Intr-un comentariu recent Armeria ma ruga sa vorbesc despre copilirea la vinete. Asa ca iata… Vinetele ca si rosiile se copilesc. La baza frunzelor cresc lastari in general nepaurtatori de rod (dar nu este o regula). Acesti lastari consuma resursele plantei ducand in final la epuizarea ei inainte de coacerea completa a fructelor. Acest fapt se manifesta prin fructe mici si chinuite.
Asa ca se ia plantuta si se analizeaza (de sus in jos :)) Si iata primul copil (cu accent pe prima silaba)
Sa-l individualizam mai bine:
Si acum sa-l rupem
Reluam cu cel de langa el care in poza de mai sus se vede ca o frunzulita mica ce ne trateaza cu spatele.
Individualizare
Asa ca sa-l vedem mai bine
Mergem mai in josul plantei si repetam
Individualizam si rupem
Spuneam mai sus ca in general copilii nu au rod. Dar daca cresc suficient de mari sufoca planta mama care nu mai rodeste si rodesc ei. Asa ca fara mila trebuie rupti chiar daca au floare sau chiar un mic rod.
Planta este acum curata. Daca copilul a fost mare, ca nu ajung intotdeauna la timp sa copilesc, l-am taiat cu o foarfeca de gradina.
Acum am sa vorbesc putin despre copilitul la rosii ca sa vedem diferenta:
In imaginea de mai sus mana mea sta pe o frunza. Precizez ca din locul respectiv a mai fost indepartat un copil acum cateva saptamani iar acest lucru este vizibil prin prezenta puctului negru de la baza frunzei. Dar s-a format un copil din nou. La rosii este frecvent, cel putin la cele pe care le am eu in grAdinuca. Observati mai jos ca copilul are deja flori si urma sa aiba si rod. Diferenta fata de vinete este ca la rosii se intampla des sa trebuiasca sa copilesti in acelasi loc de mai multe ori
Acum am vrea sa vorbesc putin despre tratamentele aplicate vinetelor. Nu au avut tratamente speciale fata de ceilalti locuitori ai solarului. Inainte de plantarea in solar am tratat solul cu Zeoneem Cake pentru decontaminare lui de nematozi si imbunatatirea calitatii solului. Dupa ce am plantat am inceput stropirile cu BioMixFyt imediat dupa plantare pentru intarirea micilor plantute si ca sa suporte mai bine transplantarea. Apoi la vreo 10 zile poate chiar 2 saptamani am stropit cu Super Vivere Fyt in amestec cu SulphurCalcium care este foarte eficient impotriva daunatorilor. Apoi din pacate am plecat in concediu si am ratat o stropire. Adica nu am ratat-o, insa am intarziat-o cu 2 saptamani si cand m-am intors deja totul era manat (ma refer la rosii si ardei). Si am facut stropirea care urma ca tratament cu Super Vivere Fyt in amestec cu SulphurCalciumCooper. Ultimul ajuta la fructificare. Ajuta planta sa fructifice, sa tina fructuliar acesta din urma sa fie mai mare si mai rezistent. A urmat la 2 saptamani o alta stropire cu Nova si SulphurCalcium. O sa observati ca toate ingrasamintele si substantele folosite sunt certificate EcoCert (ECOCERT este un organism international de inspectie si certificare a produselor ecologice, verificand conformitatea produselor ecologice cu legislatia europeana, nationala si cu standardele internationale in vigoare). Mai putin Nova care este acum la certificare, insa dureaza. Ca doar daca facem pentru noi macar atunci sa punem ce-i mai bun. Ca altfel cumparam din piata. N-am facut inca un calcul insa cred ca la bani ne apropiem de cele din piata sau suntem undeva la 60-70% din pretul acestora.
In rest am udat cam de doua ori pe saptamana si am plivit si o data pe saptamana. Si mai ales am cules la prima transa in jur de 20 kg de vinete. Am copt tot week-end-ul de m-am saturat. Ma gandesc acum ce fac cu celelalte ca cred ca mai scot vreo suta de kilograme. Cel putin… Fara sa le numar pe cele de afara… Dar in fine nu ne plangem ca avem… Spor la copilit!
Multumesc, Adina!
Am fost constiincioasa si am invatat lectia 🙂
Acum ma duc la treaba…
O zi buna!
O zi buna si tie! Ma bucur ca ti-am putut fi de folos
Eu nu le-am copilit. Incerc la anul sa vad cum este.
Dar maine ma apuc de zacusca. 😀
Spor la treaba. La noi zacusca este inca in stand-by ca si bulionul deoarece rosiile mele au suferit grav din cauza copilirii incorecte si am cate un fruct pe fir. Si ala micut. Asa ca am adunat in week-end de 3 litri de bulion. Daca o tin tot asa fac bulion de 10 ori pana cand o sa-mi iasa cantitatea pe care trebuie sa o fac anual.
CE FAC CAND ROSIILE DIN SOLAR AJUNG PANA SUS?LE RUP VARFURILE?
Salut Sorin. Este foarte important cand se intampla ca rosiile sa ajunga sus. Daca este deja septembrie, vei rupe varfurile ca sa poti oferi plantei ragazul de a coace fructele deja produse, inainte de a se face foarte frig afara. Mult succes si iti multumesc pentru vizita.
Pingback: grAdinuca.ro » Sarbatoarea recoltei
Adinuca nici nu stiam ca si vinetele se copilesc. Ce ma bucur ca te-am gasit, randurile tale imi sunt de un real folos. Multumesc!
Si eu iti multumesc deoarece imi place sa vad ca informatiile sunt utile si ajuta pe cei care ne straduim sa facem ceva pentru noi si nu asteptam cu mana intinsa plangandu-ne ca nu avem.
cum sa scap de cartite?????????si de catelul pamantului ca mi-au invadat gradina????ajutati-ma ,,,,
Buna Rafina Cofari si bine ai venit in gradinuca. Pentru cartite unii spun sa folosesti un aparat din ala cu ultrasunete. Dar altii spun ca nu-ti va folosi la nimic ca cica vin cartitele ca chemate. Sincer nu prea am un raspuns pentru asta. Noi am avut una sau cateva ca nimeni nu stie si au disparut brusc dupa ce a venit vara, insa in fiecare primavara ne viziteaza. Poate ar fi bine sa ridici culturile mai sus in patrate din alea de 1×1 m sau sa pui un gard de jur imprejurul gradinii ingropat vreo 30-50 cm. Poti sa mai bagi pe galerii carpe inmuiate in motorina carora sa le dai foc. Astea sunt dintre solutiile pe care le-am auzit.
Ce frumos pui tu otrava in legumele pe care te lauzi ca le mananci! Dar asta nu e grav, nu pentru mine! Ma deranjeaza insa ca prostesti multa lume sa faca la fel. Pai la ce bun mai faci gradina proprie daca otravesti ceea ce-ti ofera ea mai rau decat cei care produc pentru hypermarketuri?
Daca faceai si tu o ingrasare cu zeama de balegar, cu chicken-shit macerat, cu zeama de urzici si cu cumpost, daca tratai solul si plantele cu ceaiuri de plante (urzica, coada-calului, usturoi etc.), intelegeam sa te lauzi, dar asa, cand tu faci reclama pe fata lui agrostep hellas, valoarea celor spuse de tine tinde clar si categoric spre un zero barat, macar pentru cei care inca mai au putin respect si grija pentru sine si pentru cele ce ne-au fost date de Dumnezeu spre folos si hrana trupeasca.
Draga Adrian iti multumesc pentru vizita insa nu iti inteleg veninul. Scopul blogului meu este sa povestesc si sa impart cu altii, gradinari sau nu, experientele mele. Daca aceste experiente contin si produse de la firma amintita de tine, ele vor fi impartite cu cei de aici. Daca vei cauta pe blog vei vedea ca exista mai mult firme mentionate, cu linkurile aferente. Nu caut sa ma laud cu nimic si nu imi doresc o statuie pentru ceea ce fac. Cat despre valoarea celor spuse de mine… probabil ca pentru altii este putin mai mare dat fiind ca revin. Iti doresc o viata frumoasa!
Pentru cartite cel mai eficient remediu ( SI AM INCERCAT MULTE !) este tubul cu o substanta sulfuroasa. Este ca o petarda, se aprinde , se baga in gaura si se acopera repede cu pamant. Fumul se duce pe galerii iar cartita renunta sa mai treaca pe acolo
Multumesc Romeo, ne-au ocolit de cand un caine din curte s-a specializat pe cartite, sapand dupa ele pana se ingroapa de tot. Poate ii foloseste altcuiva sfatul tau. Si poate ne poti spune de unde sa luam fumigenele de care vorbesti. Sau cum le faci.
vreau sa stiu mai exact care frunze se rup la copilitul rosiilor sau dupa ce criteriu sa ma iau.va multumesc.
La rosii copilirea merge pe aceleasi principii. Se rup lastarii care cresc la baza frunzelor. O sa caut niste fotografii sa postez cat de curand. Mai treci prin gradinuca.
va multumesc frumos.acum am inteles.ne sunteti de mare ajutor
As dori sa cumpar si eu substantele cu care ati stropit dvs.vinetele dar nu stiu de unde!Eu sunt din Oradea….se gasesc peste tot?
Teodora bine ai venit. Din pacate eu am un stoc format anii trecuti. In Romania nu se mai importa. Imi pare rau
Impotriva cartitelor (si a altor rozatoare) produsele despre care vorbea Romeo un pic mai sus sunt „batoanele fumigene” sau patroane fumigene se mai cheama. Sunt mai multe marci care se gasesc in Romania, cea mai cunoscuta este Fustpatron care costa 25-50 de lei un pachet cu 5 bucati, in functie de distribuitor.
Ce se intampla cu rosia daca are varfurile ofilite si restul plantei este verde, tinand cont de faptul ca temperatura nu a fost foarte ridicata imi puteti spune ce s-a intamplat cu planta?
Pingback: De facut si de nefacut in cultura de tomate | grAdinuca.ro
cu ce se stropesc pentru gandacii de colorado?am vinetele pline de colorado
Draga domnule Aldea se pare ca gandacii de Colorado sunt extrem de rezistenti la insecticide. Imi aduc aminte ca bunica mea, care nu prea folosea substante, ca pe vremea aceea nici nu existau) la fiecare 3 zile aduna de pe frunze gandacii adulti, larvele cat si ouale de pe spatele frunzelor si le arunca intr-o cutie de conserve plina cu motorina.
Tot din sfera remediilor bio, zilele trecute, am citit ca un insecticid bun ar fi toate aceste vietati pisate si amestecate cu apa si apoi date pe frunze. Nu stiu daca functioneaza.
Daca te intereseaza un remediu clasic n-ar fi rau sa mergi la fitofarmacie poate iti ofera un insecticid (probabil sistemic – adica se absoarbe in frunza si gandacii mor mancand frunzele). Stiu ca functioneaza ACTARA, CALYPSO, RIMON, FASTER.
Toate bune si spor in toate
pt colorado calypso…il folosesc in fiecare an la cartofi si isi face efectul..este sistemic.
Craitele parca indeparteaza gandacul de colorado..
BUNA ZIUA. AM SI EU O RUGAMINTE POATE MA AJUTA CINEVA CU FURNICILE DIN GRADINA ,CUM POT SA SCAP DE ELE .