Ei bine chiar daca au trecut deja 10 zile din luna februarie, ca deh mi-am pierdut antrenamentul de a posta la timp, astfel incat sa puteti alege ceva din articolele mele, ma gasesc in minunata postura de a va sugera cam ce se face (mai bine spus ce fac eu) in aceasta luna ce o precede pe cea mai aglomerata luna a anului. Presupun ca semintele sunt asezate deja pe luni asa cum am vazut intr-un articol care mi-a placut foarte mult, asa ca planul cu semanaturile este deja facut. Stiti deja ce va creste la voi in gradina, unde, mai avem doar sa aflam cand.
In livada:
- incepeti stropirile de iarna (sau cum imi place mie sa spun primavara timpuriu) la pomii fructiferi respectand regulile mentionate aici
- daca vremea o permite incepeti taierile (poate mai spre sfarsitul lunii daca locuiti intr-o zona in care nu va ameninta ingheturile tarzii, desi niciodata nu stii ce te asteapta) mai ales daca aveti o livada mare sau nu veti apuca sa taiati inainte de instalarea primaverii
Cu legumele:
- confectionati si puneti in functiune rasdnitele cu pat cald de balegar
- semanati in rasadnite incalzite ardeii, rosiile si vinetele pentru plantare ulterioara in solarii; cei care veti planta direct afara mai asteptati pana la sfarsitul lunii sau chiar la inceputul lunii viitoare
- pregatiti ghivecele sau alveolele pentru repicare tot spre sfarsitul lunii
- asezati cartofii la incoltit
- eliberati solarul de culturile de iarna de spanac, salata, marar, patrunjel, etc. (cine are…)
- amenajati si pregatiti solariile pentru varza timpurie sau gulioare
- puteti semana in solar ridichi de luna; le mai puteti semana si sub folie daca folositi doua randuri de folie si amenajati doua tuneluri; cel de sus il acopera pe cel de jos iar intre ele sunt minim 40 cm distanta. La fel puteti semana si salata.
- cumparati folie pentru solar, inca este la pretul de anul trecut 11-12 lei/kg
- nu uitati sa aerisiti rasadurile si sa nu le dati prea multa apa, altfel bolile va vor vizita.
- cand semanati ardeii si vinetele in vederea repicarii semanati pe randuri la 5 cm unul de altul si la 1,5 cm distanta pe rand intre seminte; puteti folosi un bec cu incandescenta pus deasupra rasadurilor noaptea cand temperaturile scad (si pentru lumina si pentru caldura) – nu aveti nevoie de bec daca aveti rasadnite cu pat cald.
Daca mai aveti sugestii sau daca mai faceti ceva in aceste zile, va rog nu va sfiiti sa completati lista.
Buna ziua,si bine v-am gasit.Ma bucur ca v-am descoperit,asa am invatat multe lucruri folositoare,deoarece eram un orasean get beget pana nu de mult cand,datorita unor probleme grave de sanatate am hotarat sa renunt la oras si sa devin “taran” cu acte in regula.
Revenind la subiect,va pot spune ca sambata am pus in rasaduri semintele de gogosari,ardei gras si iute.O fi prea devreme,nu stiu,deoarece locuiesc intr-o zona colinara(sud,sud-vestul tarii) si vremea este destul de capricioasa pe aici.
reamintirea regulilor si sfaturilor este mereu binevenita
ca noi imbatranim si mai uitam…deh…
spor la semanat
spor la munca ……………….
Buna ziua daca ati putea sa imi spuneti cum as pute sa invata sa imi tund pomi din livada .Multumesc