Ma gasesc in fata unei actiuni despre care nu stiam pana anul acesta nimic. Insa impinsa de dorinta de a avea incetul cu incetul o gradina frumoasa ca a voastra (stiti voi care sunteti aceia), si constatand starea in care se afla gradina noastra acum, cel putin primavara… m-am apucat de citit.
Problema pe scurt era ca zambilele mele erau foarte frunzoase dar cu putine floricele. In plus, florile de primavara erau amestecate si foarte dese in strat.
Mai aveam niste lalele pe care le primisem sub forma a 10 bulbi care anul acesta ne-au cadorisit cu nu mai putin de 33 de flori. Ne-a fost teama ca anul asta nu vor mai inflori, ca daca mergeau in ritmul asta, in primavara lui 2012, aveam 100 de lalele.
Asa ca intr-o frumoasa zi de vara ne-am apucat sa scoatem bulbii din pamant. Am inceput cu lalele si cu narcisele galbene ca erau mai grupate si faceam si noi cunostinta cu bulbii.
Ne-am apucat cu cazmaua sa sapam si am taiat o gramada de bulbi. Insa am salvat destui. Ne pregateam pentru stratul amestecat si de aceea am considerat oportun sa vedem inainte de toate cum arata bulbii. Dupa ce am vazut cum arata lalelele si narcisele galbene pe sub pamant, ne-am incumetat sa ne apucam si de stratul amestecat. In acelasi strat mai erau ceva ghiocei mari cu bordura verde pe margine, precum si doi crini si vreo cateva lalele. Dupa ce am dezgropat noi vreme de cateva zile deoarece bulbii ajunsesera foarte departe in calatoria lor spre China (parcursesera aproape 25-30 cm), pamantul era tare si bulbii foarte desi, am obtinut cateva jardiniere cu bulbi amestecati. Dar cu toate rebuturile (datorate lipsei de experienta in dezgroparea bulbilor) tot au ramas foarte multi.
Dupa cateva zile ne-am apucat de sortat:
Bulbii de lalele arata asa:
Mi-a placut foarte mult imbratisarea dintre bulbul pui si cel mama din poza de mai sus.
Cei de narcise galbene aratau asa:
Sunt bulbi mari cat o ceapa mai mica. Pornind de la forma lor, i-am cautat pe cei de narcise albe, batute sau nu in amestecul din strat. Verisoarele lor, narcisele albe au bulbii mai mici dar cum sangele apa nu se face, au aceeasi forma.
Au ramas pe baricade bulbii de zambile, pe care i-am deosebit prin numarul lor exagerat de mare.
Astia chiar ca seamana cu niste cepe si nu au mustati.
Iata si bulbii de crini, care erau deja porniti in crestere cand i-am scos din pamant. De ce? Nu stiu. Cert este ca eu le-am rupt frunzele si i-am mai lasat ceva timp pana ii voi planta din nou.
Dintr-o bucatica din bulbul de crin, una din frunzulitele care compun bulbul, care s-a desprins din greseala s-a format acest mic bulbil care banauiesc ca poate fi plantat si el. Poate nu chiar in gradina de la inceput…
Si daca tot vorbim despre bulbi, va anunt ca am primit niste bulbi de frezii pe care planuiesc sa-i plantez in casa ca am inteles ca-s tare sensibilosi.
O sa ma mai informez asupra momentului plantarii si va tin la curent. Bag seama ca mai asteptam ceva ca e inca vara.
Si când intentionezi sa-i replantezi? Nu de alta dar as vrea si eu sa mai pun niste flori de primavara. Deocamdata n-am decât narcise galbene si-as vrea sa completez “zestrea” cu lalele si zambile.
Magazinele sunt pline de asa ceva la preturi bunicele, mai ales daca iei o cantitate mai mare. Dar n-as vrea sa patesc ca in primavara când am luat bulbii de crini si bujori prea devreme si mi-au inmugurit in casa, inainte de a avea posibilitatea sa-i plantez.
Eu stiu ca in august – septembrie se planteaza bulbii, ca sa faca radacini pana vine frigul si apoi ei se retrag mai adanc in pamant ca sa se protejeze, asa stiu eu, poate ca nu-i asa. Ca sa infloreasca primavara trebuie plantati toamna. Nu te uita ca-i vremea buna, caci in Ro nu mai avem, de la o vreme, decat doua anotimpuri: vara si iarna. Planteaza-i acum, Adinuca….
Adinuca, bulbii de lalele, zambile si narcise poti sa ii plantezi pe la sfarsitul lunii, chiar si in noiembrie. Ideea este sa inradacineze pana la instalarea inghetului, dar sa nu o ia prea tare din loc. Cu ei nu e o graba, oricum ar fi bine sa astepti ceva ploi, ca acum tot cam degeaba ii plantezi. Insa bulbii de crini ar fi trebuit sa-i plantezi tot atunci si fara sa le rupi frunzele. Banuiesc ca e vorba de crinii albi de gradina, cei parfumati. Ei bine, faptul ca aveau frunze este ceva normal. Anormal este ca frunzele erau asa de mici. Dupa repausul care survine dupa trecerea florilor, cand crinii dispar pur si simplu, undeva prin august apare rozeta de frunze care se mentine verde si peste iarna. Din acea rozeta, in primavara, creste tija cu flori. Asa ca daca nu i-ai plantat, fa-o cat mai repede.
Multumesc dragilor, asa o sa fac. Sper ca in week-end-ul acesta sa apuc sa plantez bulbii daca bineinteles da si o ploicica.
Ma bag si eu Adinuca in discutie. Am acelasi vis, o gradina mare de flori cu mii de culori. Mi-am reorganizat si eu bulbii dar i-am si plantat. Ma rog, cea mai mare parte. Ideea e ca pe pliculetele din magazine scrie ca se pot planta pana in noiembrie. Asa ca e tocmai timpul optim pentru ei.
Apoi deja trebuiau plantate daca bine stiu. Oricum ai cateva sortimente si sper sa ai noroc la primavara. Frigul vine e tare aiurea aceasta toamna, anul acesta a fost un an foarte colorat, plin de flori, asa ca nu m-as mira ca in 2012 sa fie mai putine.
Sunt invidios pe multimea aia de bulbi. O data la cativa ani si eu scot bulbii de narcise si lalele dar pe cei de crini inca nu i-am scos, desi sunt cite 6-7 la un loc. Nu stiu daca nu-i prea tarziu sa-i deranjez acum.
Frezii am avut in fiecare an dar numai in jardiniere la geam, din bulbi plantati prin februarie.
Bulbii de ghiocei si muscari se repozitioneaza singuri in fiecare toamna cand sap dupa alte specii.
Gabi, eu n-as mai scoate nimic acum, mai ales ca acei crimi probabil sunt deja aparuti. O sa incerc si eu frezii anul acesta daca nu s-or fi anemiat bulbii de tot.
da de unde spoate de procurat cepe de bulbi
Buna Lilieana. De la magazinele de bricolaj, din piete sau de la vecini sau de pe internet.