De facut si de nefacut in cultura de tomate

Ziua buna, dragii mei gradinari. Desi cea mai simpla cultura de legume in opinia mea este cea de rosii, de-a lungul timpului am tot avut de invatat despre cum sa imbunatatesc lucrurile. Astfel am adunat cateva sfaturi bune de pus in practica in cateva saptamani, cand iesim in solar sau chiar in camp.

RASDURILE

frunza rosieDaca achizitionati rasadurile si nu le produceti singuri nu le cumparati pe cele care au deja flori. Nu castigati ceva timp daca la asta va ganditi, din contra. Atunci cand plantati, primul lucru pe care il va face planta este sa se inradacineze nu sa lege rod. Exista posibilitatea sa pierdeti un palier de rod.

Daca va faceti singuri rasadurile, este important la plantare, ca florile care poate au aparut sa le rupeti. Pe termen lung veti fi mai castigati.

FERTILIZARE LA PLANTARE

Din pacate pamantul de cultura in Romania este din ce in ce mai sarac. Pe de o parte din cauza folosirii in exces a pesticidelor, pe de alta parte din cauza monoculturilor. Noi, gradinarii amatori ne confruntam cu aceasta problema si avem tendinta de a fertiliza in exces. Fie ca o facem cu solutii naturale (compost, gunoi de grajd fermentat, gunoi de pasare, etc) fie ca o facem cu ingrasaminte complexe tendinta de a exagera este mare. Din pacate solutia aceasta este mai mult contraproductiva deoarece vom sfarsi prin a obtine tufe verzi, frumoase, stufoase si mai putine roade. Acelasi lucru se intampla cu toate plantele nu numai cu rosiile.

Ce fac eu? Compostul, gunoiul de grajd fermentat (acela care arata ca un pamant) il incorporez in sol cu doua saptamani inainte de plantare. Apoi folosesc o lingura de sare Epsom (sulfat de magneziu sau sare amara) pentru fiecare rasad direct in groapa de plantare, exact inainte de a aseza rasadul. Magneziul le va ajuta sa absoarba din sol alte elemente nutritive ceea ce va duce la plante sanatoase si productive. Va intrebati de unde cumparati? In principiu de la farmaciile veterinare. Acolo este mai ieftin (inteleg ca se foloseste la ingrijirea cailor) spre deosebire de cel care se gaseste la farmacii si care este destinat in mare masura consumului uman (este antiinflamator, miorelaxant, se foloseste la indepartarea acidului lactic din tesuturi, etc.). Daca planta nu are nevoie de magneziu, nu il va folosi. Nu ii face rau.

PLANTARE

rosii2NU plantati afara daca temperatura solului nu a ajuns la 10oC. Cresterea temperaturii solului depinde de cat de tare intram in primavara, adancimea masurarii temperaturii, sau cat de insorita este parcela. Suprafata solului se poate incalzi pana la 15 cm, insa pentru rosii nu este de ajuns. Ele se planteaza mai adanc. La noi in grAdinuca rosiile ajung in sol cand temperatura aerului peste noapte se mentine la 10 grade Celsius.

Cand plantati rasadurile, plantati-le adanc. Daca nu puteti, bilonati (adica ridicati pamant in jurul tulpinii). Cu cat este plantata mai adanc, rosia va dezvolta o radacina puternica si va fi mai productiva.

Feriti plantele de coropisnite. Rosia este planta lor favorita la noi in solar. Puteti sa le feriti fie cu granule de la fitofarmacie, fie imbracandu-le intr-un invelis din plastic asezat in jurul tulpinii, care intra 7-10 cm in pamant si iese 3-5 cm afara. Luati in considerare ca tulpina se va ingrosa pana la 2 cm in diametru si nu vreti sa fie sugrumata de plastic. Vad potrivita pentru asta o parte dintr-o sticla de plastic careia i s-a taiat fundul si varful.

Odata cu plantarea, daca urmeaza sa sustineti plantele cu araci este bine sa ii instalati chiar de la inceput. Mai tarziu s-ar putea sa raniti radacinile formate.

UDARE

NU udati de sus. Mai ales daca udati cu furtunul. Asta va duce la improscarea tulpinii cu noroi, ceea ce va expune planta la boli. Cel mai bine este sa folositi o instalatie de udare in picatura. Daca totusi vreti sa udati cu furtunul ar fi bine sa mulciti. Mulcirea nu numai ca va va ajuta sa nu stropiti cu noroi, dar va pastra si umiditatea solului un timp mai indelungat.

INGRIJIRE

rupere copil rosieTrebuie sa stiti daca rosiile pe care le cultivati sunt un soi cu crestere determinata sau nedeterminata. Ce inseamna asta? Un soi cu crestere determinata va rodi pe un numar stabilit de etaje: 3,4 sau 5. Dupa care nu vor mai rodi. Pentru acest soi nu este necesara infundarea (ruperea varfului), ele se infunda singure. In cazul rosiilor cu crestere nedeterminata, daca au parte de timp frumos ele rodesc si tot rodesc pe multe paliere. Pentru ca noi traim vremuri temperate, la un moment dat trebuie infundate ca rodul deja legat sa poata sa se coaca. Altfel planta va lega noi fructe care vor ramane imature si mici.

Nu uitati de copilit dar despre asta deja am vorbit acum vreo 5 ani.

Sper sa va fie de folos informatiile. Voi ce ati mai adunat in tolba cu informatii din experienta anilor trecuti?

Toate bune si spor in toate!

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to De facut si de nefacut in cultura de tomate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.