-am crucit, habar nu aveam cum arata…

  18. adinuca says:

    Si noi aerisim: deschidem lateralele in jos si usile din fata si din spate. Nu punem plasa. Ca daca nu patrund insectele nu patrund nici albinele si bondarii. Si nici solutii de la vecinii mei nu pot lua in care inmoaie ei florile sa le polenizeze.
    Turcia … de fapt in toate tarile in care am fost am vazut agricultura. La noi chiar si asa de subzistenta, mai exista doar pe ici pe colo. Am citit ca intr-o tara statul sustine gospodariile care cultiva un petec de pamant si il cultiva si au 2-5 gaini si o capra cu subventii deoarece considera ca in caz de foamete, se pot sustine. La noi am auzit ca vom incepe sa platim impozit pentru fiecare gaina din curte. Dar nu ma las… nu plec nici moarta de aici.

  19. vali says:

    salut.sunt din iasi si as dori sa fac un solar pe o supr. de 1500 m patrati.avantajul este ca terenul se afla in curte,dar problema este cu irigatul.am fantana in curte,dar problema este ca nu stiu daca are suficienta incat sa asigure cantitatea necesara pt. udatul pe timp de un an.ce solutii ar fi ?sa mai sap un put ?sa fac o casa de apa ?ce ma invatati ?
    astept sugestiile d-voastra.

  20. adinuca says:

    Salutare Vali si bine ai venit in gradinuca. Trebuie neaparat sa verifici in ce stare este fantana. Poate fi colmatata si sa se rezolve cu o simpla deznisipare. Sau poate nu mai este in panza freatica din cauza depunerilor. In cazul asta singura solutie este saparea unui put nou. Te sfatuiesc sa citesti articolul despre putul nostru. Poate iti da vreo idee. Noi udam din el cate 3-4 ore (nu numai in solar) si nu scade nivelul din put nici macar un centimetru. Asta deoarece este un put relativ nou si este situat exact la nivelul panzei freatice. 1500 este o suprafata mare si vei avea nevoie de apa din plin. Nu poti sa-l tii numai din apa de ploaie. Iarta-ma dar nu stiu ce inseamna casa de apa. Poate daca mi-ai explica, mi-as face o idee despre cantitatea de apa ce o cuprinde. De unde aduci apa in casa de apa? A si inca ceva referitor la fantana ta… Peste vara a secat vreodata, intr-un an mai secetos? La ce adancime este sapata?

  21. alex says:

    Stii cum am ajuns eu pe site-ul tau? Uite-asa: dând o cautare pe Google dupa “irigatie cu picatura”!! Problema e ca intre timp am inceput sa citesc tot felu’ de alte chestii p’aici si am uitat de irigatii.

    Ce faci tu acolo este profesionism curat. Solar, chestii… La mine se pune problema altfel. E hobby, sau mi se pare mie ca ar fi. De fapt “gradina de legume” ar fi a Monicai, eu având in grija sectorul flori. Dar nu conteaza. Oricum, chestiile tehnice, tot eu trebuie sa le rezolv.
    Deci, pentru o amarâta de “gradina” de 6×6 (ca atât a fost alocat, cel putin anul acesta, pentru legume) trebuie sa fac cumva sa fie udate cand nu suntem noi acolo. Cred am uitat sa mentionez ca noi suntem. vom fi agricultori, ca oamenii buni; de sâmbata pâna luni.
    Prin urmare: automatizare. Am cumparat deja furtun din asta cu picatura. Cu gauri la 30cm care vor furniza conform catalogului 2.2l/ora.
    Si-acum intrebarea: crezi ca va fi suficient sa pun câte un furtun pentru o “linie” de ce-or fie ele: rosii. ardei, alea, alea… sau trebuie sa pun câte doua rânduri. Trebuie sa mentionez ca in zona respectiva este, de regula, foarte cald, bate vântul aproape nonstop si ploua rar. Nici chiar ca Grecia, dar nici departe….

  22. adinuca says:

    Noi nu suntem profesionisti referitor la udarea in picatura. E doar un sistem care ne ajuta sa folosim mai putina apa, si mai putin curent electric.
    In cazul vostru eu personal vad un mare inconvenient: cine va da drumul la apa. Vei spune ca exista timere pentru asta. Iar eu iti voi spune ca daca vei uda rosiile cand a plouat sau cand ploua deja nu le faci niciun bine. Stiu ca exista o instalatie de la Gardena, daca nu ma insel, care masoara umiditatea din pamant si nu permite udarea daca pamantul este deja prea umed. In secret visez la o instalatie Gardena. Vorbeam cu o alta gradinareasa ca noi nu ne dorim pantofi, genti sau alte chestii femeiesti ci chestii d-astea: ea isi dorea o lada frigorifica iar eu o instalatie Gardena. Fiind foarte scumpa exista riscul sa nu o mai ai in cateva zile dupa instalare.
    Sa revenim la furtune. Sfatul meu este sa folosesti furtune pe ambele randuri (ca la noi) daca nu ai terenul in panta. Astfel vei preveni riscul de a tasa pamantul exclusiv pe o parte ceea ce va favoriza in timp inclinarea plantelor (daca nu sunt legate de sus). daca insa ai terenul in panta, iar randurile sunt asezate perpendicular pe panta, te sfatuiesc sa folosesti un singur rand de furtune asezate mai sus decat randul. Doua furtune inseamna injumatatirea timpului de udare pentru presiune exista suficienta pentru doua furtune pe rand. Eu cu o pompa mica ud 18 randuri de furtune (9 randuri de legume) de 18 m lungime.

  23. irenadaiana says:

    adinuca , de ceva vreme tot caut informatii legate de irigarea cu picatura dar si de mulcire. pentru ca anul asta ne-am facut si noi un solar. Intrebarile sunt simple , daca ud cu picatura mai fac sant ? daca pun folie de mulcire pot sa ud cu picatura ? furtunul va fi sub sau peste folie. ? Multumesc Adinuca.

  24. irenadaiana says:

    ah , uitam , noi nu avem apa curenta , avem un put sapat si o pompa electrica. (fara hidrofor) crezi ca va functiona sistemul cu o astfel de pompa? Ma tem ca are debit prea mare (pompa) si sistemul de irigare nu va prelua tot si fortez pompa existand riscul s-o prajesc. ( cel putin asa zice M. – sotul meu) 🙂

  25. Adinuca says:

    Daiana iata raspunsurile:
    Nu trebuie sa faci sant dar trebuie sa faci deal… Adica: plantele se aseaza pe varful unei inaltari a pamantului cum poti vedea aici. Cele doua furtune (benzi de udare) se aseaza in ambele parti ale plantei dar musai pe varful “dealului”. Numai cand terenul este in panta se pune un singur furtun (banda de udare) pe partea mai inalta.
    Daca pui folie de mulcire, poti uda cu picatura cu conditia ca benzile de udare sa fie asezate sub folie.
    Nici noi nu avem apa curenta si nu udam cu hidroforul ci tot cu pompa. Domnul mamei mele zice ca hidroforul ar merge in continuu si s-ar strica. C zice din spatele meu ca sotul tau ar avea dreptate si ca se poate intampla sa se arda pompa. Eu completez si-ti spun ca noi avem o pompa de 600W cu un debit de 3600l/h pe care am dat in 2006 vreo 200 de lei sau chiar mai putin (era cea mai ieftina pompa din Brico la vremea aceea). Udam in picatura si spalam masina si covoarele cu aparat de spalat sub presiune cam din 2008 si inca nu s-a intamplat nimic. I-am schimbat butonul de pornit/oprit ca s-a spart. Deci, eu opinez ca merge. C spune ca chiar daca riscul arderii exista el este neglijabil. Acum poate conteaza si cate randuri vrei sa pui (noi avem 10 randuri, deci 20 de benzi de picurare). Fiecare fanta prin care picura are un debit situat intre 1 si 4l/h. Fantele sunt situatie la 20-30 cm (in functie de model). Poate calculezi tu. Ca la mine e prea dimineata.
    Te mai astept cu intrebari. Si cred ca o sa fac un articol mai detaliat…

  26. irenadaiana says:

    multam Adinuca ! si o intrebare de ultima ora. am doua posibilitati , in paralel cu solarul sa ud si gazonul ca e pe traseu sau sa folosesc un bazin ( butoi ) la inaltime si irigarea sa se faca prin cadere dar aici ma tem ca n-am presiune , desi… ar trebui sa mearga , nu? ce zici? si nici nu le-as mai stresa cu apa rece ca gheata , s-ar mai depune si calcarul in bazin… o fi bine?

  27. Adinuca says:

    Cum ai intuit si tu, s-ar putea sa nu ai destula presiune. Nu pot sa-ti spun daca va merge sau nu. Apa scoasa din put are 10-15 grade nu cred ca se poate spune ca este rece ca gheata. Ti se pare rece ca e cald afara. Si daca nu le stropesti frunzele, nu conteaza. Conteaza insa la gazon daca este soare afara. Dar tot din cauza ca frunzele sunt incalzite. In Turcia si in Grecia mergeau aspersoarele non stop si udau un gazon de un verde minunat. Ma intrebam de ce nu se strica gazonul. Si am aflat de la gradinar. Porneau aspersoarele cand iarba era rece si mergeau non stop pana seara. Astfel nu se incingea niciodata.

  28. claudia says:

    buna ziua,am un solar,anul asta l-am facut ,am instalatie de udat prin picurare cu 16 programe,dar inca n-am gasit pe nici un site cat trebuie udate rosiile,vinetele si ardeii in solar.adica de cate ori pe zi si cat timp pe udare?

  29. Adinuca says:

    Buna ziua Claudia. Din pacate nu stiu cum functioneaza aceasta instalatie de udare cu 16 programe. Iti pot spune cam cat udam noi: udam de doua ori pe saptamana, cate o ora si jumate. Noi locuim intr-o zona relativ secetoasa iar pamantul nu ne ajuta fiind argilos, asa ca de aceea udam atat de mult. In principiu cam o ora la 3 zile este suficient. Asta la noi
    Stiu ca instalatiile sofisticate au senzor de umiditate, astfel incat sa nu uzi cand tocmai a plouat sau sa uzi mai des in perioadele de seceta.

    Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult. Poate vreunul din cititori sa stie mai mult despre instalatia ta.

  30. claudia says:

    multumesc,imi cumpar umidometru ca sa pot masura umiditatea din sol si atunci am reziolvat problema

  31. Pingback: grAdinuca.ro » Instalatia de irigat in picatura

  32. Pingback: grAdinuca.ro – Instalatia de irigat la picatura « mynews.ro

  33. cosmin says:

    sunt interesat despre constructia solarului cum l-ai facut din ce s.m.d.

  34. Adinuca says:

    Salut Cosmin.Poate nu ai avut suficient timp sa rasfoiesti paginile din gradinuca. Am niste articole foarte explicite despre solar si constructia lui. Iata-le: despre solar, despre folie si despre instalatia de udat in picatura. Dar despre asta vad ca ai citit deja ca doar aici suntem.
    Daca nu este suficient, te rog in caseta de “search” introdu cuvinte de cautare dupa vrerea ta: de exemplu cu solar gasesti cel putin 3 pagini de articole.
    Toate bune si spor in toate!

  35. Alin says:

    Eu am probleme cu legatura dintre teava master si furtunul de picurare deoarece mufa nu este etansa atunci cand o bag in teava master, este vreun tip mai bun de mufa decat am cumparat eu, sau trebuie sa fie si un anume tip de teava master? eu am bagat teava de apa normala; din cate am citit trebuie un tip de teava de apa mai moale?

  36. Adinuca says:

    Salut Alin, nu stiu ce inseamna teava de apa normala. Teava master este o teava speciala pentru irigatii, daca te referi la o teava de alimentare cu apa la bloc sau la casa. Daca nu am inteles, reformuleaza te rog…

  37. Alin says:

    Am alimentarea generala de la un bazin cu teava de apa (polietilena), iar ramnificatiile le-am faut tot cu teava de apa(polietilena), am dat gaura in ea sa ma ramnific cu furtunul picurator, cand am folosit mufa am observat ca nu este etansa la imbinarea cu teava de polietilena(mufa avea garnitura de cauciuc), este de vina teava folosita de mine deoarece am inteles ca nu ar fi buna si ca ar exista un alt tip de teava mai moale decat polietilena, sau sa fie de vina mufa de imbinare?

  38. Adinuca says:

    Noi am folosit teava speciala pentru irigatii. Nu sunt atat de cunoscatoare in ale tevilor sa-mi dau seama diferenta intre ele, insa cred ca ori mufa este de vina ori gaura din teava master e prea mare. Ia-o si tu dinspre ce-i mai ieftin inspre ce-i mai scump si inlocuieste si vezi cum merge.

  39. sabin says:

    Te rog sa imi spui si mie cu ce ai dat sau ce recomanzi sa dau o gaura in polietilena de 40 mm ca sa ma conectez cu un conector pentru picurator de 16 mm, deci freza sau burghiul de cat trebuie sa fie ca dimensiune, multumesc anticipat, pa

  40. nicu says:

    Buna ziua!As avea si eu o intrebare.La ce distanta trebuie puse randurile de legume pentru a folosi Instalatie de irigat in picatura.Am auzit ca difera distanta intre randuri in functie de tipul de leguma.Multumesc!

  41. Adinuca says:

    Salut Sabin. Noi am dat gaura cu o scula speciala cumparata tot din acelasi loc de unde am cumparat componentele instalatiei. Daca nu ai, incearca cu un burghiu mai mic decat 16 sa intre putin fortat.

  42. Adinuca says:

    Salut Nicu. Noi punem la 80 cm sa putem umbla printre ele. Anul asta am incerca la 1 m ca mi se par inghesuite.

  43. N says:

    Salut,

    Am si eu o “problema”, si nu sctiu daca solutia ar fi destul de fiabila.

    Intentionez sa-mi ud curtea astfel incat sa arate ca un colt de rai sau o jungla . 🙂 vreau sa vad plante oriunde arunc privirea.

    Credeti ca sunt posibile urmatoarele:

    Intentionez sa cumpar un bazin metalic de 5000-7000 litrii, sa-l suspend cam la 1-1.5m inaltime.
    O pompa pe energie solara care sa functioneze fara intrerupere (probabil).

    Iar apoi, prin cadere , cu sistemul picaturii sa fac “balta” in curte.

    Credeti ca la volumul asta de apa + inaltimea + diametrul la iesire as avea suficienta presiune pt irigat cu picatura.

    Multumesc mult,
    N

  44. florin says:

    Buna intrebare. Oare poate raspunde cineva?

  45. iulian says:

    Salut “N” , sunt recent ca vizitator acestui site si acestor discutii,pentru ca de curand m-am decis ca in viitorul apropiat sa incerc a investi putin in agricultura…

    Cred ca o solutie pentru problema ta ar fi sa cuplezi un mic compresor,cel mai prapadit, nu e cazul sa faci o investitie in el, atat timp cat acest bazin il poti inchide ermetic,in asa fel incat sa nu iasa aerul pe unde nu trebuie,ci doar sa dea un mic impuls cantitatii mari de apa… si in acest fel ca ai pune bazinul la 20 cm sau suspendat la 5 metri inaltime nu ar schimba cu absolut nimic, si sunt reglabile compresoarele astea, iti poti gasi presiunea ideala ,declanseaza doar in momentul in care raman cu o mica,cantitate de aer, nu iti consuma foarte mult… zic eu…

  46. iulian says:

    O intrbare as avea si eu pentru D-na sau D-ra Adinuca, nu inainte sa o felicit si sa ii multumesc pentru tot timpul acordat tuturor vizitatorilor acestui forum, pentru ca ne impartaseste cunostintele si munca ei, care noi ca romani, eram obijnuiti sa “furam meseria” , dansa ne-o impartaseste…de apreciat…

    Pentru o mai buna productie, in sera, iarna de obicei nu ar fi nicio problema atata timp cat este mentinuta o temperatura ce permite cresterea legumelor,insa, intreb eu, daca reusim prin ventilatie, in interior este ok, insa pamantul este cel cu probleme pentru ca ramane inghetat,nu?! aici incerc sa gasesc o solutie, daca o are cineva,astept un raspuns si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.