Stiu ca vreti articol despre stropirile de iarna insa ma roade inca de anul trecut articolul cu pregatirile gurmande de Craciun. La noi deja e fierbere mare in bucatarie, noroc ca am apucat sa instalam hota. Nu-mi place sa iau totul de-a gata din magazin in plus sunt indragostita iremediabil de bucataria romaneasca. Sau si de bucataria romanesca… De fapt pe cea romaneasca o iubesc cu foc, de cea frantuzeasca sunt indragostita iremediabil. In fine treceti la cratita si gata cu iubirea…
La fel ca multe familii din tarisoara asta inca mai facem in casa carnati, toba, lebar, jumari si cozonaci. Asta fireste in afara de sarmale care cred ca nici nu ai de unde sa le iei gata facute. Poate de la bunica…
Voiam de mult sa postez retele dar recunosc ca printre atatea treburi nu m-am mai adunat sa si intru pe net. In plus, la noi aici in camp, internetul merge cu galme asa ca decat sa postez ceva intr-o ora, mai bine am gatit.
Carnatii i-am facut acum doua zile. Carnea era pregatita, adica tocata si doar am dezghetat-o. Am condimentat-o cum ne place noua adica am pus doar sare, piper, cimbru si usturoi (cam 4 capatani am pus). Am pus si apa (cam 2 litri la 10 kg de carne). Asta se pune sa alunece mai usor carnea prin tubul acela de umplut carnatii. Apoi am umplut carnatii si dis-de-dimineata, dupa o noapte de stat in frigider (ascunsi de pisici, care se lingeau pe bot de cand am scos carnea din lada frigorifica), au poposit pe sarma la uscat.
Apoi toba si lebar-ul. Le fac dupa o reteta a bunicii mele de pe vremea cand eu eram copil. Pe vremea aceea nu mancam eu “porcarii”, dar acum imi iau revansa.
Asadar:
1. Toba de porc
Avem nevoie de urmatoarele:
- Rasol de porc cu sorici
- Ureche de porc
- Gusa de porc sau jumate de capatana
- Inima
- Rinichi
- Limba
- Mat pentru toba (traista sau mos se spune la noi in zona)
- sare, piper si foi de dafin
- Ficat de porc
- Plaman de porc
- 1-4 spline (bunica mea spunea ca splina de porc e foarte buna pentru schimbarea sangelui)
- Slanina
- Ceapa
- Piper
- Sare
- Mat de lebar
Din nou fierbem organele si slanina. Dupa ce au fiert bine le dam prin masina de tocat. Apoi cantarim amestecul si pentru fiecare kilogram de compozitie curatam o ceapa de marime medie. O prajim taiata marunt si cand capata o culoare aramie spre bruna, o luam de pe foc, scurgem uleiul si o adaugam peste amestec. Potrivim de sare si piper si umplem matul cu ajutorul palniei de carnati. Legam matul la ambele capete, il gaurim pe ici pe colo cu o scobitoare si il punem la fiert in apa in care au fiert organele pentru vreo 15 minute, suficient cat sa fiarba matul. Apoi il scoatem si il lasam la racit.
3. Piftie de porc
Ne trebuie:
- O jumatate de cap de porc
- copite (va mai amintiti vestitii adidasi din galantarele alimentarelor dinainte de ’89?)
- rasol de porc
- ureche
- sare si piper boabe
- usturoi
Se fierbe carnea cu sare si cu piper boabe si neaparat se spumuieste altfel piftia va iesi inchisa la culoare. Noi nu punem multa apa, cam un litru de apa pentru fiecare kilogram de carne. Cand carnea se curata de pe oase, iar apa de la inceput a ramas numai jumatate, se scoate carnea din oala si se lasa si carnea si zeama deopotriva la racit. Cand zeama s-a mai racit, se adauga usturoiul maruntit bine si se vantura zeama cu polonicul de vreo suta de ori. Nu glumesc, o suta de ori e la limita inferioara. Carnea se pune in castroane (noi facem castron pentru copii – fara oase si cu mai multa carne slaba pe care ei n-o mananca dar noi o avem pregatita “poate anul asta o sa doreasca”, pentru adulti – amestecata, pentru mine – cu copituta, pentru musafiri si asa mai departe). Zeama se strecoara si se toarna in castroane, care se lasa la rece pentru a se inchega. O mancam cu mamaliga calda si cu hrean.
4. Sorici
Ca sa tina soriciul si pana de Revelion sau sa-l inmuiati pe acela de seamana cu talpa de pantof, il puneti in saramura. Faceti o saramura clasica: 1 lingura de sare la litru de apa calda. Soriciul il roluiti si il legati cu ata. Puneti rolurile in borcan si turnati saramura peste el. Tup in frigider si a doua zi e bun de mancat.
5. Jumari
Aici e un secret pe care nu ma lasa inima sa nu-l impartasesc. Mie nu-mi plac decat jumarile crocante cu putina carnita pe ele. Iar ca sa aiba carnita, trebuie sa fie aleasa slaninuta de asa natura sa satisfaca clientul. Bucatele de slanina se taie mici tinand cont ca se si micsoreaza. Iar ca sa ramana crocante, nu trebuie sa punem sare dupa ce le scoatem de la prajit ci in timp ce se prajesc. Daca punem sare dupa ce le-am scos, se inmoaie si nu mai pot fi mancate.
6. Cozonac
Va ies doua bucati din reteta asta. Este o reteta simpla care nu da gres, daca respectati intocmai cantitatile si pe care eu am refacut-o anul trecut de 4 ori doar intre Craciun si Revelion Pana ne-am saturat de cozonac.
- 1kg faina
- 100 ml ulei
- 4 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 300 gr zahar
- 100 gr stafide
- 50 gr drojdie (sau doua plicuri de drojdie uscata)
- esenta vanilie, rom, coaja de portocala si lamaie
Stafidele se pun la inmuiat in apa calda
Punem faina in lighean dupa ce o cerneti in prealabil. Daca folositi drojdie uscata de obicei, acum este momentul sa o adaugati peste faina lasand-o vreo 10 minute sa se activeze. Daca folositi drojdie clasica o amestecati cu o lingura de zahar pana se lichefiaza si apoi adaugati o lingura de faina amestecati si o cazati pe calorifer, sa porneasca putin la crescut.
Zaharul se amesteca cu galbenusurile apoi cu laptele si aromele si se pune pe foc pana se incalzeste, timp in care amestecati cu telul. Se va ingrosa putin.
Ne intoarcem la faina. Daca folosim drojdie clasica, turnam maiaua de pe calorifer in mijlocul fainii iar laptele pe margine, nu direct pe drojdie. Daca folosim din cealalta, uscata, avem grija ca laptele sa fie suportabil ca temperatura pentru mana si apoi il turnam peste faina. Adaugam si stafidele si apoi framantam. Iese o coca lipicioasa la care NU se mai adauga faina sub nicio forma. Incoporam si uleiul caldut. Se lasa la crescut.
Cand a crescut in lighean, se face o crema. Mie imi place de nuci. Adica iau vreo 2 albusuri, poate 3 din cele 4 ramase le bat spuma, adaug zahar dupa gust si cacao. Apoi nuci pisate. Cate ma veti intreba? Secretul cresterii cozonacului este ca aceasta crema sa nu fie deloc umeda. Ci uscata, aproape sa nu fie lucioasa deloc. Altfel coca nu va avea putere sa o ridice si se va umezi ramanand cruda.
Impartiti coca in 2 sau in 4. Fiecare parte o intindeti, asezati parte din crema de nuci, sau bucatele de rahat si o rulati. Daca obtineti patru roluri, doua cate doua le impletiti si le asezati in forma tapetata cu hartie de copt. Si iar le cresteti la caldura. Dupa ce au crescut le ungeti cu ou batut si le presarati cu zahar
Eu in imaginea de mai sus n-am mai avut tragere sa le fac impletite asa ca am impartit coca doar in doua. Si gata! O ora la cuptor la foc mediu.
Se scot din tava abia cand s-au racit.
Spor la treburi si la pregatiri! Si fiti pe pace, vine si articolul cu stropirile de iarna la pomi.
Mi s-a facut o poftaaaa ! Simbata fac si eu un cozonacel, asa pe ultima suta …
Adinuca, numai bine si sanatate si noroc si sa te bucuri de ai tai !!! Sarbatori Fericite !!!
Gospodine sunt romancele astea!!
Si eu am facut de toate (carnati…toba…caltabosi…jumari…soriciul s-a dus , deci nu mai avem ce pune in saramura :))) cu carnitza de purcel crescut la tara de parinti. Si cozonac bun cu nuca si cacao,numai ca eu am o masina de facut paine si ptr ca timpul liber este o problema mare, ma folosesc de ea ptr framantat si dospit,insa gustul este acelasi .
Va urez sarbatori linistite si cei dragi sa fie sanatosi.La multi ani !
Cata generozitate sa impartasesti retete si secrete. Ai scris frumos cu caldura si apropiere si ai transmis din pacea sufletului tau. Si eu am folosit masina de paine pentru framantat si cozonacul a iesit tot asa de …rasfatat.
Sarbatori fericite!
Multumiri pentru retete, chiar eram in cautarea unei retete de lebar. Spor la pregatiri si sarbatori fericite!