Marea plantare

Iata-ne in fata unui pas important din viata noastra. Plantarea rasadurilor in solar.

La noi in zona e plin de viermisori, coropisnite si alte chestii miscatoare prin pamant. In afara de rame, care-mi plac aproape la fel de mult ca gainilor (dar din motive diferite), restul nu pot sa le sufar. Asa ca am incercat prin metode specifice sa le combat. In acest sens am imprastiat pe pamantul proaspat discuit cu motosapatoarea noastra, ZEONEEM CAKE , un ingrasamant bilogic extrem de util in decontaminarea solului. Cei de la compania producatoare mi-au povestit cum s-a descoperit ca extractul din arbore de neem actioneaza impotriva insectelor. In timpul unei invazii a lacustelor, norul a trecut printr-o padure de arbori de neem. La iesire norul era mult micsorat si lacustele nu mancasera nici macar o frunzulita. Mi-au mai explicat ca acest extract nu omoara la propriu nicio insecta ci doar este un eficient anticonceptional, blocand reproducerea. Hai ca am cam luat-o pe aratura cu explicatiile, sa revin la aratura mea. Am desfacut sacul cumparat inca de anul trecut si mi-am dat seama ca am uitat cat trebuie sa dau iar pe sac scria numai in greceste (60 kilograme/stema =  1000 mp). Am imprastiat pe toata suprafata apoi am mai trecut o  data cu motosapatoarea ca sa incorporam substantele.

Apoi am facut niste santuri si am fost gata de treaba.

Pentru cei care aleg agricultura traditionala, rasadurile trebuie inmuiate in Topsin, sau alt fungicid sistemic, inainte de plantare.

Am asezat impreuna cu vara-mea, rasadurile in santurile gata facute si apoi Maria (vecina noastra) le-a acoperit pe fiecare in parte. Nu va puteti inchipui ce viteza si ce precizie avea. Si dupa ce ca statea cu capul in jos, si curgea apa pe ea ca la cea mai tare sauna posibila, ii ardea sa ne mai spuna si povesti de pe vremuri, adica de cand in tara asta erau hectare de sere, intr-o localitate de langa satul nostru, unde oamenii munceau de dimineata pana seara. Munceau pe bani putini si oarecum obligati de oranduire sa aiba un serviciu. Dar acum au ce povesti si au invatat ceva acolo. Maria de exemplu a lucrat acolo de cand avea 16 ani, deoarece parintii nu aveau bani sa o trimita la scoala. Si ne-a povestit ca inginerul agronom care o avea in grija, pe ea si pe ceilalti copii de varsta ei, era un om tare bun care i-a invatat sa fie oameni adevarati, sa nu-si fure caciula singuri si sa munceasca spunandu-le ca prin munca cinstita vor obtine tot ce au nevoie. Maria chiar si astazi il crede.

 

Am fost o echipa extrem de eficienta, si in 50 de minte hai sa spunem o ora era totul gata.

Mai avem de plantat o jumatate de rand de ardei, pe care nu i-am mai avut. Asteptam sa mai cresca niste rasaduri pentru a completa randul cu pricina. Am plantat asa: 2 randuri de ardei, 4 de rosii, 2 de vinete si doua jumatati cu cstarveti. Zic doua jumatati deoarece in celelalte jumatati ale randului era terenul mult pre ud de la ploile din ultima vreme incat nu ar fi rezistat nimic deocamdata acolo.

Plantutele s-au comportat admirabil. Au ramas semete in picioare iar astazi au primit si apa asa ca cred ca deja ne-am imprietenit. Le urez bun venit la noi in gradinuca si sedere placuta. Despre roade … primim cu mare drag … orice sunt ele bune sa ne dea.

Permiteti-mi sa introduc in scena, vedetele: ardeii si rosiile

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

62 Responses to Marea plantare

  1. george says:

    eu intru foarte rar pe internet ,cateodata cand e timpul rau,va pot ajuta si cu sfaturi pentru intretinerea vitei de vie altoite si a pomilor fructiferi,deoarece am lucrat in acest domeniu.care din pacate a fost distrus mai ales la strugurii de masa .e bine ca omul sa aiba pe langa casa si cateva vite altoite ,pentru ca majoritatea strugurilor dupa piata sunt importati.si sant plini de pesticide.

  2. Adinuca says:

    Astept cu mult interes comentariile tale, indiferent pe ce subiect. Ma intereseaza vita de vie in special ca ma gandesc sa facem si noi o mica plantatie tocmai sa nu mai cumparam din piata. Toate bune George

  3. george says:

    am reusit sa gasesc putin timp liber,sa va spun despre vita de vie nobila.multi se tem sa cultive o vita altoita crezand ca este greu de intretinut dar nu este asa, vita altoita atunci cand este corect intretinuta este mult mai rezistenta fata de legume,se poate trata cu substante chimice care nu intra in planta putand avea struguri aproape ecologici.daca vreti sa plantati vita ,nu e bine sa o luati din supermarketuri,o puteti lua toamna de la INDAGRA .este foarte bine daca reusiti sa o plantati toamna pentru ca veti avea prinderea mult mai buna ,se poate planta si primavara .se planteaza ca si un pom dar trebuie sa aveti grija ca punctul de altoire(acea umflatura) sa fie la nivelul solului sau 1-2 cm. deasupra ,peste vita plantata se face un musuroi care sa treaca de varful lastarului cu 2-3cm.sunt mai multe despre plantare dar v-am spus ce e mai important.in timpul verii prin iunie cand vita a crescut cam 15-20cm.desfaceti musuroiul cu atentie sa nu raniti planta,taiati toate radacinutele care cresc deasupra altoiului(umflaturii) si pe cele care cresc imediat sub altoi dupa care refaceti musuroiul dar mai mic pina la altoi . aceasta luicrare o mai repetati si pe la 15 august dar nu mai refaceti musuroiul. vitele crescute trebuiesc stropite contra manei si a fainarii.la un interval de 7-10 zile mai ales cand este un an ploios,cu dithan 0,2% ,ridomil 0.2%,bravo 0,2% iar ultimul tratament il faceti cu piatra vanata(zeama bordeleza) intre 0,5 si0,7% acest ultim tratament este necesar pentru a se coace lemnul .ultima lucrare care este obligatorie ,cel putin 3-4 ani,consta in ingroparea vitei inainte de venirea gerurilor ,se dezgroapa primavara devreme pentru a nu putrezi mugurii .aceste lucrari se repeta cam in fiecare an. ar mai fi taiatul care e bine sa-l vedeti pe viu ,pentru ca asa il veti intelege mult mai bine. Pare greu, sper ca nu v-am descurajat spunindu-va atatea,desii am mai sarit unele amanunte pentru a nu va taia elanul in vederea plantarii de vita de vie. CU MULTA STIMA.

  4. Adinuca says:

    Multumim George pentru informatii. Am o indoiala privind afirmatia “se poate trata cu substante chimice care nu intra in planta putand avea struguri aproape ecologici”. Dar tu n-ai sa te superi pe mine pentru asta deoarece aici fiecare putem sa ne spunem parerea. Apoi mai vreau sa stiu ce intelegi prin “ingroparea vitei” – eu inteleg ca o culc la pamant si o ingrop. E corect?

  5. george says:

    buna seara, imi pare bine ca va intereseaza si vita de vie, aveti dreptate in legatura cu substantele chimice pe care le-am enumerat eu. dar alea sunt tratamente pe care le facem vitei atunci cind este tinara, in primii ani de la plantare, atunci cand vita nu are rod. cand tratam o vita ce are rod nu mai folosesc toate acele substante si doar sulfatul de cupru pe care eu i-l folosesc si la tratarea legumelor,substanta pe care eu o consider inofensiva daca fructele sunt spalate inainte de a fi consumate. fiecare cu parerea lui, pana la urma folosim raul cel mai mic… in legatura cu ingropatul vitei, eu m-am referit doar la un ingropat (MUSUROIT)pana la 10cm peste nivelul altoiului, asa cum spuneti dumneavoastra se ingroapa o vita mai mare cand nu vrem sa riscam sa degere iarna, dar este mai greu. pentru a avea vita in siguranta este suficient si acel musuroi.

  6. marian says:

    Salut George intersant subiect cred ca pe oricine intereseaza acest subiect .eu reusesc sa prind vita si primavara nu mai vrea sa dea din pamint o smulg usor si ramin dezamagit.de 3 ani ma chinuiesc si am sa tin cont de sfaturile tale.anul acesta la noi nu s au facut struguri s a cules cu caruciorul am fost citiva care am facut struguri datorita stropelii cu var si piatra vinata dar si datorita pompelor performante [atomizoare]dar daca bei vin cam bei apa dupa el se simte asa ca mai bine o las nestropita . sau spunemi ce sa folosesc de mana ceva la care sa nu se usuce gitul .eu foarte rar beau 2 pahare de vin dar uite ca mai bine stropeam cu indiferenta.sfaturile tale sunt bine venite multumesc !in legatura cu pepenii anul acesta a inceput pe 13 sa se insaminteze dar o sa pregatesc materialul cu foto si tot cind plantez la mine acasa cam intr o luna .
    George te rog daca mai e ceva de adaugat in legatura cu vita de vie sa postezi
    Toate cele bune !

  7. george says:

    buna seara ,Marian eu ma ocup si cu pepenii de vreo 7-8 ani,am tot incercat toti hibrizii din olanda ,foarte multi au fost bani aruncati ,nu mergeau ba se imbonlaveau de fuzarioza ba ramaneau mici ,ca in final sa merg doar pe 2-3 hibrizi care vad ca de 2-3ani merg binisor ,am urmarit ce ai spus despre cum cultivi pepenii si mi-a placut ,defapt orice ideie buna merita apreciata.Anul asta (urmarindu-ti expunerile) am cumparat si eu niste fier beton ca sa ma apuc sa cultiv pepeni la tunele,pentru ca padure,nu mai avem ,sa putem lua ca si tine “arce naturale” s-au ingrijit altii sa le defriseje…dar sa revin la treaba cu via ,ca sa nu o mai pierzi trebuie neaperat sa-o ingropi iarna,mai este si o alta problema,vita nobila este altoita p o radacina salbatica,pe tot parcursul vietii unei vite ,are tendinta de a se despartii altoiul de portaltoi (ca intr-o casatorie nereusita)glumesc dar asta e realitatea la vita de vie nobila,pentru a nu se intimpla acest lucru trebuie sa umblam vara de cel putin 2 ori pentru a-i taia radacinile care se formeaza deasupra si sub altoi .cand o sa am putin timp liber o sa va mai spu despre tratamente ,ca sa nu mai aveti probleme cu vinul…cu respect

  8. Adinuca says:

    Ma bucur ca vorbiti intre voi iar eu o sa-mi permit sa spicuiesc din comentariile voastre sa fac un articolas despre vita, unul despre pepeni…

  9. marian says:

    Buna tuturor! si noi ne bucuram ca putem posta pe blogul tau si putem in acest fel sa ne imbogatim cunostintele si sa ajutam si pe altii cum si altii ne ajuta pe noi.E bine Adinuca facute articolase noi nu prea avem timp deocamdata.
    George am aflat de la tine noutati in privinta vitei si daca mai e ceva de adaugat cind ai timp ne mai dai si noua sfaturi.
    Mii de multuiri si tie si Adinucai ca a deschis f.multe subiecte si putem si noi contribui la ceva bun.toate bune.

  10. george says:

    buna seara,ce mai faceti…prin gradini,nu mai vad nimic pe la dumneavoastra,se vede ca sunteti foarte ocupati ,cum va mai merg culturile?

  11. ramona says:

    cum se face un solar

  12. ramona says:

    vrem sa incercam anu asta suntem de la Sighisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.