Sfaturi pentru achizitia si ingrijirea florilor taiate

Adesea ne confruntam cu un fapt neplacut: florile cumparate de la florarie nu tin mult, se ofilesc rapid, lalele se deschid imediat si apoi se curbeaza ca o batranica impovarata de varsta, trandafirilor le cade capul imediat ce i-am adus in casa, gerbera se scutura de petale si tot asa. De ce se intampla asta si ce putem face pentru a ne bucura de flori mai mult timp?

Explicatia populara este ca florile la fir (sau flori taiate) sunt “vechi” si ca oricum ele nu dureaza mult. Ceea ce este partial adevarat. In general florarii se aprovizioneaza o data pe saptamana din Olanda, dar asta nici macar nu inseamna ca ei reinnoiesc tot stocul de marfa. Unele flori mai rezistente, precum crizantemele sau orhideea pot fi „vechi” de mai multe saptamani. Mai conteaza si soiul, de exemplu anumiti trandafiri sunt mult mai rezistenti decat altii, chiar daca in ceea ce priveste aspectul parfumul lucrurile stau invers. Cumparatorul nu stie aceste secrete, el are la indemana prea putine indicii pentru a deosebi o floare buna de una de slaba calitate. Si cum multe flori sunt cumparate de barbati, despre care stim cam cat de atenti sunt la detalii(!), este destul de clar ca probabilitatea de a te pacali cand cumperi flori este ridicata.

 Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il avem in vedere daca ne dorim ca buchetul de flori pe care il cumparam sa dureze este sa ne uitam cu atentie la flori si sa nu cumparam de oriunde. Sa luam, de exemplu, trandafirii. Florile cu tulpina groasa traiesc mai mult decat cele cu tulpina subtire, asa ca daca vedeti ambele feluri de trandafiri este indicat sa ii alegeti pe cei mai solizi. Apoi vedeti cat este de inalt trandafirul: florile cu tulpina lunga (peste 50 cm) sunt mai proaspete, ele ajung in Romania cam la 60 cm sau mai mult, dupa care incep sa fie taiate frecvent pentru a putea rezista; daca trandafirul are 40 cm inseamna ca este vechi de o saptamana sau de calitate inferioara. Uitati-va la numarul petalelor, nu daca are capul drept. Chiar daca arata bine, fara semne de putrezire sau ofilire, daca are putine petale atunci nu este in regula, inseamna ca acestea au fost rupte de comerciant pentru a inlatura semnele imbatranirii florii. Strangeti un pic floarea la baza, acolo de unde incep petalele: daca este foarte moale atunci ar trebui sa va feriti sa o luati, este deja obosita si o sa-i cada petalele in cateva ore; o asemenea floare rezista la florareasa probabil doar fiindca este tinuta in frig.

1

Am uitat sa va spun, temperatura este esentiala. Aproape toate florile sunt transportate si pastrate in camere frigorifice (nu e cazul orhideei, de exemplu). Trebuie sa va feriti sa le manevrati in conditii de schimbare brusca de temperatura. Daca este vara in toiul zilei, in momentul in care le cumparati si iesiti cu ele pe strada floarea intampina o diferenta de temperatura de 30 de grade, ceea ce este foarte mult: nu e de mirare ca nu rezista. De asemenea, nu cumparati trandafiri tinuti iarna in aer liber sau intr-o ghereta unde nu exista deloc caldura: sunt inghetati, in momentul in care veti ajunge cu ei la caldura se vor pleosti instantaneu.

Al doilea sfat priveste hidratarea florilor. Plantele nu pot trai fara apa, asta se stie, dar ce nu stie multa lume este ca in momentul in care ai scos-o din apa pe tulpina ei incepe sa intre aer. Ulterior degeaba o mai pui in apa, fiindca apa nu poate sa urce pe tulpina din cauza pungii de aer care s-a format. Asadar, dupa ce le-ati cumparat florile trebuie tinute cat mai putin timp fara apa (ideal ar fi deloc), dupa care sa fie taiate si puse imediat in vaza. In teorie tulpina trebuie taiata chiar sub apa, pentru a o impiedica sa prinda aer, dar asta nu se intampla in realitate aproape niciodata. Pe scurt: nu va plimbati cu florile in mana prin oras ore in sir, pentru ca atunci degeaba le-ati cumparat. Cumparati-le doar inainte de a le darui cuiva sau de a ajunge acasa. Imediat taiati-le oblic aproximativ 2cm, folosind de preferinta un cutit foarte ascutit (nu o foarfeca) si puneti-le repede in apa. Gerbera este, de exemplu, foarte sensibila, pe tulpina ei intrand foarte usor aer; in cazul acestei flori luati un ac si intepati tulpina in partea superioara pentru ca aerul sa poata iesi, iar apa sa urce din nou pana la floare.

Apoi, foarte important, inainte de a le aseza in vaza asigurati-va ca nu au frunze in partea inferioara. Frunzele nu trebuie sa intre in apa, altminteri vor infecta apa. Deci, daca este cazul mai rupeti cateva frunze astfel incat florile sa intre in vaza doar cu tulpina goala.

2

In paranteza fie spus, anumite flori sunt mai insetate de cat altele. Hortensia este o floare care moare foarte repede daca nu este hidratata corespunzator, in general feriti-va sa o cumparati la fir in toiul verii si mare atentie cand o cumparati la ghiveci. Daca totusi ati cumparat sau primit hortensie, atunci scufundati-o repede in apa, lasati-o sa se hidrateze si asezati-o intr-un loc mai racoros.

Dupa doua-trei zile veti observa ca tulpina incepe sa se „arda” la capat. Este timpul sa o scurtati din nou pentru ca floare sa poata sa se hidrateze bine. De fapt, in cazul florilor cu tulpina mai fragila (nu lemnoasa ca a trandafirului) este bine sa faceti acest exercitiu zilnic, taind 1 cm din tulpina. Tulpina trebuie sa fie verde, altminteri apa nu circula – uitati-va cu atentie la coditele lalelelor, de pilda.

Apa florilor trebuie schimbata zilnic, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor care afecteaza sanatatea plantei. Dar apa nu este totusi suficienta, plantele mai au nevoie si de nutrienti pentru a rezista mai mult timp. Prin urmare cumparati un pliculet de hrana pentru flori si adaugati-l in vaza.

Autor: Floraria Altfel



This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sfaturi pentru achizitia si ingrijirea florilor taiate

  1. vasile says:

    Foarte interesant si util acest articol, de retinut si aplicat mai ales partea cu atentia barbatilor. O seara buna si o duminica minunata.

  2. GabiA says:

    Interesante si utile “secrete”. Dar daca o astepti la intalnire cu un buchet si ea intarzie “sfertul academic”, o mai duci la o cafea si o prajitura, te mai plimbi prin parc si buchetul chiar ajunge sa te incurce in anumite momente, normal ca atunci cand ajunge acasa, viitoarea “soacra” iti ia in ras buchetul “sifonat” si i-ai pierdut din start “admiratia”.
    Dar cu toate neajunsurile, stiu sigur ca florile daruite cu dragoste, nu se ofilesc in sufletul iubitei…

  3. vasile says:

    Va doresc o primavara minunata, plina de bucurii si impliniri. LA MULTI ANI! Cu stima,

  4. Marian says:

    Va multumim ca ne imp[artasiti si noua din secretele pe care le detineti.
    Va dorim o primavara frumoasa.

  5. D says:

    Si totusi ce pot face daca floarea trandafirilor se inclina?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.