Intr-o zi prin luna iunie am descoperit ca o furtuna ca cea de aseara, a rupt o ramura din tufa noastra de trandafiri William Shakespeare 2000. Tufa este cu ramurile lasate spre pamant si sub greutatea bobocilor care se gaseau pe ea in iunie probabil s-a rupt. Sincer noi ne asteptam sa fie un trandafir cu tulpini erecte asa cum am vazut prin alte gradini nu intins pe jos.
C nu s-a lasat si s-a gandit sa-l inmulteasca. Nu stiam nimic despre asta iar cartea despre trandafiri nu era langa noi, ci la Bucuresti in biblioteca. Asa ca am apelat la un fel de bun simt. Am taiat ramura in 3 bucati egale, pe care le-am infipt in pamant, dupa ce le-am taiat in intregime frunzele. Le-am acoperit cu trei sticle de plastic. Nici macar nu stiam ce trebuie sa se intample dar ne uitam la ele la fiecare sfarsit de saptamana prin dop. De curand, am observat ca :
S-a uscat una din cele trei. Le-am luat sticlele de deasupra pentru ca mi s-a parut ca era prea cald si umezeala in ele. Poate ca ar fi trebuit sa le las si sa scot doar dopurile. Am primit sfaturi cum ca ar fi trebuit sa le las pana in primavara asa cum erau. In plus se pare ca la inmultirea de vara ar fi trebuit sa las o frunza pe treimea de bat infipta in pamant si numai la inmultirea de toamna/iarna se curata de frunze. Este important de asemenea sa lasi afara din pamant cam 3-4 ochi (locuri potentiale de inmugurire).
Tot la trandafir, am taiat toate florile cand s-au uscat si deja au lastari noi.
Ne asteptam sa infloreasca in continuare.
Astept sfaturile si mai ales criticile celor care au mai facut inmultiri la trandafiri sa ma mai perfectionez, poate mai scot un rand de trandafiri pana la primavara.
Sa-ti scriu eu, ce fac cu butasii de trandafiri.
Intii, nu pun butasi niciodata, pe caldura mare. Apoi, aleg un lastar sanatos si tai o bucata cu vreo cinci ‘ochi ‘. O tai oblic si am grija, sa fie taietura curata, fara franjuri. Curat frunzele in partea de jos, dar in cealalta jumatate le injumatatesc, doar. Pe urma, il pun in pamint bun, doi ochi in pamint si trei afara. Si ud zilnic, cit sa fie pamintul umed mereu.
Peturi de plastic nu pun, ca aici nu ingheata, dar in Romania, as pune, cind e mai frig.
Si nu ii las in soare, ii adapostesc undeva, sa nu aibe mari variatii de temperatura.
Se zice, ca e bine, sa pui miere pe capatul butasului, ce va intra in pamint – cu efect asemanator hormonilor de crestere, dar n-am verificat pe pielea butasilor pusi de mine …
Multumesc Dani. O sa-mi fie de ajutor si poate incerc eu cu mierea si-ti spun. In alta ordine de idei ti-am scris un mail cu o rugaminte de ajutor sa fac un kleftiko, nu stiu daca l-ai vazut. Ti-as fi recunoscatoare daca m-ai putea ajuta.
Ti-am raspuns, deja ! Pofta mare !
Ai aici indicatii pentru inradacinatul trandafirilor vara.Mult succes!!!
Scuze..iata link-ul.
http://hartwoodroses.blogspot.com/search?q=rooting
Multumesc pentru link. Cu adevarat folositor!
Va citesc cu placere toate sfaturile.
In prvinta trandafirilor, mai bine zis cind se butasesc se lasa in partea de sus 1-2 perechi de frunze, care se taie pe jumatate. Se pune sticla fara fund si se mai umbla la primavara, cind desfacem dopul sa-i dam aer. VA ASTEPT SFATURILE IN CONTINUARE. Sica Neacsu.
Buna ziua eu as vrea sa va intreb: de ce butasii mei nu au flori ci numai frunze?
Buna Iuliana si bine ai venit la noi in grAdinuca. e un semn bun ca au frunze asta inseamna ca s-au prins. Vor veni si florile!