Mulcirea capsunilor – sezonul doi

Stiu, va intrebati cu totii unde am fost, de ce nu am mai scris. Multumesc pentru grija tuturor celor care pe diverse cai m-au intrebat daca suntem bine. Le raspund si pe aceasta cale ca suntem bine, foarte bine chiar. Insa am hotarat sa scriu doar cand am ceva de spus, de impartasit, de intrebat, nu doar de dragul de a-mi aparea un post la cateva zile sa-mi mentin ratingul. Si cum noutati fata de anul trecut nu au prea fost… iata-ma abia acum.

Anul acesta am hotarat sa dedicam mai mult timp copiilor. Au crescut si T mare are aproape 10. Maine poimaine intra la liceu si nu stiu cand au trecut anii astia in care inca ne puteam juca cu papusile sau sa ne stropim cu apa intr-o zi calduroasa de vara. Imi aduc aminte din copilaria mea ca dupa 14 ani, mersul la tara nu mai avea nici savoarea nici placerea copilariei. In aceasta ordine de idei, am hotarat sa facem ceva cu plivitul, care in gradina vara ne consuma cel mai mult timp.

Am hotarat ca acolo unde avem suprafete mari si culturi de acelasi fel si ordine de la an la an sa le mulcim. (deoarece multi prieteni m-au intrebat ce inseamna a mulci este un cuvant care provine din englezescul to mulch care inseamna a acoperi cu un strat protector) Primele pe lista, experimental deocamdata au fost capsunele. Stiti deja ca anul trecut am primit stoloni de capsuni pe care i-am plantat repejor. I-am mulcit atunci din dorinta de a da un sens resturilor de gazon tuns. Ne-a ajutat intr-o oarecare masura si am avut o cultura bogata pentru primul an.

Anul asta am avansat, vrem ceva mai profesional. Asa ca am cochetat cu folia de mulcire. Grea decizie deoarece plantele deja existau si trebuia sa gasim o modalitate de a intinde folia.

Ea se gaseste la o latime de un metru, este de culoare neagra (de cele mai multe ori, ea existand si in alte culori) si are niste gaurele in forma de palnie. Mare atentie ca palniile foliei sa fie asezate in pozitie fireasca (partea mare a palniei in sus) altfel apa nu poate patrunde pana la planta. Noi am fost tentati sa asezam folia cu partea lucioasa in jos dar de fapt pe partea lucioasa este partea mai deschisa a gaurii. Apoi am rulat folia si am fixat-o la marginea randului cu “parasute” din alea cu care se fixeaza polistirenul pe casa. Si am pornit derularea foliei de mulcire. Unde gaseam o plantuta faceam o taietura in forma de + si scoteam plantuta pe acolo la suprafata.

Am facut doar o folie deoarece este al naibii de scumpa 4,49 lei/mp in Hornbach. Eu capsuni am pe 40 mp iar solarul are 170 mp. Ceea ce ma face sa cred ca legumele si capsunile mele vor ajunge la niste costuri de cred ca mai bine le cumparam din piata.

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Mulcirea capsunilor – sezonul doi

  1. viatalatara says:

    Adinuca, ma bucur ca ai scris din nou. Iau si eu in calcul mulcirea capsunilor dar incepand cu toamna. Am citit pe undeva ( pe net) de o solutie de mulcire cu stiuletii de porumb – cu cotoarele lor mai bine zis. Si mi s-a parut atat naturala cat si foarte ieftina ( avand in vedere costul foliei), asa ca pe aceea intentionez sa o aplic. Capsunii mei, bietii, sunt numai flori acum desi au fost neglijati si au crescut dupa cum i-a taiat capul. In toamna am planificat replantarea si apoi mulcirea. Sau ii mulcesc doar si in primavara ii replantez ca sa fie si ei in randul lumii. N-am luat inca o decizie complet informata.

  2. Victoria says:

    tot din cauza pretului am renuntat si eu la ideea cumpararii acestei folii.Mai bine plivesc toata ziua. Am si avantaje 😛 Ma bronzez si fac si bicepsii femurali puternici de la atatea aplecari :))))

  3. Dani says:

    Adinuca, ma bucur, ca sinteti bine !
    Ai dreptate, trebuie sa ne ocupam si de copii. Timpul trece … si treburile-s multe, dar clipele treite cu ei sint unice.
    Spor la plivit si la bronzat 🙂 Te imbratisez !

  4. Laura says:

    cauta pe net, gasesti mult mai ieftine foliile de mulcire. Eu am luat o rola 30 kg cu 200 lei

  5. Gabriela says:

    E foarte inteleapta decizia de a va ocupa in primul rand de copii. Veti avea satisfactii pe care nici nu le banuiti acum!
    Gradina nu trebuie sa fie perfecta si sunt solutii pentru a o face usor de ingrijit. Din pacate, adevarat, cu bani cheltuiti.
    Victoria spunea mai sus ca pliveste. Dar ce te faci cand nu ai timp? La mine in gradina buruienile cresteau cu o viteza de aveam uneori impresia ca ne vor inghiti cu totul!

  6. Adinuca says:

    Un link ar fi de apreciat Laura.

  7. Adinuca says:

    Buna Gabi. Cand nu ai timp faci ce poti, plivesti cat poti, nu mai plivesti cu mana, sapi. D-astea. Si apoi nu te controleaza nimeni.

  8. baghy says:

    salut. pentru Victoria si Gabi binenteles si pentru restul persoanelor care crede ca mulcirea este doar pentru faptul de a nu mai creste iarba: daca ar fi asa ar da toti cu sapa si ar erbicida dar la capsuni nu numai din cauza ierbii se pune folia; apoi sunt 2 feluri de mulcire cu paie sau cu folia neagra. se pune acea folie 1 sa nu creasca iarba si 2 sa nu creasca capsuna pe pamant ca se murdareste apoi n-o poti spala ca pe mere. si 3 sa tina si pamantu umed. Sunt cateva cauze, daca era doar din cauza ierburilor nu mai dadea nimeni bani pe folie.

  9. maria jana says:

    uitati=va pe youtube la filmuletele de prin lume cu culturi de capsuni sa vedeti ca merita sa cultivi orice suprafata cit de mica pe biloane acoperite de la inceput cu folie de preferat si cu sistem de udare prin picurare,la ;are nevoie mulcirea se poate face si mai rudimentar cu paie,cu crengute uscate inaintea coacerii fructelor.iarba ca iarba dar macar sa nu se murdareasca de noroi in cazul ploii ca sa nu le speli ca le=ai pierdut.daca optati pentru mulcirea cu folie din experienta va spun ca se foloseste de la infiintarea culturii.daca o faci incercand sa scoti planta pe gaura foliei e mult mai greu si poti sa o si rupi.eu am de la hornbach unutilaj pentru tocat crengute de max.1 cm pe care il folosesc cu succes pentru obtinerea materialului de mulcit inaintea coacerii fructelor.cand voi reanfiinta cultura voi opta pentru biloni si folie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.