Cand pomul nu are fosfor suficient

carenta de fosfor la marAm observat ca am in livada un mar care nu a mai rodit de doi ani. Stim cu totii ca unii meri si pruni au alternanta la rodire insa cand vorbim de al doilea an fara rod deja avem o problema. Mai mult am observat ca anul acesta marul cu pricina avea frunzele foarte frumoase insa colorate neobisnuit.

In astfel de cazuri, in gradinuca ne intoarcem la carte. Si iata ce am gasit. Frunzele marului nostru indica o carenta de fosfor (P). Fosforul are un rol extrem de important in dezvoltarea plantelor si este unul dintre cele trei elemente extrem de importante fara de care nici o planta nu se poate dezvolta (azot, fosfor si potasiu). Fireste ca pe langa aceste trei elemente principale exista si alte elemente extrem de folositoare in chimia plantei cum sunt: magneziul, bor, cupru, zinc, sulf, calciu, clor, siliciu, molibden, fier si lista ar putea continua.

carenta de fosfor la mar 2

Dar ce rol are fosforul in planta? Fosforul joaca unul din rolurile principale in piesa numita “metabolism”. Metabolismul se refera la procesele de asimilare a substantelor, crestere a plantei, arderi interne si folosirea judicioasa a substantelor asimilate. Tot fosforul este acela care se ocupa de depozitarea energiei si folosirea ei de catre celule.

Ce se intampla cand fosforul este prea putin? Primul semn este plantele nu mai sunt atat de rezistente la seceta deoarece fosforul determina cresterea radacinilor iar daca el nu este radacinile raman mici si nu ajung la apa din straturile profunde ale solului. Asta se vede bine in gradina de legume: desi uzi des plantele nu cresc ba se mai si ofilesc repede iar varfurile frunzelor se usuca si capata o nuanta rosietica-ruginie. In cazul marului meu, nu s-a pus problema asa deoarece el deja avea un sistem radicular destul de dezvoltat desi in ultimii doi ani nu am observat o crestere importanta a pomului (va amintiti ca ei implinesc opt ani, adica sunt in plin avant revolutionar). carenta de fosfor la mar 3Al doilea semn al lipsei fosforului este cel al lipsei rodului. Mai ales daca lipsa de fosfor apare cand planta este la inceputul ciclului de evolutie (in cazul marului meu primavara). Daca fosforul dispare din scena mai tarziu semnele pot fi: fructe mici ce contin o cantitate mica de zahar si se coc mai tarziu si mai greu sau chiar pomul nu mai tine fructele pana la maturitate. Pentru anul viitor mugurii de rod nu se mai diferentiaza. Toate astea se datoreaza de fapt, stiintific vorbind, reducerii proceselor de fotosinteza. Adica in momentul in care bucataria nu mai produce, de unde mai mancam? Si atunci si noi oamenii ne reducem cresterea si consumurile iar rezultatele noastre nu sunt din cele mai fericite.

Semnele ca o planta este in mare lipsa de fosfor este culoarea rosietica a frunzelor si tulpinii. Desigur ca in cazul pomilor nu se pune problema inrosirii tulpinii.

La noi in gradinuca se pare ca suferim de lipsa fosforului si in alte locuri in afara de livada. In solar, de exemplu, anul acesta am observat ca dupa ce am plantat rasadurile ele au avut o perioada lunga de stagnare, ce a durat aproape 3 poate chiar 4 saptamani. Dupa ce muti rasaduri, ele au o perioada de adaptare de vreo 10 zile dar dupa aceea pornesc cu avant. Ei, anul acesta ale mele nu s-au invrednicit sa creasca. Din acest motiv, am cules abia in septembrie 5 vinete mici de pe 20 de fire.

Ce e de facut?

Pai, cel mai simplu ar fi de facut o analiza a solului si cei ce analizeaza ar spune cat si cum ar trebui ingrasat complet solul. Nu am facut niciodata o astfel de analiza a solului deoarece nu stiu nici cum, nici unde se face in zona noastra. Nici macar pH-ul nu l-am verificat cu toate ca asta putem face cu totii acasa. Asta nu inseamna ca nu trebuie facuta. Costurile unei astfel de analize se ridica pe undeva intre 150-200 lei si ar trebui sa cuprinda musai urmatoarele: pH, continut de humus, compactitate, Ca, CaCo3, NO2+NO3, P2O5, K2O, Mg, Na, Zn, Cu, Mn, Fe.

Dar cand ai o problema clara cu fosforul si nu vrei un plan de ingrasare cu ingrasaminte chimice complexe, ce faci? Noi am ales sa ingrasam chiar din aceasta toamna cu gunoi de pasare fiind ingrasamantul natural cu cea mai mare concentratie de fosfor. Acum in toamna vom imprastia gunoiul ca atare iar la primavara vom pune la baza plantei gunoi de pasare fermentat iar in vara sub forma de “ceai”. Dar despre asta mai vorbim la primavara.

Toate bune si spor in toate!

This entry was posted in In livada and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Cand pomul nu are fosfor suficient

  1. Emmy says:

    Un articol foarte interesant!
    Cu stima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.