Ei si iata-ne in luna aprile. Afara a inceput sa fie mai caldut si in sfarsit incepem forfota prin gradina. Semanam, plantam, taiem, curatam, luam decizii rapid ca nu mai e timp de planificat. Poate va ajuta putina planificare gata facuta.
In livada:
- daca sunteti mai catolici decat Papa puteti incepe stropirile ca la carte: unii pomi au buton roz/alb, altii au florile scuturate in proportie de 75%. Daca sunteti ca mine veti stropi abia la avertizare. Adica daca vedeti ca e ceva in neregula abia atunci va veti aminti “vai trebuia sa stropesc! de unde sunt atatea furnici? nu cumva am afide?”
- varuiti pomi asa de frumusete si de ordine si putin sa dezinfectati coaja tulpinii
- pentru ca a fost frig, in zonele centrale si nordice mai puteti inca planta puiet. Dar repede si sa nu va vada nimeni. Fara rezultate garantate. Asa, la risc.
In gradina:
- in solar finalzati recoltarea la legumele de primavara (ceapa verde, ridichi, usturoi verde, salata, etc) pentru a face loc legumelor pe care le veti planta
- rosiile si castravetii sun primele care-si ocupa locurile in randurile ordonate din solar. sunt atat de grabite incat pot intra in solar inca de la inceputul lunii. La inceput, in primele cateva zile mai bine spus nopti, ar fi intelept sa le acoperiti cu folie alba microporoasa.
- dupa jumatatea lunii poposesc in solar ardeii si vinetele si pepenii galbeni;
- daca ati fost harnici sau daca v-a permis vremea plantarea timpurie puteti incepe sa copiliti si sa palisati (legati de suporturi fie sarmele de la solar, fie araci) rosiile si castravetii
- urmatoarea activitate este cea care-mi mananca zilele de primavara/vara dar care imi place cel mai mult: PLIVITUL; in solar datorita caldurii buruienile vor creste la fel de intens daca nu si mai si decat plantele folositoare, asa ca va trebui sa pliviti manual sau cu sapa.
- nu uitati sa aerisiti solarul sau sera cand este cald afara si nu bate vantul.
- in sera deja aveti rosii si castraveti de recoltat, poate ar fi bine sa va ganditi la o fertilizare bio sau nu, precum si la un tratament antifungic
- afara puteti semana ceapa, mazarea (pana pe la 20 aprilie), usturoi, ridichi, patrunjel, pastarnac, marar. Daca va stiti locuitori ai unui tinut mai sus de paralela 45 asteptati pana la sfarsitul lunii pentru a semana fasolea, porumbul, floarea soarelui. Noi ceilalti putem incepe dupa Sf. Gheorghe.
- semanati in rasadnite reci telina, conopida si varza de toamna
- puteti planta cartofi timpurii, sfecla rosie si in rasadnite calde tomatele pentru cultura de toamna.
In vie:
- la viile pe rod se paliseaza tulpinile si cordoanele
- se indeparteaza lastarii porniti de pe tulpini
- se afaneaza adanc solul si se incorporeaza ingrasaminte organice si mnerale cu azot, la viile pe rod
- daca nu ati aplicat sapa mare, mai aveti o sansa la inceputul acestei luni. Probabil vremea nu v-a permis sa faceti asta dar tot ea nu i-a permis nici viei sa inmugureasca prea devreme.
- luna asta, daca vremea a fost secetoasa (ceea ce in tara noastra nu s-a prea intamplat) se poate iriga.
- catre sfarsitul lunii, puteti incepe sa aplicati tratamente la avertizare impotriva fainarii si acarienilor
- in viile tinere se termina plantarea vitelor si se inlocuiesc golurile cu vite viguroase
- se face controlul aparitiei lastarilor la vitele plantate in martie
- se planteaza vite la ghiveci pentru a inlocui in cursul verii ce se usuca sau ce nu se prinde
- in viile tinere puteti folosi spatiul dintre randuri pentru a planta legume
Ca de obicei, daca mai aveti vreo sugestie, o astept cu nerabdare. Permiteti-mi sa va daruiesc cateva flori de cais, care in paranteza fie spus miros ametitor, sa va poarte noroc in gradina. In rest, toate bune si spor in toate.
Buna,
Eu am plantat in solar rosiile si castravetii.Ardeii sunt inca mici si ar trebuii sa mai creasca 1-2 saptamani.Afara am plantat ceapa(arpagic),usturoi,morcovi,patrunjel,salata si ridichi inca din martie dar din cauza ploilor si fara caldura sufera.Stiti ceva de rosiile hibrid Rilla bulgaresti?
Nu stu nimic de aceste rosii hibrid. In general ma feresc de hibrizi deoarece in anul urmator nu poti lua seminte de la tine deoarece noua cultura nu va respecta caractersticile hibridului. Cat espre culturi esti in grafic ca uite cica se face cald si o sa fie bine.
Si eu m-am grabit si am semanat pe 09 martie fasole, spanac, mazare, radacinoase. Din toate a rasarit intai spanacul si acum si mazarea. Nu stiu daca fasolea si radacinoasele mai au de gand sa rasara. Vom vedea.
Fasolea cred ca mai trebuie pusa o data, daca nu rasare intr-o saptamana, maxim doua, putrezeste. Eventual sapa dupa boabe si vezi ce-i pe acolo. Nu stiu in ce zona stai, dar daca nu esti in Grecia sau sudul Bulgariei martie e prea devreme pentru fasole.
Gradina este in Teleorman, oricum n-am pus prea multa. A doua tura de fasole a pus soacra mea saptamana asta. Asa ca ceva, ceva fasole poate fac.
Eu am auzit numai de bine de Rilla. Sunt intr-adevar rosii hibrid si am o ruda care an de an pune numai Rilla. Ea zice ca sunt grozave si pentru bulion si pentru consum.
cam care e ordinea in care vor inmugurii pomisorii??intreb pt ca incerc sa imi dau seama daca s-au prins…….am cires pus in toamna,nu pot sa-l apreciez,vad muguri mari la nectarin si cais,nu vad aproape deloc muguri la pruni,iar la pomi plantati cam de o luna,un nectatin,par ,piersic nu vad de asemenea nimic……cum sa-mi dau seama ca le merge bine????
Viata la tara dar in fiecare an pune seminte cumparate asa-i? Nu pastreaza seminte de pe un an pe altul…
Vio, pomii infloresc in gradinuca mea cam asa: zarzarii (corcodusii), caisii, piersicii, visinii, cresii, prunii, merii, perii si gutuii. In un ani piersicii infloresc dupa visini. Iar anul asta parca unii peri sunt mai grabiti. Rabdare ca in primul an pornesc mai greu
rila pun si eu , rasaduri cumpar dar am avut surpriza ca pe unde-au ramas rosii pe jos prin solar sa ma pomenesc cu cate-un manunchi de rasaduri gata facute. 🙂 Nu stiu cat sunt de hibride dar sunt gustoase , cu destula pulpa cat sa iasa bulionul bun , au coaja subtire , nu au multe seminte si nici cotor mare. 🙂
Seceta mare la mine in Ardeal,am pus cateva rasaduri de varza de vara,am plantat fasolea oloaga si am in plan sa pun si ceva cartofi.E mare nevoie de apa,in solar e ok am sistem prin picurare dar in camp ud cu furtumul.Din varza mi-au disparut 2-3,trebuie sa le inlocuiesc.Bucurie mare in ziua de Florii-a plouat usor dimineata.Dar inca ar mai trebui.La rasadurile din solar le-am facut un tratament,le merge bine dar vreau sa fiu precauta.
Sa aveti un Paste linistit.
mi-am amintit inca ceva………pomisorii mei sunt cam de anul 3 de la plantare…..nu am inca rod…….stropirile le-am facut pe cela de noiembrie si februarie(albastru si negru)……teoretic ,ar mai trebui si cele la buton floral si scuturarea petalelor???