Radacinoasele

Anul acesta a fost anul in care am invatat despre radacinoase. Pot sa-l declar cu mana pe inima anul lor. Nu ca productie, dar ca invataminte a fost anul lor.

In primavara am afanat terenul destul de adanc, aproape la 20 cm. Am semanat toate semintele de radacinoase (morcovi, pastarnac, patrunjel de radacina) in amestec 1:10 cu nisip. Numai pentru telina am facut rasad deoarece era de radacina si citisem pe plicul cu seminte cum se rupe radacina si am vrut sa incerc.

Si iata ce radacinoasele mele au rasarit. Tot dese ca in fiecare an. La inceput am spus sa mai astept cu raritul ca daca nu mai rasar si raman cu pre putine dar rarite? Abia acum inteleg ca era mai bine sa fie mai putine dar rarite. Cand in sfarsit m-am apucat sa raresc am apucat sa fac aceasta operatiune numai la pastarnac deoarece intre timp morcovii crecusera asa de mari incat nu mai puteam rupe decat frunze nu si radacini, ceea ce nu ma ajuta deloc. Dimpotriva.

Asa ca i-am lasat asa, neuitand sa rup frunzele la fiecare 2-3 saptamani.

Cu telina a fost altceva. Anul acesta am platat-o afara nu in solar ca anul trecut. Am sapat-o de vreo doua ori si am plivit-o de vreo 3 ori. Am rupt frunzele si saptamanal. Dar pana la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie, tot ca anul trecut era. Cum nu aveam nevoie de locul pe care era plantata, am lasat-o in pace in ciuda sfaturilor din categoria “o sa ti-o mance viermii si limacsi daca n-o scoti acum”. Si surpriza… la mijlocul lui octombrie cand am scos o telina pentru o salata, am constatat cu uimire ca telina crescuse cat doi pumni de-ai mei la un loc.

Manata de acest succes si de apropierea toamnei dimpreuna cu aratul (sapatul) m-am apucat sa scot si celelalte radacinoase.

Crescusera ei morcoveii mai mari decat in august dar lipsa raritului din nou si-a spus cuvantul. Asa ca ne-am distrat gasind forme si ipostaze neobisnuite.

 

 

Asa ca am aflat ca:

  • radacinoasele cresc bine afara nu in solar;
  • radacinoasele se simt bine in pamant afanat, eventual cu nisip adaugat la pregatirea terenului (aici conteaza si ce fel de sol aveti, ca daca este nisipos cred ca nu mai trebuie adaugat nisip);
  • radacinoasele se raresc cand sunt mici si foarte mici; nu asteptati sa creasca mai mult de 3-5 cm ca dupa aceea nu mai puteti rari;
  • pentru o crestere buna a radacinii trebuie smulse frunzele destul de des
  • radacinoasele cresc in dimensiuni dupa ce nu mai este cald afara (sfarsitul lui septembrie cel mai curand).
Daca stiti voi ceva in plus fata de ce am aflat eu anul acesta, va rog sa ma completati. Toate bune si spor in toate.

 

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Radacinoasele

  1. vasi says:

    Alte sfaturi nu mai stiu, inafara ce ce ne spui tu si vreau sa-ti spun ca esti norocoasa, la mine productia de radacinoase a esuat din cauza catorva gaini din vecinatate, ramase nesupravegheate si a CARTITELOR, care au fost dusmanul nr. 1 si la sfecla si gulii. Dar anul viitor le asteapta o surpriza… Hai ca tie iti ajung pentru iarna, ehe…Bravo! Pupici!

  2. simf says:

    eu n-am reusit sa conving telina sa creasca decat in frunze, presupun ca de vina e solul dens. insa cu pastranacul am descoperit ceva: cum era foarte des si nu m-am indurat la rarire sa-l arunc, l-am plantat in alta parte – dupa ce ia-m tuns din frunze. am udat si diimineata, si seara vreo 4 zile si… surpriza: cel mutat a crescut mai mare decat cel lasat la locul de plantare initial. abia apoi am aflat ca radacinosele nu se muta, ca nu se prind. daca as fi stiut nu incercam incercand am constat ca se poate.

  3. Loredana says:

    Imi place cum arata stratul de morcovi proaspat scosi din pamant!
    Sa te bucuri de toamna ta rodnica!

  4. alex says:

    Am observat ca in România sunt destul de multi cei care acuza cartitele ca le-ar fi mancat recoltele de radacinoase. Destul de ciudat, atâta vreme cât prin referintele (straine) de pe net, encilopedii si alte websituri ale specialistilor in exterminarea daunatorilor, cartita este mentionata ca fiind EXCLUSIV CARNIVORA/INSTECTIVORA! Sau, poate, ca si in cazul cazul democratiei si cârtitele românesti au dezvoltat o variatiune noua, originala.

    Mai degraba, cred ca, activitatea ei “tunelistica” ar putea afecta pe portiuni vreo cultura si, mai ales, gazonul, dar un animal specializat in a manca “carnita” (chiar si de insecte sau viermi), nu cred ca se va transforma in vegetarian.

  5. alex says:

    Adinuca, zici ca 1:10 se face combinatia. 1 ce si 10 ce? As zice ca logic ar fi 1 pamant si 10 nisip, dar parca pare prea de tot…

  6. Adinuca says:

    Simona, si la noi crestea de frunze telina, dar am indreptat-o prin metodele amintite: nu plantat in solar, presadit si rupt radacina de doua ori, rupt frunzele cam la 2 saptamani dar si la o saptamana si lasat la crescut pana la sfarsitul lui octombrie. Si mie mi s-a prins pastarnacul replantat, dar trebuie udat intensiv. Eu stiam ca radacinoasele se prind daca sunt mutate dar fac imediat floare dat fiind faptul ca sunt plante bianuale si ele percep scoaterea ca un an care a trecut.

    Loredana, multumesc.

    Alex, cartitele distrug doar in trecere din cate stiu eu. Probabil ca radacinile le strica designul interior al holurilor vaste.
    Acum despre combinatia de 1:10. Ea se refera la 1 parte seminte si 10 parti nisip. Eu masor semintele din plic cu lingurita si adaug pentru fiecare ligurita inca 10 ligurite de nisip. In plus fac la plantare un sant larg pe care-l umplu cu nisip apoi pun amestecul apoi acopar cu pamant.

  7. savin amalia says:

    Mi-a placut cum aratau morcovii dvs. Cu 1 la 10 am inteles dar apoi se mai si raresc??? dupa un timp se rup frunzele si la morcovi??Daca nu va este gru explicatii va rog .Nu am avut in nici un an morcovisanatosi , numai niste amarati suptiri , dar o sa invat de la dvs. Un an nou cu recolte imbelsugate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.