Am promis ca voi face niste masuratori si ca voi reveni cu un articol tehnic despre cum am construit noi solarul. Este bine sa spunem de la inceput ca noi nu ne-am dorit un solar mare. A iesit insa unul destul de mare, care necesita o munca sustinuta pentru ingrijirea plantelor din el. Nu poate trece o saptamana fara sa plivesti, copilesti, uzi si alte activitati asemanatoare
Are 8 metri latime si 17.5metri lungime. Fata de cele ale vecinilor mei care au si cate 100 de metri lungime este un solar mic pentru nevoi personale. Trebuie spus ca noi beneficiem de un teren usor in panta astfel incat peretele din stanga al solarului este ceva mai inalt decat cel din dreapta cam cu 30 cm.
Noi am avut niste fiare pe care le-am cumparat cand s-a daramat o sera pe langa Ploiesti. Erau niste I-uri de 8-10 cm (I-urile sunt niste profile metalice ce au forma literei I in sectiune; se mai pot obtine din doua T-uri puse picior peste picior si sudate) Fireste ca cu cat mai gros este in carne profilul cu atat mai bine.
Acum se cuvine sa imi cer scuze pentru cei care cunosc ceva limbaj tehnic ca dau atatea amanunte insa eu le-am invatat odata cu construirea solarului si ma gandesc ca poate ca mine or fi multi si daca nu stiu se pot sa se incurce sau sa le ia vantul solarul cu totul.
Sa revenim. Din aceste profile I am facut stalpii laterali. Am folosit 8 bucati pentru fiecare parte asezate la 2,5 m una de cealalta. Pe dreapta stalpii au fost inalti de 1,3 m deasupra solului pe stanga au fost de 1,6. In ambele parti au intrat in pamant 50-60 cm. Daca voiam sa lasam solarul acoperit peste iarna, avand in vedere ca in cazul nostru el se afla in camp deschis, fara protectie nici macar sub forma unei perdele de vegetatie, cat de mica, trebuia sa introducem fiecare stalp in beton. Nu este necesar sa spun ca daca lasi solarul acoperit cu folie si bate vantul foarte tare, folia actioneaza ca o panza de vapor putand chiar sa smulga stalpii din pamant. Asta in cel mai rau caz, in cel mai fericit poate doar deforma stalpii sau profilele mai subtiri.
Dupa ce am infipt toti stalpii si inca doi in zona capetelor (cam la 2,7 m), avand grija ca si varfurile lor sa fie la acelasi nivel cu ceilalti, exact pe mijlocul capetelor (la 4 m) am infipt doi stalpi inalti care se doreau a constitui inaltimea maxima a solarului, in cazul nostru cam 3,5 m. Noi am ales forma rotunda pentru solar deoarece se intretine mai usor folia (se da zapada jos mai usor in cazul in care iarna ramane folia pe el). Solariile din metal nu se prea pot face ascutite deoarece nu ai cum sa sudezi profilele astfel incat sa nu agati folia ulterior.
Am unit cu un cornier toti stalpii intre ei. Cornierul trebuie sa fie drept asa ca am folosit un poloboc. In dreptul fiecarui stalp lateral pe centrul solarului (adica la 4 m) am batut stalpi inaiti de 3,5 m care urmau sa sustina arcele de cerc ce vor constitui acoperisul.
Pentru acele arce, noi am folosit niste profiluri T, aveam bucati de 3 metri pe care le-am sudat cate trei, dupa care a venit un domn cu un utilaj care le-a curbat pe toate 8 la fel. Ne-ar fi placut sa fie chiar mai lungi deoarece apa de la ploaie se scurge mai usor si mai bine insa nu am avut asa ca ne-am folosit de ce aveam, sperand in romanescul “merge si asa.”
Au urmat ranforsarile. primele care s-au montat au fost niste bare orizontale la 2 metri deasupra solului (in partea mai inalta, la noi in stanga). Fireste a fost nevoie de 8. Ele urmau sa sprijine sarmele de care legam plantele. Dar sa si intareasca legaturile intre capetele arcelor de cerc. Apoi arcele au fost legate intre ele prin cornier orizontal paralel cu cornierul lateral care uneste stalpii. Apoi intre primul si al doilea arc au fost sudate ranforsari oblice.
Au urmat usile, pe care le-am creeat intre stalpul mare din centru si unul din stalpii vericali de la capete. Noi am ales sa facem usi in ambele capete ca ni s-a parut mai comod.
Apoi urmeaza chestiile de bibileala: prima se refera la sudarea unor carlige (in forma de j) pe cornierul cu care am unit stalpii. unele in susl altele in jos cam la 50 cm unul de altul. De cele ce sunt sudate in forma fireasca a literei J agatam folia ce va constitui peretele, care vara se deschide (adica se lasa peretele in jos, pentru aerisire). De carligele de forma literei J cu capul in jos se leaga sarma ce sustine folia de acoperis. Este bine ca aceste carlice sa fie facute din fier betin de 6 sau cel mai rau de 4. Trebuie sa fie foarte rigide deoarece ele sustin toata folia care este foarte intinsa.
Apoi trebuie trase sarme cat mai dese (cel putin la 20 cm) pe acoperis: dintr-un capat in altul longitudinal. Acestea ajuta ca folia sa fie sustinuta pe toata lungimea solarului.
Despre acoperirea cu folie data viitoare. Fireste astept cu nerabdare intrebarile voastre ca nu este exclus sa fi sarit vreo etapa. In plus in week-end sunt langa el si pot face poze de detaliu pentru doritori. 😉
Pingback: Solarul – detalii tehnice - Ziarul toateBlogurile.ro
Multa munca,dar a iesit un solar pe cinste.Si foarte migaloasa,ca altfel nu iesea atat de bine structurat.
Sarut mana! Foarte interesanta descrierea! Dar ar fi si mai interesant daca postati un filmulet cu montarea foliei( in cazul in care aveti unul), daca nu, poze din diferite etape ale acoperirii ( si unghiuri). Astept cu nerabdare. Multumesc!
Arata foarte bine solarul vostru.Pana aici aveam idee cum se face,sunt curios mai ales cu folia cum se procedeaza ,asa ca astept cu interes.
Draga Radian, nu am filmulet pentru ca atunci cand tii de folie si ai mare grija sa nu te ia vantul cu totul, e mai greu sa-ti vina ideea sa si filmezi. Insa am niste poze, o sa le postez in cel mai scurt timp posibil. Multumesc pentru vizita.
Multumesc oricum!
Pingback: grAdinuca.ro » Solarul – detalii tehnice « Independen?a
as dori sa stiu cat a costat
pana la sfarsit, daca se poate pentru a compara cu un solar gata cumparat. multumesc!
Bine ai venit Alin.
Cred ca pe noi cu totul ne-a costat in jur de 2000 lei. Dar retine ca mare parte din fiare le-am cumparat in urma cu vreo 4-5 ani de la dezmembrari de sere de la noi din zona iar munca a fost a noastra exclusiv. Astazi cred ca pretul ar urca in jur de 4000 de lei pentru ce avem noi, dar nu sunt sigura pentru ca nu mai stiu pretul la fier. Nu stiu cat costa unul nou, dar stiu ca sunt in dimensiuni prestabilite, ceea ce pe noi nu ne avantaja (cel mai mic pe care l-am gasit avea 350 mp). In plus ce am vazut eu se ridica la minim 8000 euro. Este adevarat ca este mai mai usor, frumos, ergonomic. Si noi an cautat sa cumparam unul chiar si second hand dar nu am gasit mai ieftin si mai mic. Sfatul meu este sa incepi sa-ti faci o schema cu ce vrei si sa faci calculul la materiale direct pe proiectul tau. Mergi la cei ce vand fier vechi sa vezi cam cat mai este kilogramul. Pe vremea cand am cumparat noi era 8 lei/kg. Dar sunt macar 3 ani de atunci. Sa nu uiti la calcul sa consideri si ce nu se vede, adica ce intra in pamant (50-60 cm), electrozii si putinul beton care se pune la baza fiecarui stalp.