Solarul si folia

Inainte de a acoperi solarul trebuie sa facem trei lucruri extrem de importante. Sa intindem sarme peste tot. In aceste sarme se sprijina folia cand bate vantul sau cand ploua. In cazul nostru am folosit sarma zincata, in sperata evidenta ca va tine mai mult, si cred ca ne-am dus inspre 10 kg. Poate putin mai mult. Nu stiu cifra exacta ca am cumparat-o in transe si mai aveam si prin magazie asa ca nu stiu exact.

Pe peretii laterali sarmele sunt cam la 30 de centimetri una de alta, sunt mai multe pe dinauntru dar si pe dinafara dupa ce am intins folia pe laterale am intins doua sarme.

Pe tavan insa cred ca sunt la 15 maxim 20 cm. Cu cat mai dese cu atat mai bine.

Apoi am fixat cu sarma pe fiecare stalpisor din profil I am fixat niste sipci de 2,5×5 cm. Le aveam de la acoperis. Dar orice scandurica este OK. Ele folosesc la fixarea foliei la capete iar la mijloc nu lasa folia sa se frece direct de stalpi care pot avea bavuri si o pot afecta.

Daca solarul este lung este bine sa fixam folia si la mijloc. Nu bateti cuie direct in folie ci fixati cu alta scandurica pe dinafara. In capatul scanduricii din afara puneti niste folie. Ne va folosi atunci cand lasam peretii solarului in jos vara sa aerisim solarul sa nu zgariem folia.

Langa usa este foarte important stalpul deoarece acolo se fixeaza folia din peretele lateral. Nu este nevoie de folie impaturita cum facem la mijloc deoarece aici nu lasam peretele in jos. Tot in imaginea de mai jos vedeti si “incuietoarea” solarului.

Am ales sa va arat un detaliu de prindere al arcului de cerc in colt. Tot in aceasta fotografie se vede cum sunt trase sarmele sus. Mare atentie unde lasati varful sarmei sa nu intepati folia. Sarmele trebuie intinse foarte tare, sa fie putin tensionate ca ele se mai lasa.

Dupa ce toate acestea au fost gata am plecat sa cumparam folie, cleme si banda PVC. Am cautat folie de 12 metri latime, insa in momentul in care noi am cumparat era cam tarziu sa ai pretentii, asa ca ne-am multumit cu cea de 10 metri latime. Grosimea aleasa a fost de 0,1 mm, exista si de 0,12 mm, mult mai groasa (diferenta este mare). Noi am cautat sa luam o folie de cel putin 10 m latime astfel incat sa acoperim acoperisul dintr-o bucata fara sa inadim. In cazul nostru folia a fost circulara si a trebuit sa o taiem ce a fost mai grav a fost faptul ca am aflat ca este sub forma de tub abia dupa ce o intinsesem pe tot solarul. Asa ca am taiat-o in conditii inimaginabile. Dar revin la asta mai tarziu. Folia este de mai multe feluri si de mai multe calitati. Exista folie simpla dar mai exista si folie cu tratament anticondens, sau cu tratamente de rezistenta. Cea mai buna este cea roz apoi urmeaza cea verde si la sfarsit cea incolora. Noi am luat din cea verde, lata de 10 metri si groasa de 0,1 mm ca asa am mai gasit. Preturile erau la momentul acela 8,8 lei/kg si la o latime de 10 m intra cam 70-80 cm intr-un kilogram. Folia mai groasa are pretul de 9,2 lei/kg. Sau avea in mai.

Si am pornit sa intindem. Ne-am trezit la 4,30. Noi avem casa in sat  insa pe trei parcele in stanga si doua in dreapta nu avem nicio casa. Asa ca se cheama ca suntem putin in camp. Si la noi bate vantul tot timpul cu exceptia a 10-20 de zile in mijlocul verii toride. Si cum la 6 incepea vantul trebuia sa terminam treaba pana atunci. Altfel zburam la propriu cu folia cu toate ca nu suntem niste subnutriti. Chiar oare se poate zbura cu o folie? Sau doar se rupe? Trebuie sa sun la “MythBusters”… Mai tarziu putin…

Am intins rola de la un capat la celalalt al solarului chiar pe mijloc. Apoi am descoperit ca era ca un sarpe si a trebuit sa-l crestam pe burta. Ei bine pe o laterala. Apoi usor usor am desfacut sulul in ambele parti. Si toti cei care eram prezenti am tinut de colturi si de laterale. In total 7 oameni. Marginile laterale au fost trecute pe sub sarma special prevazuta pentru asta si apoi agatata in carligele in forma literei J sudata cu capul in jos.

Fustita se fasoneaza insa ramane o parte din ea care acopera peretii laterali ai solarului. Tot asa se fasoneaza si se prind in cuie si partea din fata si din spate a foliei astfel incat totul sa stea fix si la locul lui.

Asta a fost mai greu. Apoi toata ziua am lucrat cu totii la pereti. Prima miscare a fost sa sapam un sant de jur imprejurul solarului. Latura santului dinspre solar trebuie sa fie exact sub peretele solarului. Cealalta latura mai in afara. Folia peretelui se trece peste sarma trasa special pentru asta si se agata in carligele in forma de J.

Apoi partea de jos a foliei peretelui se introduce in sant si se acopera cu pamant. Aveti grija sa fie foarte bine intinsa cand acoperiti cu pamant. La sfarsit trebuie sa arate asa.

Totusi nu trageti la nesfarsit deoarece nu veti mai putea sa ridicati sarma peste carlig sa inchideti solarul. De unde credeti ca stiu asta? Aveti dreptate… Ce am facut ca sa rezolv? Am desfacut prinderile (peste sarma de sus, cea cre trece peste carlige) si le-am refacut dupa ce am ingropat folia.

Folia de pe acoperis se prinde cu o banda de PVC (se gaseste la Bricostore in bobine de 120 ml) si este identica cu cea cu care se leaga balotii sau marfa pe boxpaleti. Este ca o chinga dar din PVC. Va mai trebuie niste cleme pe care le veti achizitiona de la cei care vand folia.

O sa va arat ma jos clemele, banda de PVC si modul de prindere. Clemele nu sunt asa ruginite cand le cumparati, devin cam in 2-3 saptamani.

Fasia asta ajuta ca folia de pe acoperis sa nu se umfle cand bate vantul. Este foarte bine sa fie puse des cam la 50-60 cm si sa fie foarte bine intinse.

Feriti-va sa faceti mai multe intepaturi decat cat este nevoie. Fiecare gaurica reprezinta un loc in care folia slabeste si de unde se poate rupe.

La sfarsit am imbracat usile. Aici a fost aproape banal dupa toata munca.

Iarna vom strange folia de pe acoperis sa nu o umfle vantul si sa indoaie solarul. Daca nu o strangeti trebuie curata de zapada si intariti stalpii in beton. Noi o sa strangem folia din imagine. Restul va ramane pe pozitie.

Si gata treaba. Glumesc desigur… abia incepe.

Va mai trebuie o scula scumpa si extrem de sofisticata dar de neinlocuit. Este vorba de o scula importanta atunci cand ploua. Pentru ca oricat de bine ai intinde folia si sarmele si tot tot se fac burti de apa pe tavan. Ca sa nu gauresti folia sa se scurga apa in solar iei o scandura lunga cu care ajungi la tavan pe dinauntru si ii fixezi folie in varf, iar dupa fiecare ploaie te plimbi prin solar si ridici burta. A solarului, nu a ta… sa se scurga apa.

Noi mai dezvelim solarul ca sa poata ingheta sapatura adanca de toamna si dupa ce degera se face pamantul cum este malaiul pana in profunzime. A, inca un amanunt pe cat posibil faceti usile putin mai mari de un metru sa puteti intra la nevoie cu un tractoras mic, sa arati sau sa carati balegar sau altceva, mai pe la sfarsitul lui octombrie sau devreme in primavara.

Mult succes dragilor si spor in toate!

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Solarul si folia

  1. Pingback: Solarul si folia - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.