Boli la ciresi si la visini

Cred ca am inceput sa seman cu guvernele Romaniei. Dau vina pe ce a fost inainte, pana cand ma plictisesc.

Cert este ca in urma inundatiilor unii pomi din livada noastra au avut de suferit. E drept ca nu sunt sigura ca asta a fost motivul clar deoarece am mai vazut ciresi si visini afectati de aceeasi boala si in alte curti care nu au stat in apa ca a noastra, chiar si in alte judete.

In plus acolo unde sunt pomii care s-au uscat nu au fost inundatii chiar asa mari si nu sunt acestia pomii care au stat in apa.

In fotografia de mai sus se poate observa ca in apa stau caisii, nicidecum visinii sau ciresii care sunt situati pe randul al doilea (langa mazare).

Totusi iata cum stam acum (mazarea a fost acolo unde acum se vede pamantul si unde acum am plantat varza ca anul trecut):

Pare a fi arsura bacteriana, in opinia mea dar sunt deschisa si la alte sugestii.

Arsura bacteriana este o boala fungica ce apare mai des la mar si par dar iata ca si ciresii si visinii au fost atacati. Semnul ca ar fi arsura este ca in ciuda faptului ca frunzele s-au uscat ele nu au cazut din pom nici macar atunci cand a batut vantul foarte tare. Mai am un mar care s-a dus asa ca la toamna vom avea o noua generatie de pomisori copii ce le vor lua locul celor care ne-au parasit.

This entry was posted in In livada and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Boli la ciresi si la visini

 1. Dani says:

  of si vai, pacat de pomisori …

 2. Si la noi au fost afectati visinii si parul dar nu atat de tare ca la dumneavoastra!
  Eu am stropit cu piatra vanata inainte de inflorire si cand au legat, dupa stropire am rupt crengile care erau afectate si acum visinul pare sa se simta bine.
  La noi e problema cu omizile!

 3. Da, Doamne ce jale as fi zis acum cativa ani.

  Stiu ca intr-o primavara pomisorii nostri, nu asa multi ca la tine, au infrunzit un pic mai tarziu si am crezut ca au murit peste iarna. Mi-a stat inima in loc dar destul de repede au aparut urme de viata si m-am linistit.

  In gradina orice se poate inlocui atata doar ca boala trebuie identificata cu precizie pentru ca la unele se recomanda masuri de carantina pentru un interval de timp.

  Succes la reparatii!

 4. c says:

  Eh, de data asta eu unul nu prea sunt de acord cu Adinuca. Din cate stiu eu arsura merge progresiv, nu ataca pomul in totalitate (se prea poate sa ma insel!). Simptomele la pomisorii care ii vedeti uscati in foto au fost o “pleostire”a frumzelor in totalitatea lor urmate de uscare in totalitate (nici macar nu au trecut prin stadiu de ingalbenire!!!). Acum este adevarat ca unul dintre ciresi pare a avea arsura si il tratam ca atare, impreuna cu toate samburoasele din livada.

 5. Dana Is says:

  Fara a avea pretentia de mare cunoscatoare, as vrea sa-ti spun ca daca e arsura bacteriana, imediat trebuie indepartat copacul pentru a impiedica raspandirea infectiei ( chiar se si arde).
  Daca pomii s-au uscat dintr-o data, e posibil sa fie plumpox, o boala care ataca samburoasele.Oricum, probabil ceva ( o bacterie) a sufocat vasele prin care circula seva si copacul a murit.
  Cu prietenie, Dana.

 6. yosu76 says:

  Mai repede monilioza.Arsura(focul) bacterian ataca semintoasele.Atentie la tratamentele efectuata inainte si dupa plecarea in vegetatie-atunci trebuie insistat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.