Coroana mexicana

Pentru ca avem liber cu totii luni 15 august, m-am gandit sa va sugerez o reteta, asa …de sarbatoare… Puneti gradina la munca pana atunci si veti avea totul la indemana.

Vom face un aluat din 360g faina completata pana la 400g cu malai.  Aceasta o amestecati cu un pliculet de drojdie uscata (eu o prefer ca se poate pastra mai mult si o am la indemana oricand spre deosebire de cea proaspata care tine in frigider cam 2 saptamani); trebuie sa tineti minte ca cea uscata nu se amesteca cu nimic lichid). Apoi sarati si adaugati o ligurita de zahar. Adaugam oul, laptele, uleiul si un praf de oregano si unul de usturoi. Se lasa la crescut pana ce-si dubleaza volumul.

Si pentru ca avem ceva timp liber, ne ocupam de umplutura: avem nevoie de un sfert de kilogram de carne tocata (de care va place, insa este de preferat sa nu fie prea grasa), 1 ardei bine crescut gras si unul iute daca nu aveti copii invitati la masa;

va mai trebuie ceva bulion sau pasta de tomate (din care eu am din abundenta, deoarece in urma ultimei transe am atins 92 de litri)

ceva porumb fiert (doar boabele, pe care le taiati cu cutitul de pe stiulete sa nu va prinda noaptea curatandu-l cu mana).

La sfarsit trebuie sa puneti o conserva de fasole boabe rosii sau negre sau daca nu va intereseaza culorile, puteti pune fasole alba de salata (din aceea care nu se zdrobeste).

Le puneti pe rand in cratita calindu-le cate putin pe toate. La sfarsit adaugati o mana de cascaval ras care va uni totul intr-o minunata umplutura pentru aluatul nostru. Opriti focul ininte de cascaval. Sarati si piperati.

Acusi intindeti aluatul intr-o forma rotunda cu diametrul de 35 de centimetri  unsa cu ulei si tapetata cu malai iar in centrul ei taiati un + si un X concentrice intre ele si cu forma rotunda. De la centru pana la capatul X-ului sau + trebuie sa aveti cam 8 cm. De la varful liniilor care le formeaza pana la marginea formei mai raman vreo 9,5 cm. Sau pe acolo. Pe aceasta fasie asezati minunatia de umplutura. Apoi ridicati varfurile formate intre X si + si le introduceti sub marginea aluatului

?Apoi puneti in cuptor pana trece testul scobitorii.

Dupa ce scoateti din cuptor, taiati in felii, mai groase sau mai subtiri si tineti minte ca cele subtiri nu sunt suficiente.

This entry was posted in Pe plita and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Coroana mexicana

  1. ba_laura says:

    Executat!
    A iesit spectaculoasa, gusoasa si cu trecere neasteptata la cei mici!
    Multam de reteta!

  2. Alex says:

    Eu nu am putut fi asa de iute de mâna ca ba_laura, dar sa innebunesc daca n-o fac sa saptamâna asta. M-ai facut praf!
    Imi pare delicioasa.

  3. Adinuca says:

    Si pentru noi a fost o reala surpriza succesul de care s-a bucurat coroana in randul pustilor mei, destul de reticenti la mancaruri noi. Dar gustul si mai ales aspectul a primat. Ma bucur ca v-am facut o bucurie.

    Este delicioasa Alex cu adevarat si culmea culmilor aluatul ala dedesubtul umpluturii consistente este neasteptat de pufos si malaiul crocant de dedesubt insotit de aroma de mamaliga coapta… mmmm…. mai bine tac.

  4. Alex says:

    Esti groaznica! Imi ploua in gura…

  5. coco says:

    ce interesant !!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.