Sambata am fost in piata noastra din sat, care este un fel de targ en-gross de produse, pe care consatenii mei le produc zi de zi. Este adevarat ca pe langa ei mai sunt si multi din afara comunei care vand de exemplu cartofi, care la noi nu se cultiva din cauza coropisnitelor, si de asemenea foarte multi intermediari (nu stiu cum se face ca toti sunt de etnie) care vand orice.
In fine, nu despre bogatia faunei voiam sa discut cat despre achizitiile care se pot face acum pe ultima suta de metri. Eu m-am dus in piata sa cumpar ceapa de samanta pentru primavara. Asta este o cepsoara mica, dar nu este arpagic.
In ordinea numerelor de pe tricou: in mijloc sus ceapa obisnuita, in linia a doua la stanga cepsoara de care spuneam, iar arpagicul cu voia dumneavoastra ultimul pe lista si in dreapta.
Arpagicul se obtine din seminte de ceapa, iar samanta de ceapa de primavara se obtine din arpagic. In esenta sunt acele cepe care nu au crescut suficient asta vara. Din aceasta ceapa de samanta de primavara se poate obtine doar ceapa verde in primavara. Dupa ce trece de stadiul de ceapa verde, face repede fusti (a se citi “fushti” pentru cine nu stie) si inflorescenta din care obtinem semintele de ceapa.
Plimbandu-ma prin piata dupa cepsoarele acestea, mi-au sarit in fata ochilor, sacii cu arpagic. Brusc mi-am adus aminte cat de scump a fost in primavara asta (intre 10 si 15 lei/kg) si imi iau inima in dinti si incep sa intreb sa aflu daca pentru primavara fac imprumut la banca sau nu. Pretul aflat m-a dat pe spate si m-a facut sa duc mana la buzunar: doar 6-7 lei/kg. C a spus ca oricum in primavara tot pe asta il voi cumpara dar probabil cu 20 de lei/kg, sau mai exact ce va ramane din el, asa ca sa-mi calculez cu un kilogram in plus (ca se va mai strica din el probabil) si sa nu mai stau pe ganduri. Ceea ce am si facut.
Ajunsa acasa, l-am ales bucata cu bucata (dand la o parte ce era usor moale, scoflecit, usor mucegait), l-am asezat intr-un sac de cartofi (din acela de plasa) si tusti cu el in pod.
Cat despre ceapa de primavara, dupa care ma dusesem initial, ea se gaseste la pretul de 3 lei/kg. Intra mai putine cepe intr-un kilogram dar din fiecare cepsoara ies cam 3-4 fire de ceapa verde. Si cum sambata probabil si la voi in zona sunt targuri, vedeti cat va trebuie si spor la treaba!
P.S. Am uitat sa va spun ca intentionez sa-mi cumpar pentru la anu’ un atomizor pentru stropit pomii. Nu de firma, ca banii sunt dramuiti, dar cu garantie. Vreau sa-l cumpar acusi ca poate e mai ieftin prin magazine. Ati vazut pe undeva? Eu am vazut deocamdata in Brico la 600 de lei. Si pe okazii.ro cu 450 fara garantie. Si pe net, in China cu 15 dolari/bucata fara transport si fara garantie (dar la banii astia…), dar trebuie sa iau macar 50. Ce ziceti va bagati? 🙂
L.E. (10.11.2011): Gata este al meu. L-am achizitionat de la Praktiker unde a costat aproape 500 de lei; este productie China, ajuns in Romania via Ungaria si are doi ani garantie, (daca cumperi pe persoana fizica si numai un an daca cumperi pe persoana juridica – chestie de neinteles pentru mine)
…E minunat un atomizor la casa omului , e de preferat ,totusi unul cu garantie,…si daca mai adaugi si un adjuvant ,cum ar fi Silwet Gold ,atunci ai efectele scontate garantat….Ce face Silwet ?…Face minuni !….cine a incercat sa trateze varza ,intelege ce vreau sa spun….
Noi nu prea folosim chimicale. Adica ce zic eu nu prea, nu folosim decat in cazuri de forta “foarte” majora. Dar foarte foarte cam cum a fost atunci cand era sa pierdem livada. In rest, se duce varza, salata sau rosiile, asta este. Se fac la anu’
ceapa de primavara se cheama agima cu accent pe primul a – cel putin asa i se spune in zona mea de provenienta – buzau. cat despre atomizor ultima data am vazut la kaufland la raionul de gradinarit dar aveam deja luat de vreo doi ani – nu-i de firma si nu-mi amintesc sa fi avut vreo garantie dar inca-i bun. Nu spun ca avea si doua duze de rezerva din care una am stricat-o cand am dat in pod cu un insectofungicid pentru tratarea lemnului.
Draga Adinuca, oare n-ai putea sa ne si arati atomizorul achizitionat? eu am unul, dar tija are doar un metru, asa ca ajung doar la max.3m inaltime. Si am si pomi mai inalti. Acusi vine vremea sa stropim pomii cu solutia aia uleioasa cu care se da doar cand sunt max. 5 grade , adica cam de pe acum, toata iarna.
Sa-l folosesti sanatoasa si cu spor.