Ei iata ca putina ninsoare ma ajuta sa postez planul inainte de inceputul lunii. Cea mai intalnita activitate a lunii este planificarea si multi dintre noi deja incep sa caute prin magazine, reale sau virtuale, semintele, pomii fructiferi sau arbustii fructiferi doriti pentru acest an. In afara de planuri mai puteti face urmatoarele:
1. Daca pamantul nu este inghetat, incepeti sa sapati la radacina pomilor si sa imprastiati gunoi de grajd sau ingrasamant. Aceasta operatiune ar fi trebuit facuta in toamna dar daca nu ati apucat nu este tarziu nici acum.
2. In zilele insorite, pozitionati spre soare plantele care ierneaza afara in ghivece (pe care probabil ca le-ati protejat) astfel incat ele sa se bucure de vreo 3-4 ore de soare.
3. Daca aveti conifere in curte, adunati zapada cand ninge si puneti-o la baza trunchiului. Din cauza ramurilor stufoase, zapada nu ajunge pe pamantul de dedesubt si pamantul se usuca.
4. Daca faceti focul cu lemne, neaparat pastrati cenusa pe care sa o imprastiati pe sol. Este un ingrasamant minunat.
5. Daca aveti trandafiri copacei, pe care in toamna i-ati imbracat in sac de iuta sau alte materiale acoperitoare, spre sfarsitul lunii ii puteti dezbraca peste zi cu grija si sa-i acoperiti seara la loc. Este inca frig tare noaptea. Daca se anunta temperaturi ridicate ati putea chiar sa incepeti dezmusuroirea cu toate ca nu este o graba foarte mare in acest sens.
6. Prin februarie ne vom bucura de ghiocei si branduse. Asta daca ne-am ocupat din toamna sa le plantam. Si ca mai tarziu sa ne bucuram de flori eu cred ca voi insamanta deja spre sfarsitul lunii petuniile, lobelii si verbina. Astea le voi cultiva in rasadnita in casa. Ele rasar greu si pana cresc si se ramifica dureaza cam o vesnicie. Le pregatesc pentru pus in ghivece suspendate sau in jardiniere. Aceste plante germineaza la intuneric asa ca nu uitati sa le acoperiti cu un strat de pamant de 5 mm si apoi cu un ziar sau o bucata de plastic pana rasar plantutele. In martie le vom repica si in aprilie le scoatem in gradina sau in ghivece individuale. Dar mai vorbim despre asta cand ajungem acolo.
7. In februarie se face poate cea mai importanta stropire a pomilor fructiferi: stropirea neagra si cea albastra.
a. Stropirea “la negru”
Se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:
APLAUDUS SUPER (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
CONFIDOR SC 004 OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
FYFANON 50 EC – se dizolva 60 ml / 10 l apa
b. Stropirea “albastra”
Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var. S-ar putea sa nu mai gasiti sulfat de cupru deoarece Uniunea Europeana a interzis comercializarea si folosirea lui in agricultura (deoarece sunt atatea substante fabricate deja, nu-i asa?) asa ca veti gasi direct zeama bordeleza, in care cuprul se gaseste sub forma de hidroxid de cupru cu un continut de Cu de 25% (noi l-am gasit sub denumirea de Copernico Hi Bio)
Stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, in zile diferite, in urmatoarele conditii:
– temperatura sa fie peste 5 grade C
– sa nu fie ceata sau umezeala
– pomul sa nu fie umed
– se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza
Fireste ca puteti folosi orice solutie, fie ea bio fie clasica, dar trebuie sa folositi un insecticid si un fungicid. Am vazut de curand un reportaj in care directorul de la Statiunea Pomicola din Iasi spunea ca putem folosi ambele tratamente deodata, cel putin la cires (ca despre cires vorbea). Cei de la Directia pentru Agricultura a jud. Cluj spun ca cele doua produse nu se amesteca.
Nu sariti peste aceasta stropire, este foarte importanta. Noi am ratat stropirea cu piatra vanata din februarie doi ani la rand si am avut mari probleme cu bolile fungice toata vara. Pe langa pomii fructiferi puteti stropi cu suuces si arbustii fructiferi cu aceeasi solutie.
8. Muscatele se taie la 2-3 noduri de la baza pentru a se ramifica frumos si pentru a le inmulti. Oxalis (trifoiul acela cu frunza mare -grena sau verde- si petiolul lung si floricele mici delicate roz) si gloxinia incep sa primeasca putin cate putin apa, de preferat in farfurioara.
9. La sfarsitul lui februarie, cei mai vrednici dintre noi seamana seminte de legume: rosii, vinete, castraveti si ardei. Este vorba despre aceia care au solar si care vor planta in solar aceste legume. Conteaza insa si vremea cat de calduta este si cum ne asteptam sa fie martie si aprilie.
Va doresc spor la cumparaturi prin magazine, cumpatare (ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara sub impulsul momentului si al etichetelor frumos colorate) si planificare reusita.
Toate bune si spor in toate!
Interesant si plin de informatii utile, mai ales cele referitoare la stropiri si plantari.
O duminica minunata si spor la rasfoit cataloage si accesat site-urile magazinelor de seminte si plante.
Vine primavara si ne mananca deja palmele…
Nu vreau sa te contrazic, dar eu am facut Lobelii numai presarate la suprafata si tasate cu dosul unei linguri…cu semintele acoperite cu pamant n-au mai iesit.
Ti-am “furat” un tabel cu perioadele de semanare, sper sa nu te superi!
GabiA accept modificarea sau adaugirea. Voi incerca cu ele ingropate si cu ele dezgropate… Vedem… Nu ma supar ca ai fost cuminte intotdeauna.
Buna Adinuca,
Te rog,
1. cand fac taierile la pomii fructiferi ;
2. cand fac stropirea “la negru” si stropirea “albastra” , INAINTE sau DUPA curatirea pomilor si in ce ordine ?
Multumesc mult si o zi frumoasa !
Adinuca, din articolul tau sa inteleg ca daca nu gasesc piatra vanata sa folosesc zeama bordeleza gata preparata ? Si inca o data , care e prima stropire cea “la negru” sau cea “albastra” ?
Multumesc mult si o seara placuta !
Teodora, nu au legatura una cu alta. Taierile pot incepe cam pe la sfarsitul lunii, cand poti intra si cand ingheturile nu mai ameninta. Din articolul meu intelegi ca-ti va fi foarte greu sa gasesti piatra vanata si nu vei gasi decat zeamabordeleza. Noi stropim intai negru si apoi albastru.
Multumesc mult !
O zi frumoasa !
Buna Adinuca,am trei probleme si vreau sa te rog sa ma ajuti ,am 2 peri plantati din toamna si pe crengute in partea de sus au ceva albeata asemanatoare cu mucegaiu asta una,a 2 la caisi pe frunze au puncte ca de rugina si 3 :)) frunzele la un prun au pete galbene cu ce ar trebui sa ii stropesc multumesc anticipat
Draga Adi M, pare ca ultimele doua probleme sunt niste ciuperci deci u antifungic ti-ar fi bun: daca faci pomicultura ecologica zeama bordeleza ar trebui sa fie de ajuns; daca nu si ti se pare ca lucrurile au scapat de sub control te sfatuiesc sa mergi la fitofarmacie pentru sfaturi. Spun asta deoarece ar trebui sa stropesti cam cu ce stropeste lumea in zona, nu de capul tau deoarece trebuie sa mergeti cu totii in aceeasi directie altfel mutati ciupercile de la unii la altii. Prima problema pare a fi paduche lanos, ceea ce este cu adevarat o mare problema. Combina fungicidul cu un insecticid, dar de asemenea, asculta sfatul celor de la fitofarmacie. In plus trebuie sa cureti cu mana puful respectiv. De peste tot. Fara poze imi este totusi greu sa-mi dau seama asa ca mai bine faci si poze cand te duci la fitofarmacie.
Mersi mult
Buna Adinuca,
Iti urmaresc cu mare drag fiecare postare, ma gandeam daca pentru anul 2017 ai ceva “retete magice” noi de a ajuta pomii si livezile.
Eu folosesc de cativa ani zeama bordeleza + ulei horticol Confidor Oil de la Bayer Crop Science https://www.cropmarket.ro/p/confidor-oil-1l/ (nici nu stiu daca il mai produce cineva). Cam cand este cea mai buna perioada sa folosesc uleiul horticol ?
Ai si alte recomandari care pot inlocui Confidorul?
Buna ziua,
Instructive informatiile, tocmai suntem la sfarsitul lui februarie si timpul ne ajuta sa stropim pomii.Am o intrebare ,am un mar super roditor (soiul “bot de iepure ” ), toamna trebuie sa pun neaparat proptele, numai ca din pacate imi cda foarte multe atunci cind incep sa se mareasca. Ce as putea sa fac ,sa le mentin mai mult in pom pina la coacerea definitiva ??
Multumesc,
Luci
Draga Luci, poate merele tale ar trebui rarite cand sunt de marimea unei alune de padure? Sau poate pomul nu are fosfor suficient? Am scris un articol despre asta aici
Draga Adi, noi inca nu am invatat asa ca apelam la specialisti. In esenta cred ca sunt cateva reguli: luminezi coroana pe interior (tai crengile care cresc spre interiorul coroanei), scurtezi ramurile inalte de pe margine, taieturile acestora din urma le faci langa un mugure vegetativ, orientat spre exterior. Dar asta este doar inceputul inceputului. Mai departe specialistii au cuvantul.
Draga Andrei, eu am o substanta cu care stropesc in loc de confidor dar din pacate nu se mai comercializeaza pe piata romaneasca. Este un compus organic facut de greci.
LA MULTI ANI TUTUROR 1
As dorii niste sfaturi-recomandari,deoarece am niste proni frumosi,cu fructe mari,dar cind se apropie coacerea….incep sa cada toate,….pe jos sunt numai prune vinete si tari…ma aleg cu 100 prune coapte …..si de ani de zile le fac stropirea albastra si neagra…..dar nu vad nici un fel de inbunatatiri.
Ce boala au,ce fel de tratamente sa le mai fac ca nu stiu !?