Planurile mele in 2013

planuriAnul Β trecut v-am cam neglijat si imi pare rau. Anul din punct de vedere agricol a fost unul slab din cauza inundatiilor din primavara dar si a secetei din vara. Culturile au avut de suferit, totul a fost parlit. Pana si ceapa cu care spuneam ca nu poti da gres a crescut insuficient, chiar daca am udat aproape toata vara. Pamantul inundat s-a strans in jurul bulbilor si s-a uscat asa intarindu-se excesiv. Dar asta este frumusetea in agricultura. Trece revelionul si gata suntem gata de o noua investitie financiara si afectiva. Desigur in cazul in care nu traiesti din asta si nu investesti o mare avere.

Iata-ne asadar, in fata unui an nou, chiar daca la sfarsitul lunii ianuarie deja. Cat de repede trece timpul… Ma multumesc insa cu ideea ca mai am inca aproape 1 luna inainte de asaltul treburilor de primavara. Asa ca inca planuiesc ce voi face anul asta agricol. In anii trecuti am mers pe varianta clasica in care am semanat legume si zarzavaturi asa cum o face toata lumea de ani de zile. Anul asta vreau sa incerc noutati, sa inovam putin ca prin septembrie-octombrie sa pot spune “iata ca se poate si asta”.

Primul pe lista este de fapt un intarziat al listei de anul trecut. Spun asta deoarece am incercat si anul trecut insa din cauza inundatiilor toate semanaturile au putrezit. Acolo, unde in fotografia de mai jos este balta cea mai mare erau semanate arahidele (alunele de pamant).

inundatii

 

Anul asta voi incerca din nou. Pe scurt cum am procedat? Simplu. Primul drum se face intr-o bacanie sau in raionul de bacanie al unui hipermarket. Cautam arahide crude in coaja lor. Neaparat crude.

aluna de pamant

 

Nu stiu daca neaparat si in coaja, insa mie mi s-a parut ca sunt mai protejate asa. Le-am decojit si din curiozitate m-am uitat dupa mugurele asezat intre cele doua jumatati ale alunei. Exista, asa ca le-am semanat ca pe fasole. Anul asta voi incerca din nou. Probabil voi schimba asezarea sa ne ferim de eventuale inundatii

drenajSi usor, usor am ajuns la al doilea plan. Drenajul in curte. Cum avem deja trei episoade de inundatii, mai mult sau mai putin grave in cei 8 ani de cand avem casa si terenul acolo, terenul fiind in lunca unui rau (a se citi inundabil) trebuie sa ne gandim la un drenaj. Ma gandeam (eu si numai eu, fara o parere avizata) sa cumpar o teava din aceea gri, sa sap un sant adanc de 50 cm sa pun pietris pe fundul lui si apoi sa asez acolo teava gaurita in prealabil cu o panta cumsecade. Sa acopar totul cu pietris si apoi cu pamant. Lucrarica asta cu teava sa o instalez pe toata lungimea terenului si sa o scot in raul din spatele terenului. Oi avea nevoie de vreo autorizatie pentru asta? O fi buna, in sensul de eficienta, solutia mea?

Nu stiu cum se face dar al treilea plan se indeparteaza mult de gradina. Singurul punct comun cu aceasta este modul de prepararea al legumelor. Am primit anul trecut de ziua mea un gratar. Ca cel din imaginea de mai jos.

gratarul meu

Trebuie instalat insa, deoarece a venit pe bucati. Inainte de instalare trebuie sa daramam o magazie si sa turnam un postament de beton. Ahh… betoanele astea ma urmaresc peste tot.

Ultimul plan este ocupat de paulownia. Vreau sa tai salciile care mi-au facut umbra de cand ne-am mutat acolo, pentru ca ne tin apa prea sus si simt eu ca ne iau din energia curtii: totul in jurul lor se usuca sau creste foarte putin, se umplu foarte des de omizi sunt putrede pe dinauntru si pline de furnici. Sunt inca in cautare de informatii despre cum se planteaza si ce ingrijiri trebuie sa le acordam. Am inteles ca este copacul cu cea mai rapida crestere din lume, face umbra buna si alunga insectele. Pare copacul ideal, cel putin la prima vedere.

Pana in martie sunt sigura ca ma mai loveste vreo idee. V-am spus deja despre ardeii jalapenos si despre broccoli-ul acela mov? Ei astea data viitoare… Voi cum stati cu planningul? Deja faceti rasaduri? Toate bune si spor, dragilor in toate.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Planurile mele in 2013

  1. Irina says:

    ei, ma bucur mult ca ai revenit!eu mi-am luat niste seminte deocamdata, cred ca o sa cumpar rasaduri, fiindca trebuie sa amenajam intai curtea, sa aducem pamant, sa facem gard, si cred ca va mai dura ceva pana sa ne putem apuca de treaba

  2. simf says:

    bine ai revenit, adinuca! buna ideea cu pauloniile, dar arunca te rog un ochi si la salcia energetica. pauloniei nu-i place apa baltind, insa salciilor energetice da. si ele cresc repede, au putere calorica mare…

  3. calin lixandru says:

    buna te rog sa imi spui si mie de unde ai cumparat gratarul este super si vreau si eu unul
    poate imi lasi un nr de tel;
    0765453774
    calin lixandru

  4. calin lixandru says:

    eu anul trecu a avut recolte bune vreau sa spun ca am cultivat si cartofi si mazare rosii, ardei iute si gras dar ff multa munca in rst in toamna am mai plantat inca 15 pomi caisi si mar luati de la o pepiniera din voluntarii

  5. vasile says:

    Sa aveti parte de un an bun cu recolte bogate si sa va ajute Dumnezeu sa va realizati toate obiectivele. Spor la munca!

  6. alex says:

    bravo, bine ai reveniit! foarte bine ca faci planuri, asta este partea cea mai placuta… πŸ™‚ cam pe la al treilea paragraf, incepusem sa ma intreb, oare de ce nu face adina niste santuri de drenaj?! e clar, deci, ce parere am eu… pai nu-i pacat de atata munca si bani, cand solutia este desrul de simpla?! cred ca pot sa te ajut cu niste sfaturi, dac-ti trebuie. primul este acela ca daca tot o faci, fa-o temeinic! πŸ™‚ restul, numai la cerere, in fata unei beri reci! in rest, ce sa zic? arahide in loc de ceapa?! hmmm… poate, de ce nu? stii ca eu insumi sunt amator de curiozitati. m-ai pus pe ganduri…

  7. Adinuca says:

    Calin, poza este luata de pe site-ul Bricostore, cred ca acolo si gasesti.

    Irina, de cand nu ne-am auzit… deja aveti locul vostru…

    Simona, salciile mele nu sunt asa, seaca tot si nu dau nimic…

    Vasile multumim

    Alex, poti bea si berea mea dupa cum deja stii. Dar la un ”pahar” de vorba nu ma dau in laturi. Poate facem asa o sezatoare, cat mai e timpul urat.

  8. valentin says:

    buna seara! daca tot investesti munca si bani pntru drenaj de ce nu faci si un bazin de colectare a apei pentru irigatii?

  9. Adinuca says:

    Salut Valentin. Nu facem bazin pentru drenaj deoarece inseamna foarte multi bani si in plus noi avem in zona prea multa apa si cel putin in momentul de fata nu stiu la ce ne-ar folosi.

  10. Adinuca says:

    Multam Andrei. pare foarte complicat si scump. O sa fac un calcul. Oare este eficient o singura teava de drenaj acolo unde balteste apa primavara?

  11. Daniel Bobocea says:

    Buna ziua. am zis sa postez si aici nu doar pe facebook.
    aveti in plan multe dar usor de realizat.
    1. nu cred ca va trebuie nici o autorizatie pentru a face drenajul dar totusi e bine de mers la primarie si intrebat sa nu aveti probleme pe urma.
    2. Imi place ideea cu arahidere de pamant. nu am incercat niciodata dar nu-i exclus sa incerc si eu
    3. imi place enorm cum arata gratarul acela.
    4. de acei copaci habar nu am.

    si in continuare. eu am muuulte planuri pentru anul ce vine, si rasaduri da, am inceput sa fac. au inceput sa iasa rasadurile de telina si astazi am observat ca ies si cele de ardei.
    pentru mai multe detalii va astept pe facebook-ul meu: http://www.facebook.com/daniel.bobocea

  12. Dani says:

    Aaaa, bine-ai revenit , Adinuca !!! Spor la treaba si noroc in toate cu recolta de anul asta !!!

  13. Masli says:

    Salcia are doar energie pozitiva πŸ™‚ si te incarca energetic.

  14. Pingback: grAdinuca.ro » Planuri pentru 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.