Instalatia de irigat in picatura

Am mai vorbit despre acest subiect in repetate randuri si i-am mai dedicat un post undeva anul trecut pe vremea aceasta. Anul trecut facusem niste poze, insa le-am pierdut pe undeva Insa anul asta am mai invata cate ceva si simt nevoia sa impartasesc din experienta mea cu voi.

Multa lume m-a intrebat in ultima vreme daca acest sistem de irigatii presupune o independenta totala. Raspunsul meu este nu. Cineva trebuie sa dea drumul la pompa si sa o opreasca. In plus acel cineva trebuie sa hotarasca daca este cazul sau nu sa udam. Asta in cazul instalatiei noastre. Exista instalatii complet independente, care printr-un senzor de umiditate iti spun si daca sa uzi sau nu. Nu este cazul instalatiei de fata.

Aici vorbim despre o instalatie de irigare a unui strat de legume asezate oarecum pe randuri ordonate. In plus daca vrem sa folosim o parte a instalatiei de la un an la altul, trebuie sa plantam rasadurile pe randuri distantate la fel in fiecare an.

Anul acesta am hotarat sa facem un experiment si rasadurile ramase dupa completarea randurilor din solar sa le scoatem afara. Ca sa ne fie mai usor si sa nu consumam foarte multa apa la udat (deoarece va amintiti ca unul dintre avantajele acestui tip de instalatie este consumul mic de apa) am hotarat sa nu facem santuri intre randuri ci sa adaptam o instalatie de irigat in picatura pe care o aveam din primul nostru solar. Mai exact sa folosim teava distribuitoare (teava master, cum imi place mie sa o numesc). Insa ea avea deja gauri facute. Ei bine aceste gauri, mai exact parte din ele trebuiau astupate si pentru asta s-au folosit dopuri. Apoi cu o scula speciala se fac gaurile in pozitiile corespunzatoare si se leaga furtunele, cate unul pe fiecare parte a randului de plante.

 

instalatie cu o banda pentru fiecare rand

Noi initial am folosit cate un furtun spunand ca este de ajuns. Am incercat sa folosim furtunele de anul trecut insa a fost imposibil deoarece plasticul a imbatranit si se spargea in diverse locuri si sub influenta presiunii crescute. Asa ca am cumparat unele noi la aproape 40 de bani metrul. Observati ca fata de anul trecut a crecut pretul cu 30% la furtun.

 

alimentarea de la furtunul cu apa

Observati ca teava master este ridicata pe niste caramizi si asezata astfel incat benzile de alimentare sa porneasca orizontal, nu in sus. Apoi teava master este fixata cu niste fier beton indoit astfel incat sa ramana la locul ei

 

legatura cu banda de picurare

 

sfarsitul tevii master

Capatul benzii de picurare trebuie fixat cu o sfoara si un bat astfel incat banda sa ramana intinsa si fixa tot timpul.

fixarea benzii de picurare

Presiunea era insa foarte mare si am considerat ca este mai intelept sa punem doua furtune pentru fiecare rand ppentru a reduce presiunea. Retineti ca avem 5 randuri de legume a cate 7 metri sa spunem. In plus distanta de la pompa care scoate apa din put pana la locul parcelei este de vreo 50 de metri si eu cu fizica mea de balta ma gandeam ca se mai pierde din presiune.  In ciuda faptului ca aveam 70 de metri de furtun in picatura presiunea a ramas foarte crescuta si nu se putea folosi instalatia asa fara riscul de a pierde furtunele (benzile de udare).

 

instalatie finala cu doua benzi

M-am gandit sa leg instalatia la robinetul ce comunica cu hidroforul si sa dau robinetul mai incet. Domnul mamei mele care a mare maestru in presiuni (a lucrat la fabrica de diamante artificiale pe vremea cand Romanica avea una), a spus ca noi reducem doar debitul nu si presiunea si ca aceasta din urma se va egaliza in timp. Nici pe asta n-am inteles-o dar cum el era seful nu am incercat. Asa ca am ales varianta mai complicata si anume am facut o adaptare a furtunurilor astfel incat de la furtunul ce vine de la pompa sa legam printr-un T astfel incat sa udam in paralel si solarul si afara, adica ambele instalatii de udare in picatura sa functioneze in acelasi timp.

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Instalatia de irigat in picatura

  1. Pingback: grAdinuca.ro – Instalatia de irigat in picatura « mynews.ro

  2. Pingback: De facut si de nefacut in cultura de tomate | grAdinuca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.