Cu mandrie in suflet am descoperit ca micile mele plantute de capsuni plantate in martie au rodit abundent. N-am avut niciodata capsuni in curte si habar nu aveam ce inseamna gustul de capsuna proaspat culeasa. Gustul acela dulce amplificat de caldura capsunii care a stat in bataia soarelui, gustul de pamant pe care desi il indepartezi cu mana, tot ramane pe capsuna nespalata. De fapt cat de minunat este sa mananci din cand in cand legume si fructe nespalate. Oricum declar anul acesta anul redescoperirii aromelor din gradina. Parca in niciun an nu am descoperit, ca acum aroma legumei proaspat culese, dar mai ales diferenta dintre acesta si ele cumparate din piata, fie ele si de la taran. Incep sa-mi inteleg prietenii plecati in strainatate care se plang ca nimic nu are gust. Ma gandeam ca numai rosiile sau castravetii sunt in situatia asta, dar nici vorba, am redescoperit ridichiile usor piscaciose, mararul parfumat, leusteanul aromat, castravetii cei teposi, ceapa verde… Alta aroma… alta mancare de peste…
Sa revenim. Problema capsunilor mei este ca in ciuda ajutorului primit, sunt in continuare invadati de buruieni, pe care le plivim cam din doua in doua sapatamani. In plus recolta bogata, de altfel, este impartita cu alte vietuitoare din curte: melci, ciori, furnici. Din vreo suta si ceva de plantute peste jumatate au la baza lor un mic musuroi sau doar o iesire dintr-un musuroi mai mare, nu m-am prins inca. Am aflat tot felul de remedii: sa pulverizez otet, sa presar piper proaspat macinat sau sare, sa dau cu insecticid sau sa urc fructele pe suporti. Nu prea stiu pe care sa o aleg, fiecare pare a avea inconveninetele ei.
Pana voi alege o solutie ne bucuram de recolta parfumata si minunat de dulce. Getuta care mi-a dat stolonii de capsuni spunea ca ale ei nu sunt foarte dulci si am descoperit ca ai ei sunt la umbra unui pom. Asa ca am mai aflat ceva, daca vrem capsuni dulci, in afara de soi, trebuie tinut cont de locul de plantare. La soare inseamna mai multa dulceata. Intre timp la vreo doua saptamani de la prima cultura din martie ,am mai primit o sacosa de casuno-fragute din Slava, din apropierea deltei, din patria soarelui, de la Tamy. Ele sunt usor mai intarziate dar parca si ele dau semne ca ar inflori. Am sa va arat recolta de ieri si am sa va spun ca niciodata nu mi-am inchipuit ca si niste capsuni asa deschise la culoare pot fi nepretuit de dulci.
Ma bucur pentru bucuria gustului tau si nu uita sa ne-o descrii si in bucatarie.
Mult spor!
Nu uit Daniel. Ma gandesc ce sa aleg, ca daca vorbim de cantitati, trebuie sa ma limitez putin. Dar ma gandesc…
Si ale mele incep sa se coaca. Azi am mancat prima capsuna din capsunile pe care le-am plantat anul acesta. Cu buruiana am si eu aceeasi problema. Am zis ca o sa pun iarba cosita la baza lor. Am vazut ca asa procedeaza alti colegi de pe blog.
am aflat ca in gradina unde sunt caishi, capsunile dauneaza pomilor, acestia uscandu-se intr-un an-doi. stie cineva daca este adevarat? noua ni s-au uscat 2 caishi, iar capsunile au dat rod bogat.
sunt si capsuni mai deschise la culoare de felul lor, eu la am de la o sora de-a mea din Buzias, rodesc f. abundent si fac niste capsuni aproape roz , dar asa sunt ele, nu se fac rosii-rosii, ca acelea din soiul remontant. si sunt f. dulci sa parfumate. cele care rodesc tot timpul- remontante- le am din zona, de la o vecina care le avea de f. mult timp in gradina ei din deal.le-am inmultit asta-primavara si rodesc si acelea, dar fac fructe ceva mai mici.(cele puse in primavara asta fac fructe mici, cele mai vechi fac capsuni mari).
tocmai am terminat cu prima portie de dulceata ,am facut doar dintr-un kg, cu gel fix, sa vad cum iese, ca pana acum nu am mai folosit gel fix. avantajul este ca se face extrem de repede si nu pui atata zahar, ceea ce reprezinta avantaj pentru cei cu probleme de diabet sau cu slabitul. eu am ambele probleme!.
dar urmatoarele portii le fac normal, numai cu zahar, ca am si musterii normali si sanatosi, slava domnului.
Zuara, draga mea, am facut si eu intr-un an cu gel-fix. Nu mi-a placut. Mi s-a parut a fi o dulceata impaiata. Era de visine si nu s-a papat niciun borcan. Deh, ce sa-i faci oameni pretentiosi. Adevarat ca poti sa reduci cantitatea de zahar, dar de asemenea poti sa o faci cu fructoza si nu mai e chiar asa rea nici la diabet nici la greutate. Acusi, normal ca si cantitatea ingerata e importanta. Dara daca-ti iese buna… cine poate reduce cantitatea, nu? Nu-i mai bine sa iasa rea sa nu manance nimeni? 🙂
Succes la dulceti (parca ne-am apucat foarte devreme, asa-i sau mi se pare mie?) si te mai astept…