Bun gasit, gradinarii mei dragi. Paradoxal, desi as scrie din ce in ce mai des, articolele sunt din ce in ce mai rare. Facebook-ul pare ca imi inghite tot timpul si cum spunea cineva de curand, blogurile nu mai sunt la moda. Acum impartim totul pe Facebook. Dar m-am inversunat si m-am hotarat sa scriu din nou.
Astazi despre ridichi. Despre ridichile mele. Anul acesta, dupa modelul anilor trecuti, precipitatiile au fost foarte abundente, pamantul ud pana tarziu in primavara (poate nu v-ati dat inca seama ca ce avem acum afara e un inceput serios de vara) si cand se usca era napraznic de bolovanos. Unde sa pui ridichi intre bolovani? In alti ani mai faceam santuri cu nisip dar acusi si nisipul imi cam lipsea. Asa ca mi-a venit o idee noua.
Am sapat santurile ca in alti ani, late cam de 10 cm si adanci cam tot pe atat. Cumparasem anul trecut pamant de insamantat pentru rasaduri, un fel de turba afanata (dupa ce o afani tu, ca ea vine compacta) care se combina cu apa aproape 1:1 ca sa o poti folosi; alminteri e ca un praf. Dupa ce am combinat-o cu apa, am asezat-o in santurile gata facute. Apoi cu rabdare si ajutata de faptul ca semintele de ridichi sunt marisoare comparativ cu cele de morcov, spre exemplu, le-am asezat una cate una la distanta regulamentara (5X5cm).
Cam doua randuri au incaput in fiecare santulet. Apoi cu degetul le-am apasat binisor, pret de 1-2 cm in turba moale fara sa mai aduc pamant deasupra. De altfel decat sa aduc un bolovan, mai bine m-am lipsit.
S-au dezvoltat minunat, avand suficient spatiu sa-si faca de cap. Un cap destul de mare cum ii sade bine unei ridichi gustoase. Asta daca noi am avea rabdare sa creasca mai mari inainte sa le gustam si degustam.
Soiurile au fost diverse deoarece am avut un plic de “adunare generala” de ridichi . Bune, gustoase, crocante, deloc iuti. Poate soiul, poate ploile, cine stie?
Ma bate gandul in fiecare primavara sa fac straturi inaltate ca aici dar inca nu am reusit sa ma mobilizez. Omul de mai sus spunea ca avea un pamant slab calitativ si ca mai bine a controlat el pamantul decat sa piarda vremea si banii sa imbunatateasca ce are. Cu rezultate incerte. Pare intelept. Poate anul asta, dupa ce turnam fundatia de la gard, mi-or ramane ceva scanduri pentru acest scop.
Toate bune si spor in toate!
Arata apetisant! La noi in gradina nu s-au facut ridichile niciodata, nu stiu de ce, probabil nu ajuta nici clima…
Arata foarte bine si ma bucur ca nu ati renuntat la blog. Nici eu nu sunt adepta facebook-ului. Il folosesc, dar pentru anumite informatii tot la vechile mele bloguri revin.
Da, blogurile nu mai sunt la moda … Dar ridichile da 🙂 Si e foarte buna ideea cu santuletele, mai ales cand nu ai loc de straturi suprainaltate. O sa te pomenesc cand o s-o pun in practica 🙂
Pingback: Organizarea semintelor si a informatiilor despre gradina – patru metode – StilOrganizat