Planuri pentru 2014

Pentru ca suntem inca la inceput de an, ma gandesc ca este benefic sa-i comunic universului planurile mele. C, sper ca citesti si tu, ca in afara de energia de sus am nevoie de niste maini de ajutor in realizarea acestor planuri. Si anul trecut am facut acelasi lucru in ianuarie si a fost bine. Macar am constientizat ca am ceva de facut. Nu am facut mare lucru din planurile de anul trecut. Mai exact in afara de Paulownia nu am facut nimic din ce imi propusesem. Nu stiu cu exactitate de ce, doar stiu ca nu a fost sa fie. Si cum in ultima vreme am trait “asa cum a fost sa fie”, fara sa ma inversunez pentru nimic, nu sunt necajita. Planurile insa raman, mutate in bloc anul acesta. Pentru ca primul pas spre orice este visul si planul.

1. Restrangerea gradinii cultivate

Anul trecut am hotarat ca trebuie sa muncesc mai putin. Viata e scurta si oricat de mult mi-ar placea in gradina, mi-e dor de copii. T mare a crescut atat de mult incat mai are vreo 10 cm si ma ajunge. In vara va pleca in prima ei vacanta in strainanate singura. T mic are prima “draguta” si e dornic sa imparatseasca totul. Inca… Astfel timpul petrecut in gradina se imputineaza in fiecare week-end in detrimentul dupa-amiezelor cu povesti si impartasiri in livada sau la umbra salciei cu limonada in mana. Si cum anul trecut macar jumatate din productie a fost pierduta fie din cauza faptului ca nu a fost culeasa la timp, fie din cauza faptului ca nu am avut ce sa mai facem cu ea, din 2014 voi cultiva mai putin. Ei bine, renuntam la solar in forma in care se gaseste el acum. Vom cultiva in perimetrul sau, insa nu-l vom mai inveli cu folie pentru ca:

  • noi oricum nu cultivam foarte devreme din cauza ca nu suntem gata cu rasadurile la timp
  • nu dorim sa investim in incalzirea unui spatiu unde sa ne facem rasadurile
  • nu ne intereseaza sa fim primii care iesim cu rosiile pe piata
  • folia intretine umezeala si implicit bolile fungice atat de bine incat agricultura ecologica este aproape imposibila
  • legumele sunt mai gustoase crescute la soare

Astfel il vom acoperi cu folie de umbrire cu grad de umbrire scazuta, pentru a proteja cultura de grindina si atat. Apoi il vom imparti in patru si vom face rotatia culturilor ca la carte. Despre asta intr-un articol separat cand ma voi fi elucidat cum se face si voi alege una din variantele care mi se pare cea mai apropiata de nevoile noastre.

solarul

 

Iar in afara solarului voi muta capsunii. O parte i-am cazat deja din toamna acolo, cealalta parte va veni dupa ei in primavara. In cealalata jumatate a spatiului am pus in toamna niste zmeuri si oi mai vedea cu ce umplu ca trenul necultivat devine repede parloaga.

afara din solar

2. Construirea unei magazii de lemne si de unelte

Vechea magazioara de lemnisoare mici si de alte chestii care se arunca intr-o magazie se afla intr-un mod neplacut pe viitorul amplasament al gratarului de care aminteam la inceputul anului trecut. Asa ca ea trebuie reconstruita intr-un alt loc deoarece este imposibil de mutat cea veche. Am gasit una pe care pur si simplu o ador. Poate si din cauza ca-mi doresc foarte mult o pergola si cum cred ca ea se va materializa abia anul viitor, fac o smecherie si o aduc in avanpremiera in gradina sa vad cum ii sta.

magazioara mea

3. Refacerea gardului si a portilor de acces

Anul acesta cred ca nu mai scapam fara refacerea gardului si pe lateralele curtii dar in fata, la strada. Cu porti si cu tot tacamul. Ne-am hotarat la o poarta auto culisanta, ca asa am vazut eu la prieteni si tare mi-a placut.

4. Trasarea aleilor

Musai dupa garduri as vrea sa facem niste alei frumoase. Tind sa cred ca vor fi din “biscuiti” cu toate ca piatra mi se pare mai prietenoasa si mai eleganta. Pretul ei si al manoperei pentru mine este usor prohibitiv.

5. Soclul casei

Soclul casei noastre este ultimul pe lista dintotdeauna. El trebuie acoperit cu piatra cumparata de acum doi ani. Dar daca nu arde… a tot asteptat pe lista. Apoi mai avem de turnat eternul trotuar din jurul casei, care sincera sa fiu nu stiu la ce ne foloseste. Casa noastra este inaltata de la sol 70 cm si are in pamant o fundatie de 80 cm. Oare poate intra apa in fundatie sa o crape? De fapt cred ca ordinea este inversa: intai turnam trotuarele si apoi placam soclul cu piatra.

6. In livada

Mi-ar placea foarte mult un migdal. Si o aronia. Si ceva vita de vie cu struguri fara samburi si struguri de masa. Mi-ar mai placea sa incerc din nou afin. Primul s-a uscat din lipsa de apa si poate ca al doilea va fi mai bine ingrijit.

afine

7. Constructia unei mini sere pentru rasaduri

C este responsabil cu aceasta constructie folosind niste profile de rigips ramase de la constructia casei si niste policarbonat. Eu trebuie doar sa gasesc sau sa desenez un proiect viabil. Am vazut o mini sera din asta la Praktiker intr-o dupa-amiaza de vara anul trecut si mi-a placut.

seraPraktiker

Cam asta vreau sa fac eu in gradina si pe langa ea anul acesta. Voi? Cum stati cu planificarea? Vine si iarna de maine asa ca mai avem timp de zabovit…

Toate bune si spor in toate!

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Planuri pentru 2014

  1. Dani says:

    Faine planuri ! Multe de facut si sigur n-o sa bifezi toata lista, dar orice se realizeaza va fi un plus. Am momente cand imi doresc o gradina mai mare, cum ai tu si apoi imi zic, ca n-as face fata si ma multumesc cu batistuta mea 🙂 Multe clipe fericite alaturi de copii, Adinuca !

  2. vasile says:

    Bine ati revenit si LA MULTI ANI!. Planuri multe si frumoase, va doresc sa le realizati si sa va bucurati de realizarile dumneavoastra. La afin cred ca trebuie un pamant cu un pH putin mai acid. Si eu am pierdut afinul din cauza solului pentru ca n-am stiut cum sa mentin aciditatea necesara pentru buna dezvoltare a afinului.
    Weekend placut.

  3. nelucraciun says:

    1. F. buna ideea cu perenele pe cel putin jumatate din suprafata. Viata din sol va fi mai putin deranjata, vor prolifera pradatorii daunatorilor – ca in salbaticie!
    4. O idee buna sunt aleile dintre straturi acoperite cu tocatura de crengi (nu asta sunt biscuitii?) Piatra, doar sub forma de placi, pavele, in nici un caz piatra maruntita sau pietris.
    7. Eu am o mini sera foarte asemanatoare cu cea din imagine, o idee mai lunga (6.25 mp). Am obtinut rasaduri faine de rosii, dar numai dupa ce afara n-au mai fost temperaturi negative.
    http://nelucraciun.wordpress.com/2013/03/03/in-week-end-am-montat-solarul/
    Cele bune!

  4. Irina says:

    postarea asta a picat la tanc, eu ma gandeam la un solar mic, dar nu eram prea convinsa totusi, cred ca renunt la el. Poate o sa fac un strat inaltat cu folie deasupra, pentru salata timpurie.
    Migdal am pus in toamna, sunt curioasa daca va iesi cu bine din iarna. Si eu ma gandesc la zmeura, coacaz, afin,goji, catina si capsuni. Si multi trandafiri de dulceata.
    In rest, la fel si noi, avem de facut alei, trotuare, de placat soclul, de refacut gardul pe doua parti, de facut garaj si magazie de unelte…

  5. Foarte bune planuri, iar ideea cu minisera pentru rasaduri consider ca este absolut necesara pentru o “gradinuca”
    De curand v-am gasit pagina pe facebook si asa am intrat si pe site, pentru ca sunt interesat de astfel de oameni care cultiva ecologic, asa ca de acum inainte am sa salvez site-ul la favorite si sa va urmaresc tot timpul activitatile.

    Cu deosebita consideratie,
    Cristian

  6. Adinuca says:

    Dani, gradina mare inseamna mult timp alocat ei si multe produse cu care nu vei avea ce face. Vei ajunge in scurt timp sa devina o corvoada si o obligatie in loc sa fie o placere. In verile trecute eu nu apucam sa citesc nicio carte timp de trei luni, cat dura vara. Sper sa pot schimba asta de anul acesta

    Vasile, aciditatea solului se mentine cu otet diluat sau daca ai mai mult timp cu rumegus (care va putrezi)

    Nelu, eu ma refeream la aleile din curte nu la cele din solar; acolo vom vedea cum ne vom deplasa printre plante. Si cand spun biscuiti ma refer la dalele acelea ca in oras sau ca aici

    Irina, si la voi multa treaba desigur. Merita un solar mic pentru plantele timpurii (salata, spanac, rasaduri). Sa ne ajute Dumnezeu sa razbim!

  7. vasile says:

    Multumesc, o sa incerc ambele variante.
    O zi linistita fara coduri si vijelii.

  8. Gabriela says:

    Daca nu ai facut si mai ai inca in plan, iti pot recomanda eu o echipa care mi-a facut mie gratarul, care este chiar super (iti pot trimite poze daca vrei). Eu locuiesc in zona Gruiu, asa ca nu cred ca va fi o problema pentru ei sa ajunga la tine.

    Tot ei mi-au construit si magazia din lemn…

  9. Alina says:

    Buna Adinuca,

    Am si eu o mare rugaminte, am citit cateva articole, postari mai vechi, unde comenta un tip Adrian. Mi-a placut foarte mult cum explica…din cate am inteles sotia dansului, fiind specialistul.
    Crezi ca ai putea sa ma ajuti cu un contact ceva…as vrea sa iau legatura cu dansul.

    Multumesc mult.

  10. Adinuca says:

    Vasile zice lumea buna a gradinaritului ca poti incerca si cu zat de cafea pentru un sol mai acid.

  11. Adinuca says:

    Buna Alina si bine ai venit. I-am trimis un mail cu informatiile tale de contact intrebandu-l totodata daca pot sa ti le dau pe ale lui. Asteptam raspuns. Toate bune!

  12. Teodora says:

    Buna dimineta, Adinuca !
    Daca nu te superi, mi-ai putea spune, ce intelegi prin “biloane”?
    Majoritatea gradinarilor, amatori sau nu, vorbesc de plantarea “pe biloane” !?
    Dar nici unul nu spune in ce constau ele ??? Sunt incepatoare in ale gradinaritului .
    Multumesc mult !

  13. Adinuca says:

    Buna dimineata Teodora si bine ai venit!
    Biloanele sunt mici delusoare care se fac de-a lungul unui rand de legume. A bilona inseamna a ridica pamantul in jurul tulpinii unei plante. Plantarea pe biloane inseamna plantarea pe strat usor inaltat, sau chiar pe rand inaltat, adica nu la nivelul solului. Te-am lamurit? Toate bune si spor in toate draga mea!

  14. Teodora says:

    Multumesc muuult !
    Sa ai spor in tot ce ti-ai propus pentru acest an !

  15. tiberiu j. says:

    felicitari pt .ceea ce faci,bravo!imi place solarul tau si doresc cateva foto din fata, usi,imbinari…..iar la schimb,daca nu este prea tarziu iti trimit la toamna un migdal;afinul reuseste in soluri acide

  16. Adinuca says:

    Tiberiu, ia vezi articolele astea te multumesc?
    http://gradinuca.ro/2010/09/23/solarul-detalii-tehnice/
    http://gradinuca.ro/2010/10/04/solarul-si-folia/
    Sunt pe blog inca din 2010… Cum de nu le-ai gasit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.