Am mai vorbit despre acest subiect in repetate randuri si i-am mai dedicat un post undeva anul trecut pe vremea aceasta. Anul trecut facusem niste poze, insa le-am pierdut pe undeva Insa anul asta am mai invata cate ceva si simt nevoia sa impartasesc din experienta mea cu voi.
Multa lume m-a intrebat in ultima vreme daca acest sistem de irigatii presupune o independenta totala. Raspunsul meu este nu. Cineva trebuie sa dea drumul la pompa si sa o opreasca. In plus acel cineva trebuie sa hotarasca daca este cazul sau nu sa udam. Asta in cazul instalatiei noastre. Exista instalatii complet independente, care printr-un senzor de umiditate iti spun si daca sa uzi sau nu. Nu este cazul instalatiei de fata.
Aici vorbim despre o instalatie de irigare a unui strat de legume asezate oarecum pe randuri ordonate. In plus daca vrem sa folosim o parte a instalatiei de la un an la altul, trebuie sa plantam rasadurile pe randuri distantate la fel in fiecare an.
Anul acesta am hotarat sa facem un experiment si rasadurile ramase dupa completarea randurilor din solar sa le scoatem afara. Ca sa ne fie mai usor si sa nu consumam foarte multa apa la udat (deoarece va amintiti ca unul dintre avantajele acestui tip de instalatie este consumul mic de apa) am hotarat sa nu facem santuri intre randuri ci sa adaptam o instalatie de irigat in picatura pe care o aveam din primul nostru solar. Mai exact sa folosim teava distribuitoare (teava master, cum imi place mie sa o numesc). Insa ea avea deja gauri facute. Ei bine aceste gauri, mai exact parte din ele trebuiau astupate si pentru asta s-au folosit dopuri. Apoi cu o scula speciala se fac gaurile in pozitiile corespunzatoare si se leaga furtunele, cate unul pe fiecare parte a randului de plante.
Noi initial am folosit cate un furtun spunand ca este de ajuns. Am incercat sa folosim furtunele de anul trecut insa a fost imposibil deoarece plasticul a imbatranit si se spargea in diverse locuri si sub influenta presiunii crescute. Asa ca am cumparat unele noi la aproape 40 de bani metrul. Observati ca fata de anul trecut a crecut pretul cu 30% la furtun.
Observati ca teava master este ridicata pe niste caramizi si asezata astfel incat benzile de alimentare sa porneasca orizontal, nu in sus. Apoi teava master este fixata cu niste fier beton indoit astfel incat sa ramana la locul ei
Capatul benzii de picurare trebuie fixat cu o sfoara si un bat astfel incat banda sa ramana intinsa si fixa tot timpul.
Presiunea era insa foarte mare si am considerat ca este mai intelept sa punem doua furtune pentru fiecare rand ppentru a reduce presiunea. Retineti ca avem 5 randuri de legume a cate 7 metri sa spunem. In plus distanta de la pompa care scoate apa din put pana la locul parcelei este de vreo 50 de metri si eu cu fizica mea de balta ma gandeam ca se mai pierde din presiune. In ciuda faptului ca aveam 70 de metri de furtun in picatura presiunea a ramas foarte crescuta si nu se putea folosi instalatia asa fara riscul de a pierde furtunele (benzile de udare).
M-am gandit sa leg instalatia la robinetul ce comunica cu hidroforul si sa dau robinetul mai incet. Domnul mamei mele care a mare maestru in presiuni (a lucrat la fabrica de diamante artificiale pe vremea cand Romanica avea una), a spus ca noi reducem doar debitul nu si presiunea si ca aceasta din urma se va egaliza in timp. Nici pe asta n-am inteles-o dar cum el era seful nu am incercat. Asa ca am ales varianta mai complicata si anume am facut o adaptare a furtunurilor astfel incat de la furtunul ce vine de la pompa sa legam printr-un T astfel incat sa udam in paralel si solarul si afara, adica ambele instalatii de udare in picatura sa functioneze in acelasi timp.
Foarte ingenios sistemul.
Imi puteti spune in cat timp se uda suficient cu sistemul final (cu cele cate 2 tevi/furtune pe rand) Dureaza mai mult de 3-5 minute “operatia”?
Merci anticipat.
Ooo Doamne mai George. Doar 3-5 minute? Nu, nu este asa de scurt. Udam cam 30-40 minute de doua ori pe saptamana. Asta afara presupunand ca nu ploua sau in solar unde nu ploua niciodata. Daca afara ploua, T-ul de mai sus este prevazut cu robinet pe calea ce duce afara si acesta se inchide.
Adinuca, domnul mamei tale are dreptate. Robinetul nu reduce presiunea. Sau, cel putin, nu semnificativ. Desigur, introducand o “rezistenta” pe traseu se reduce si presiunea nitzel, darmai ales debitul.
Exista niste piese speciale, care fac reducerea de presiune. Un fel de supape. Si nici macar nu sunt prea scumpe.
Pe de alta parte, daca practica arata ca merge si instalatia ta, atunci las-o asa.
Pentru George. Fiecare “gaurica” din purtun da cativa litri pe ora (4-5-6) in functie de furtunul de picurare. Deci daca impartim acei litri la 60, avem cantitatea de apa ce curge pe acolo in fiecare minut. Asa ca iti poti face o idee despre numarul de minute cat trebuie sa curga apa…
La noi debitul prin fiecare gaurica este de 1,14 litri/h. Gauricile sunt din 10 in 10 cm. Deci o planta prinde minim 4. Daca lasam o ora inseamna putin mai mult de 4 litri jumatate. Ceea ce este destul de mult avand in vedere ca este directionat si absorbit foarte eficient.
Pingback: grAdinuca.ro – Instalatia de irigat in picatura « mynews.ro
Mul?umesc frumos pentru r?spunsuri!
Dupa cum bine a?i observat, aveam nevoie de câteva l?muriri! 🙂
Piesa care face legatura cu banda de picurare,ce denumire si ce pret are? se prinde printr-o gaura facuta in tubul master?
va multumesc
Buna Exuser si bine ai venit. Piesa este formata din doua piese: stut pentru banda de picurare si o garnitura careia ei ii spun dop picurator dar care este in fapt o garnitura cauciucata. Impreuna costa 2,5 lei (1.5 lei + 1 leu). Ele se infig intr-o gaura facuta cu o preducea speciala, astfel incat sa nu risti sa dai gaura mai mare decat trebuie. Intra fortat.
In primul rand felicitari!
Vreau si eu sa-mi fac o instalatie de acest tip, in primul rand pentru a economisi apa si in al doilea rand pentru a castiga timp.
Mi-am cumparat banda si accesoriile de pe net… si lasand la o parte faptul ca mi-a fost trimisa banda de 17 cu fitinguri de 16 (asa-i la noi… te poti astepta la orice cand cumperi “pisica in sac” – a se citi “comanzi prin posta”), as vrea sa trec la asamblare.
Am citi ca ai folosit o preducea pentru gaurirea tubului master. Se poate o poza (sau eventual sursa). Nu inteleg cum s-a putut folosi preduceaua pentru gaurirea tubului 🙁 eu ma gandeam la un burghiu sau o freza la dimensiune.
Multumesc si spor in toate!
Cipm
Buna Cip si bine ai venit in gradinuca. Nu stiu daca cuvantul preducea o fi cel mai potrivit termen insa noi asa ii spunem prin curte. O poza cu ea gasesti aici. Nu stiu unde ai gasit tu banda de 17 ca nu am auzit si nici nu am vazut vreodata pana acum, dar se prea poate. Ma gandeam sa aduc si eu in site-ul nostru de vanzari componente pentru instalatii de udare in picatura, tocmai pentru a va ajuta sa nu mai intampinati probleme din astea, cum ai patit tu. Insa din pacate conditiile sunt draconice si cantitatile impuse la cumparare sunt imense. Nu intelege nimeni din distribuitori ca nu toata lumea face agricultura ca ramura a industriei ci unii o fac de hobby. Si daca o faci de hobby nu este obligatriu sa o faci ca in comuna primitiva. In fine o sa mai caut.
Iti multumesc pentru vizita si pentru aprecieri si te mai astept.
Da, este intr-adevar o preducea. Mersi pentru link.
Exista si banda de 17 (T-Tape). Ideea este ca eu am comandat banda si accesorii pe baza site-ului lor http://www.marcoser.ro/ insa probabil era un cumparator modest…. si nu au dat suficienta atentie.
Am vorbit cu ei la telfon si au incercat sa ma convinga ca merge si conector de 16 cu banda de 17 :))))
Am gasit pana la urma si fitinguri de 17 la “concurenta” (http://www.morami.ro/produse-seminte-si-rasaduri/echipamente-si-accesorii-irigare/banda-de-picurare-si-accesorii-c745.html) …. insa am pierdut timp si ceva bani… si eu doream banda de 16 pentru ca… asa doream eu 🙂
In fine… traim in Romania 🙁
Spor in toate iti doresc!
Felicitari Adinuca
In primul rand felicitari pentru site si fiind la inceput incerc sa obtin niste solutii la problemele cu care m-am confruntat (este primul an cand incerc acest sistem si este greu lainceput)
1. prima greseala pe care am facut-o este ca am folosit pentru gaurirea tevii pehd un burghiu de 14 de lemn si gaurile au iesit din pacate ovale si am pierderide apa marisoare.
Am vazut ca ai scris de acea preducea. Am intratpe site-ul indicat sa vad o poza dar eu nu am vazut asa ceva prin magazine. Stii de unde se poate cumpara ca piesa singura?
2. Am vazut ca vechile gauri le-ai acoperit cu dopuri. Se scot robinetii si se pun dopurile sau se pune dop pe robinet?
3. ce distanta lasi intre randuri pentru legume: rosii, ardei, vinete, castraveti. Si ce distanta intre plante.
Multumesc anticipat.
Si mai am o inrebare: am vazut ca acea preducea este de 2 si 3 mm. Cum pot eu conecta robintul si garnitura care leaga banda de 16mm la aceasta gaura data cu preduceaua.
Nu inteleg.
Buna Lucian si bine ai venit. Preduceaua am cumparat-o deodata cu intreg sistemul de la acelasi magazin. Nu stiu amanunte despre mm, pur si simplu mi-a dat o scula cu care sa fac gauri pentru furtunele alea. In esenta gaura se face de o marime apoi se insereaza un conector si abia apoi se pune banda de 16 mm.
Dopurile nu se pun pe robinet, ar fi o pierdere de robinet intr-un loc unde nu am nevoie de robinet. Ma duc acusi sa mai fac niste poze lamuritoare pe care o sa le postez pe facebook poate te lamuresc ele mai bine decat mine. Ce zici?
Buna
Sunt T-uri speciale pt. a face legaturile intre teava de polipropilena de 25mm si banda de 16mm.
Costa 7lei buc.
Pingback: De facut si de nefacut in cultura de tomate | grAdinuca.ro
Imi puteti spune va rog ce furtun ati folosit ,cel din imagine cu dunga si ce diametru are?
Ma intereseaza pentru a trage apa dintr-un izvor la mine la teren in cadere libera.
Multumesc!
Dan123, despre care furtun vorbesti ca toate au dungi :). Ceea ce numesc eu furtun, este o banda de picurare si este standard (16 mm). Cealalta parte este o teava de 40 mm (teava master)
bunasint la inceput de drum in ale legumelor dar si a irigatului prin picurare de asta am nevoie de putin ajutor si anu pentru o banda de 16mm freza de ce dimensiune trebuie sa fie?multumesc,
Buna Adinuca! Felicitari pentru instalatie!Am de adresat o întrebare banal?, poate m? ajut? cineva.Dac? folosesc un rezervor ca surs? de ap?, la ce în?l?ime trebuie s?-l montez ca s? am o presiune suficient? la udat prin picurare.
Buna ziua!doresc sa fac un sistem de irigate prin picurare (furtun cu duze) pentru o livada de 400mp ?i nu ?tiu cum este mai bine sa procedez cu apa care provine dintr-o fântâna de 6-7 m adâncime cu ce scot apa încât sa nu am probleme la picurare ?i bine-n?eles la pompa care trage ?
Buna Sorin. La noi merge o pompa veche din 2006. cea mai simple si mai ieftina pompa de la Dedeman din anul acela.
buna ziua
pt banda de 17mm cu gauri de picurare din 10 in 10 cm ce teava master recomandati?
de 20 sau de 25?
lungimea tevii master este de cca 25ml si totalul lungimii banzii de picurare este de cca 180ml.
multumesc.
Buna Cosmin. Noi acum (la 10 ani de la articolul acesta) avem 130 ml furtun de picurare (similar benzii doar ca parca nu se infunda asa usor orificiile de picurare), cu o teava master de 8 m lungime plus 3 derivatii de 15 m (tot din aceeasi teava) si grosimea tevii master este de 40 mm (C zice ca ai putea sa folosesti si de 32mm). Ul alt aspect important este ca teava noastra master incepe la 20 de metri de pompa. Daca apa o scoti prin hidrofor merge si de 25mm. Dar noi te sfatuim sa alegi o teava mai mare.
1.Recomand teava master din PEHD -polietilena de inalta densitate.Se recunoaste ca in general e neagra si cu o dunga bleu.Diametru este bine sa fie 32 sau 40 mm.Un diametru mai mare d 25 mm asigura mai usoara gaurirea tevii pentru a monta robinetul
2.Gaurirea se face cu o freza speciala care are diametrul compatibil cu inelul de etansare (din cauciuc sau plastic moale) care se va monta in gaura facuta.Freza trebuie sa fie pe calibrul inelului de etansare si a stutului robinetului.Freza are in mijloc un varf de ghidare a gaurii ca sa nu iasa ovala.Dupa gaurire se curata eventualele bavuri astfel incat sa nu creeze taieturi in inelul de etansare.Se uda sau se unge inelul de etansare si se introduce in haura verificand cu degetul daca s-a inscris corect .Apoi se introduce stutul robinetului de care se va lega banda sau tubul de picurare.
Recomand cumpararea robinetilor care pe stutul ce intra in inelul de etansare are o mufa pe filet care dupa introducere in inel se va insuruba astfel incat sa presexe putin buza inelului,asigurand astfel o etansare buna chiar daca se ca trage ulterior de tub/robinet.
3.Pentru usurinta utilizarii eficiente si cu un consum de apa redus ,recomand ca la robinetul principal de alimentare din reteaua de apa sa se monteze un TIMER mecanic care permite reglarea timpului de udare dupa dorinta.Este foarte sigur ,nu trebuie baterii pentru contor timp si inchide perfect la terminarea programului.
Buna ziua Adinuca,
Tare multe am înv??at de pe blogul t?u, mul?umiri!
Am o problema c?reia ii ghicesc r?spunsul dar as vrea ?i o p?rere avizata, eu fiind încep?toare in gr?din?rit.
Dac? voi folosi in gradina de legume sistemul de irigare prin picurare, mai pot mulci ro?iile, ardeii ?i castrave?ii cu iarba cosita de pe gazon ( dup? ce o las sa se usuce 24 ore)? Mare mul?umit? pentru tot ce împ?rt??e?ti cu noi!
Puteti sa incercati si banda de picurare coreeana.
Este foarte groasa si nu mi s-a infundat nic dupa 2 ani!
Am comandat- de aici
https://www.hecta.ro/banda-picurare-8mil-10cm-cu-fanta-taietura-crestata-linie-albastra