Unele sunt gata de cules. Ceea ce s-a si intamplat. Nu am numarat cate mere sunt in fiecare mar ceea ce inseamna ca unii dintre pomisori au avut ceva recolta. Eram curioasa daca ceea ce am cumparat are vreo legatura cu ceea ce am vrut sa cumpar asa ca am pozat cate un mar din fiecare soi si odata ajunsa acasa fuguta la carte sa verific descrierile. Asa ca uite cum stam:
1. Marul cel mai productiv de anul acesta a fost un mar din soiul ROMUS 1
Pomul este de vigoare mica si rodeste pe ramuri scurte. Prezinta rezistenta mare la rapan.
Fructele sunt mijlocii, sferice, usor asimetrice. Pielita groasa si acoperita cu ceara, rezistenta la manipulare si transport, are culoare alb-verzuie acoperita cu rosu pe 50% din suprafata,in teorie. La noi s-a acoperit aproape de tot deoarece l-am lasat in pom mai mult decat era cazul de teama de a nu culege necopt.
Pulpa este alb-galbuie, suculenta, acidulata, potrivit de dulce, cu gust mediocru (a se intelege obisnuit). Marul in sine este crocant si paraie cand musti din ele.
Este un soi autofertil insa productia este mai sigura când are ca polenizator unul din soiurile: Jonathan, Golden sau Starkrimson. La noi a rodit de capul lui deoarece Jonathanul nu a inflorit anul asta fiind ceva mai tinerel
2. Al doilea mar care ne-a facut o surpriza anul acesta, deoarece anul trecut il taiasem de tot din cauza unui vierme rau care-l manca pe dinauntru este din soiul GENEROS
Soi cu rezistenta foarte buna la boli si daunatori. Fructele sunt usor mai mari decat media, in teorie ca la noi a fost un singur fruct mai degraba micut, de culoare rosu deschis pe fond verde galbui ce se pastreaza pana in lunile decembrie-februarie.
Pulpa este de culoare galbena, fina, cu gust placut, putin aromat. Recoltarea se face in septembrie si se pastreaza pana in luna martie. La noi fiind doar unul nu o sa se pastreze nimic Este un soi autosteril iar ca polenizatori putem folosi: Pionier, Romus 3 si Jonathan;
3. Al treilea mar este PIONIER – ul. Sau cel putin asa credeam noi.
Ia sa vedeti descrierea “din carte”.
“Pom de vigoare mijlocie, tip spur care intra timpuriu pe rod; este rezistent la rapan si fainare, necesita doua – trei tratamente si numai in anii ploiosi. Fructul are in medie 150 grame, este sferic turtit, rosu pe toat? suprafata; pulpa este alba, suculenta si cu gust bun.
Maturitatea de recoltare este in prima decada din luna septembrie si se poate pastra pana in decembrie. Polenizatori – Romus 2, Florina, Prima”
Oricat de mult m-am straduit sa vad turtirea la noi nu s-a turtit nimic. Este lunguiet ca un Starkrimson veritabil. Poate mai putin umflaturile alea de la baza care l-au supranumit pe acesta din urma “bot de iepure”; ca sa fie un Starkrimson veritabil ii mai trebuia si culoarea aceea usor vinetie. Nu se potriveste.
In plus la merele noastre nu poate fi vorba de pastrare deoarece intr-o saptamana de la culegere sunt deja fainoase si isi pierd mult din suculenta initiala. Poate este de vina si caldura de afara.
Mai avem trei meri care au rodit, dar nestiind ce soi sunt (unul fiind primit iar doi cumparati in perioada cand nu stiam ce sunt alea soiuri ci doar ca vreau meri, peri, pruni, etc) ramane sa compar fructele obtinute cu descrierile teoretice.
As zice deja ca acesta de mai jos seamana cu un Goldspur
Ceea ce m-ar bucura pentru ca va amintiti ca am rupt un mar din soiul asta anul trecut intr-o duminica… Ar putea sa fie si Golden Delicios… Daca aveti vreo sugestie…
Ceilalti doi nici nu i-am fotografiat inca insa par a fi amandoi acelasi soi. O sa revin cu fotografii poate ma lamuresc.
In alta ordine de idei se pare ca focul bacterian ne-au afectat iremediabil cei doi gutui Beretzky si cei doi meri Johnatan si Jonagold. C a hotarat sa-i taiem la nivelul tulpinii, unde nu se vede pata neagra a bolii si sa asteptam sa vedem daca le dau lastari din mugurii dorminzi. Daca nu… in primavara viitoare ei vor fi inlocuiti, din pacate. Dar despre asta intr-un episod viitor… 🙂
Va doresc spor la treburi!
Oho, am si eu o recolta fooooarte bogata…de la doi piersici :)))
1 PIERSICA! Sper ca si asta sa apuce sa sa coaca si s-o culg din pom si nu de pe jos :))
In ultima poza este clar Golden, se vede si plasa de pe mere.
Cauta sa pui soiuri de mere cu rezistenta la rapan si fainare, gen Florina etc., soiuri de iarna care rezista pana prin aprilie-mai.
Salut Dracula si bine ai venit pe la noi. Avem si o Florina care insa nu ne-a onorat anul asta. Multumim pentru sfat si te mai asteptam.
Ana nu stii povestea gutuii? Tot una s-a facut mare pana la urma. Cu rabdare peste doi ani nu ai ce sa faci cu ea, cu recolta.
Dupa ultimul soi imi lasa mie gura apa. E marul meu preferat. Mai am un soi de care imi este foarte tare dor si sunt ceva ani de cand nu am mancat. Era la bunica in livada. Nu stiu cum se numeste, dar se coace toamna tarziu (pana la copt era acru rau de tot) , nu foarte mare, dulce acrisor si cu un parfum puternic; galbui si cu niste dungi rosiatice pe el…parca asa era.
Catrinel si mie-mi place ultimul soi mai mult decat toate celelalte la un loc. Si ce noroc ca este foarte aproape de curte. Nu-mi explic insa cum a facut fructe avand in vedere ca nu a avut polenizator. Insa de data asta mare e gradina Domnului. Si multe albine zboara prin ea.
MIe aproape nicunul din soiurile acestea nu-mi spun mare lucru. As vrea sa pot “recupera” cumva unele soiuri de la bunica mea din curte. Acelea au un gust extraordinar, rezista excelent peste iarna si nu se cer stropite ca si soiurile acestea “moderne”. Eu cât am fost copil, mai toate verile stateam pe la bunica si n-am vazut-o niciodata stropind pomii fructiferi, iar de taiat, arareori. Si aveam mere si pere toata iarna si mai ducea si la piata.
As vrea, mai ales, sa pot “recupera” un soi de pere, cu un gust usor vanilat, si care se mananca in jurul sarbatorilor de iarna, pe care eu nu l-am mai intalnit in alta parte in toata viata mea (s-ar fi ceva anisori!).
Stie cineva daca si cum se poate face asa ceva?
Pai n-o fi avut polenizator la tine in curte, marul cu pricina, o fi fost prin vreo curte vecina.
Stii, se mai intampla si pe la oameni chestia asta… 🙂
Eu nu prea imi amintesc fructele din verile de la tara.Poate doar visinele pe care le culegeam cu tarnele si prunele din care faceam magiun toata iarna. Mai imi amintesc dulceata de gutui, care era cel mai placut desert. Nu stiu de ce, dar imi amintesc mai bine mirosul omletei si al cartofilor prajiti in untura si al carnii la borcan (la garnita). Cred ca ori n-aveam fructe in curte ori sunt mai carnivora.
Cat despre polenizare, cred ca asa s-a intamplat, ca am un vecin care are o livada cu meri in apropiere.
Buna Adinuca,
Vroiam sa te intreb despre gustul marului din soiul Pionier, am plantat si eu doi si as vrea sa mai plantez, dar sunt curios daca au un gust bun.
Adinuca, se pare ca marul din soiul Golden a rodit foarte bine pentru ca a avut, de fapt, un polenizator foarte bun pentru el si anume soiul Pionier, chiar de la tine din curte:
http://www.statiuneabaneasa.ro/soiuri/index.php?id_soi=8
Mariusica, draga, nu m-a dat pe spate. La gust e bun pe loc dar in cateva zile (vorbim de 10-20) coaja capata un usor gust amar si marul se face fainos. Florina insa ne-a placut mult.
Mda, este primul loc in care vad ca polenizator pentru Golden soiurile mentionate pe site-ul celor de la Baneasa. Probabil. Pana la urma ce mai conteaza cine cu cine, copii frumosi si – in cazul acesta – gustosi sa iasa.