Gradina este pe sfarsite. Rosiile aproape s-au terminat si poate bine au facut deoarece daca mai faceam 9 litri de bulion, depaseam suta. Buruienile ne invadeaza, deoarece timpul nostru este ocupat cu conservarea. Astazi ardeii iuti.
Anul asta, nu stiu daca din cauze de clima sau de soi, ardeii iuti sunt foarte iuti. Asa ca am ales o reteta care sa-i mai potoleasca, dar nu de tot.
Aveti nevoie de
- 1 kg ardei iuti
- 100 grame stafide (asta-i mai ia din iuteala)
- 250 ml apa
- 250 ml miere
- 250 ml otet (eu il prefer pe cel din vin, nu pe acela din acid acetic)
- sare
Puteti pune ardeii iuti fara codita in borcane sau sa-i taiati ca mine pentru a folosi mai putine borcane. Daca-i taiati, puneti aproape o lingurita de sare dupa care ii amestecati. Este indicat sa folositi o manusa de cauciuc pentru ca substanta aceea iute, capsaicina, va ramane pe mainile voastre pentru vecie (glumesc dar asa pare, mai ales ca atunci va apuca de obicei scarpinatul la ochi, nas…) Ii lasati asa vreo ora, doua. Eu am uitat de ei pana a doua zi. I-am amestecat cu stafidele si i-am pus in borcane, destul de indesati.
Apoi am turnat peste ei amestecul de otet, miere si apa. Le-am sterilizat la bain-marie vreo jumatate de ora. Si gata. Suntem acum in asteptarea ciorbelor de toamna – iarna.
Si noi am pus in otet dar parca ersa alta reteta. Oricum inca se mai fac si la mine si o sa incerc aceasta reteta. Ai mei ardei nu sunt asa de iuti asa ca nu o sa pun stafidele.
Am facut si eu acum doi ani, o reteta asemanatoare cu stafide si a fost bestiala. Noi am mancat si stafidele :))
La mine, acum incep sa se coaca ardeii iuti, care sper sa fie iuti. Pupici!
Si noi am mancat stafidele. Anul trecut mi-a trebuit completare pentru un borcan si am completat cu gogosar. A fost minunat. Vecina mea pune si fasole fideluta. Si aia este minunata.