Instalatie de irigat in picatura

Am promis ca voi vorbi despre aceasta minune a tehnicii si iata ca i-a venit randul. Prima data cand am auzit de asemenea minunatie m-am gandit ca va costa o avere. Mai ales ca vazusem la amaratii aia de greci ca udau campuri intregi de porumb cu instalatii din astea. Si am cumparat prima data in primul an cand am stat la tara si am folosit-o in primul nostru solar.

Dupa ce am folosit-o prima oara am spus ca eu nu mai ud pe sant niciodata in viata mea. Cand irigi in picatura ai urmatoarele avantaje:

  • nu se face noroi astfel incat brazda ramane uscata sa poti intra repede sa lucrezi sau sa culegi
  • nu stai langa furtune sa tragi de ele
  • se consuma mai putina apa
  • se consuma mai putin curent electric (deoarece in loc sa irigam cam 3 ore cat ne lua solarul nostru, acum irigam cam 30-40 de minute )
  • nu se face crusta pe locul in care balteste apa pe caval (santul dintre plante)
  • nu se inclina planta din cauza terenului excesiv inmuiat
  • poti folosi instalatia si pentru dispersia diverselor substante de ingrasamant sau de tratament (daca adaugi pe fir un recipient pentru asta)

In principiu, este vorba despre o teava (sa-i spunem master) pe care o alimentam prin furtun de la pompa si de care legam in dreptul randurilor furtunasele speciale de udare in picatura. Noi anul acesta am achizitionat doua randuri de furtunase (elevat le spune banda de udare in picatura), unul pentru stanga si unul pentru dreapta, pentru fiecare rand de plante. In teava master se practica niste gauri in dreptul fiecarui rand unde se ataseaza prin mufe de legatura sau robineti (indicat dar putin mai scump) furtunasele pripriu-zise Furtunasele au niste dungi albastre care ajuta la ghidaj in sensul ca in permanenta trebuie sa vezi dungile albastre. Daca le vezi furtunul este pozitionat corect, nu le vezi faci in asa fel sa le vezi. Intre aceste dungi se afla fantele prin care iese apa. Daca le pozitionam invers se pot infunda cu nisip sau microparticule din apa. Banda asta se poate pozitiona si in pamant, daca irigarea are loc in camp deschis si vrem sa o protejam de animalele rele si/sau infometate care ar putea sa o roada. Dar nu vand eu castraveti la gradinari, cei care iriga in picatura pe suprafete mari stiu ei mai bine cum se face. La capatul furtunaselor, se pune un dop sa nu iasa apa si sa se poate face o oarece presiune care sa impinga apa afara din furtunas.

La sfarsitul sezonului toate subansamblele se strang se curata si se depoziteaza la loc ferit (mie in primul an soarecii mi-au ros furtunasele cu dunga albastra). Oricum nu le mai puteam folosi deoarece la noi apa cu care udam este extrem de calcaroasa si infunda in timp micile orificii prin care iese apa (metrul liniar de furtunas din asta costa 0.3 lei si se vand role de 100 m).

 

Singurul inconvenient al acestui tip de irigare este ca in cazul gradinilor conventionale, al spatiilor neprotejate, trebuie sa cultivi mereu randurile in aceeasi ordine deoarece nu poti face multe gauri in teava master. Pentru solar sau sere este ideal, deoarece poti muta teava master cu 10-20 cm mai la stanga sau mai la dreapta.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

46 Responses to Instalatie de irigat in picatura

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Instalatia de irigat in picatura

  2. Pingback: grAdinuca.ro – Instalatia de irigat la picatura « mynews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.