Cum gradinarim uitându-ne la luna?

Desi cochetez cu aceasta idee inca de la inceputurile gradinii noastre, nu am pus-o niciodata in aplicare ca la carte. Poate din lipsa de timp, poate din dorinta de a nu fi atât de organizata si în gradina, poate din frica de constrangeri. Deoarece atunci cand gradinaresti dupa fazele lunii, semeni in anumite zile, la anumite ore, anumite plante, uzi in anumite zile, plivesti in altele, totul foarte organizat.

M-am nascut într-o zodie guvernata de luna si de putin timp am observat cum ma influenteaza activitatea si fazele lunii. Probabil ati observat si voi ca lucrurile se petrec diferit in functie de acest aspect – unghiile si parul cresc mai repede daca sunt taiate in faza in care creste luna si mai incet daca luna descreste, activitatile noi, incepute imediat dupa luna noua sau chiar in ziua cu luna noua capata mai mult entuziasm iar dupa luna plina ne simtim putin mai obositi.

Fazele lunii sunt diferitele forme in care un observator de pe Pamant vede Luna. Aceste forme variaza in functie de pozitia lunii in raport cu Pamantul si cu Soarele. Astfel “Luna Noua” este momentul in care luna se afla intre Pamant si Soare iar “Luna Plina”este momentul in care Pamantul se afla intre Soare si Luna. Intre Luna Noua si Luna Plina iluminarea lunii va creste progresiv pe cand dupa Luna Plina iluminarea va scadea progresiv. Intrevalul dintre doua faze de Luna Noua este de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute si aproape 3 secunde. In acest interval luna strabate toate cele 12 constelatii zodiacale, traversand cerul in dreptul fiecareia ceva mai mult de 2 zile.

Ei bine, anul acesta, m-am hotarât sa incerc sa folosesc fazele lunii si in gradina. Studiind am aflat ca sunt niste reguli simple:

 • semanam, repicam si plantam doar in perioadele in care luna este in crestere (intre luna noua si luna plina) – este o perioada in care plantele cresc si se dezvolta mai bine cu conditia sa le asiguram apa si nutrienti (pamant de buna calitate)
 • plivim, copilim, tundem iarba in perioadele cu luna in descrestere (intre luna plina si luna noua) – este o perioada favorabila deoarece burienile, copilii si iarba vor creste mai greu
 • perioadele in care luna este intr-o zodie de apa (Pesti, Rac, Scorpion) sunt favorabile ingrijirii plantelor pe care le cultivam pentru frunze (salata, spanac, varza, mangold, patrunjel de frunze, marar, leusean, etc);
 • perioadele in care luna este intr-o zodie de pamant (Taur, Fecioara, Capricorn) sunt favorabile ingrijirii radacinoaselor (morcovi, ridichi, napi, sfecla, pastârnac, etc);
 • perioadele in care luna este intr-o zodie de foc (Berbec, Leu, Sagetator) sunt favorabile ingrijirii plantelor cu fructe (rosii, ardei, castraveti, vinete, pomii fructiferi si arbustii fructiferi etc.);
 • perioadele in care luna este intr-o zodie de aer (Varsator, Gemeni, Balanta) sunt favorabile ingrijirii plantelor cu flori (florile din gradina dar si anghinare sau conopida);
 • semanatul in apropierea momentului de Luna Plina favorizeaza germinarea si o crestere mai viguroasa
 • Radacinoasele se pastreaza mai bine daca sunt culese aproape de momentul de Luna Noua

Inainte de Luna Plina din februarie, pe 20, am facut un experiment. Pe 16 si 17 februarie luna se afla in Zodia Racului, deci ”zile de frunze”. Asa ca am hotarat sa seman salata. Mai exact duminica pe 17. Marti deja rasarise. Am fost uimita. Creste viguroasa si frumoasa. I intr-o saptamana arata cam asa.

Acum ma veti intreba ce mai este de facut? Pentru salata mea, astept Luna Noua din nou (in martie ea va fi pe 6) si o zi cu luna intr-o zodie de apa (si avem Luna in Pesti pe 6 si 7 martie sau in Rac pe 15 si 16 martie). In aceste doua intervale planific repicarea in functie de cat de mare va fi salata atunci. Si foarte probabil o voi planta in gradina in 5,6 Aprilie cand va fi din nou Luna Noua si “zi de frunze”.

Toate bune si spor in toate!

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Cum gradinarim uitându-ne la luna?

 1. Ionel Marcu says:

  Cand sunt prea multe planete aliniate deasupra, de atata gravitatie in sus, vezi sa nu-ti smulga legumele din pamant! Pune o plasa metalica deasupra, pe rand, nu si intre randuri, sa-ti smulga numai buruienile.
  Ai uitat de feng shui, vezi cum aliniezi pietrele gasite prin gradina, puse intr-un anumit fel fac sa-ti creasca mai repede plantele.

 2. Adinuca says:

  Domnule Marcu, nu va faceti griji ca de mi le smulge “gravitatia în sus” nu manânc de la nimeni din curte… Ne-om descurca cu ce avem…

 3. Biannca Locatelli says:

  brava pentru postare! mi-e tare utila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.