C este foarte incantat ca a ajuns sa vada si roadele livezii. Noi ceilalti suntem si noi incantati insa ca el nu e nimeni. Ma gandeam sa-i cumpar un cort sa il mut temporar in livada langa “copiii” lui dar s-a facut cam frig noaptea. In ciuda incercarilor la care a fost supusa anul asta in urma carora am pierdut probabil cativa pomi, livada ne-a bucurat cu roadele ei.
Am pierdut foarte probabil cei doi gutui Beretzky (in mod paradoxal gutuiul din soiul moldovenesc nu a fost atat de afectat de focul bacterian), marul Ionagold si probabil 3 piersici. Asteptam pana la anul, cand C a hotarat sa ii taie de la baza coroanei sa vada daca din mugurii dorminzi ii dau lastari noi. Daca nu… nu ne ramane decat sa-i inlocuim. O sa-i mutam intre ei facand rocada semintoaselor cu samburoasele. Am citit pe undeva (acum nu-mi amintesc exact unde) ca nu este in regula sa plantezi acelasi pom in acelasi loc daca primul s-a uscat sau a fost afectat de o boala. Iar noi am analizat si in urma experientei din acest an am ajuns la concluzia ca semintoasele (mar, par, gutui) si samburoasele (cais, cires, visin, piersic, nectarin, prun) nu sufera de aceleasi boli, asa ca ar putea fi o solutie.
Acum luptam ca tot sudul tarii cu omizile. Mai exact omida paroasa a dudului. Ca tratament bio o sa incerc sa gasesc ceva cu extract de arbore de Neem. Daca nu voi gasi, cred ca voi apela la tratamente clasice mai ales ca pomii afectati nu au rod. Le place in mod deosebit caisul, lua-le-ar naiba sa le ia mai repede.
Spor la treburi dragii mei iar daca aveti idei de combatere a omizii din sfera bio, va astept cu sugestii.
Adinuca, nu-i frig pentru cort, temperaturile nocturne depasesc 10 grade. Daca-i iei si-un sac de dormit si-un izopren, s-ar putea pana prin noiembrie sa dormi singura in domiciliul conjugal:)
Ce ti-e si cu omizile astea ! Eu am o larva, ce face canale in frunzele citricelor. Am stropit cu solutie de ceva chimic, ca nu se mai putea. Cu pomii e mult mai greu, decit cu legumele. De leacuri bio, n-am auzit. Cica, e bine, sa aibe iarba in jur, sa nu fie pamintul sapat ( am ramas cu ideea asta, dupa ce am vazut un documentar francez ).
Nu-i asa Simona ca nu-i e frig? Atata doar ca el nu este un mare amator de cort, dupa ce a zburat cu el in furtuni de vreo doua ori,
Dani, eu am vazut cand am fost in Grecia niste capcane pentru insecte. Ziceau oamenii ca sunt foarte eficiente. Apropos voi cultivati masline in curte?
Masline in curte nu avem,doar o livada peste drum ( a vecinilor ). Capcanele se pun in maslini. Sint capcane cu ferormoni pentru o insecta anume, ce distruge maslinele.
De leacuri bio am auzit dar nu le-am folosit afara. De obicei, cand am probleme cu daunatorii stropesc plantele ( de apartament) cu ceai foarte concentrat de urzica. Inainte foloseam apa cu tutun ( nu fumez dar faceam eu rost de o tigara :).. Ideea e ca in apa fierbinte sa pui tutunul de la tigara si sa o lasi pana se raceste)
Din incercate cel mai ok mi s-a parut ceaiul de urzica. Nu l-am folosit la omizi dar am scapat de puricii aia verzi nesuferiti si de niste paianjeni care aparusera pe lamai.
Dragi iubitori de gradina si de viata frumoasa, am aflat de voi printr-o emisiune la radio si tin sa va felicit pentru
daruirea voastra.
Numai de bine si de sanatate din Israel!
Despre uleiul de Neem, am aflat ca ar fi un foarte eficient pesticid natural, ecologic! Mai multe date despre el am gasit aici: http://www.elemental.ro/149-ulei-de-neem-bio.html
La primavara as dori sa stropesc niste pomi fructiferi cu el, sa vad daca e eficient.
cum le-ai distrus pana la urma?
Nu le-am distrus. Poate partial ce cracute am taiat si le-am ars, in rest nu au murit cu nimic. Avem deja aceeasi problema si anul asta. Parca e cam devreme…
si la noi au aparut, si n-as vrea sa stropesc cu chimicale, las asa si sper sa nu-mi omoare pomii de tot
Am vazut la TV unul care dadea cu un somoiog cu motorina in flacari si ardeau panzele alea care le fac omizile. O fi bine?