Numai cand rostesc cuvantul “paduche” incepe sa ma manance pielea capului. Imi amintesc cu voiosie de copilaria mea, cand am avut de vreo trei ori paduchi luati de la diversi copii care ma insoteau fie in patul de la gradi, fie in banca, fie in diverse tabere. Mama, in dorinta ei de a nu ma simti nasol, imi spunea sa nu-mi fac griji, ca paduchii trag la capul curat si ca de aceea au ajuns la mine. Ultima data am avut paduchi la 22 de ani, cand meditam o pustoaica la engleza. Si dupa cum veti citi mai departe, sambata.
Sambata trecuta admiram trandafirii mei de rasa, dar si pe semenii lor cu sange mai putin albastru, in cautare de semne de imbobocire. Daca mama nu-mi spunea ca au paduchi, nici nu observam. Dar cand am observat, mi-am dus mana instinctiv la cap, in amintirea gazului cu care am scapat de ei.
M-am uitat mai cu atentie si i-am vazut…
Imediat m-am gandit la remedii si mi-am adus aminte ca vazusem undeva pe net o solutie pentru paduchii de trandafiri. Imi aminteam ca era ceva cu sapun, dar nu stiam cat si cum. Citisem si despre insecticidul cu urzici, dar nu aveam timp sa astept 24 de ore. Asa ca fuguta am rasfoit blogul lui Huni si m-am documentat.
Am mai citit si alte sfaturi si am procedat asa: intr-un litru de apa calda am dizolvat o lingura de sapun de casa ras si o lingura de alcool medicinal. In cautarea alcolului medicinal, pe care nu-l gaseam, ma gandeam sa folosesc niste palinca sau tuica. N-a mai fost cazul. Dupa dizolvarea completa l-am pus in pulverizatorul meu si m-am apucat sa stropesc. Am inceput cu trandafirii obisnuiti si la sfarsit l-am stropit si pe printul William (cum imi place mie sa-l numesc pe trandafirul englezesc, care este soiul William Shakespeare 2000). Dupa vreo 4 ore, i-am verificat cu teama. Am observat ca paduchii isi marisera volumul ingrozitor. Sa vezi, mi-am spus eu, ca in loc sa-i omor i-am stimulat sa manance mai multa seva cu alcoolul ala. O fi si pentru ei, o bauturica la antreu.
Dar dupa alte 4 ore, deja erau supraalimentati (ori mancasera seva ca apucatii sa stinga alcoolul, ori sapunul facuse spuma in burtile lor), si unii deja isi dadeau obstescul sfarsit. Dupa ploaia de luni deja nu mai erau multi. Ma gandesc sa repet tratamentul sambata, daca or mai fi supravietuit din ei.
Dispar forte usor daca dimineata pui furtunul cu jet puternic pe trandafiri, pe zonele pline, deci pe varfurile de ramura.Nu trebuie sa te chinui cu stropiri.
Buna Corina si bine ai venit. Multumesc pentru sfat, o sa incercam si asta. Dar dupa ce stropesti cu jet puternic, nu se intorc? Ca ai mei au niste aripioare.
In principiu nu, majoritatea mor. Insa nu ii elimini chiar pe toti, doar cureti planta.Peste vreo luna reapar, mai pui odata furtunul pe ei, dar dimineata, cand sunt inca racoriti, ca seara sunt incinsi daca vin caldurile. Oricum, asa ii tii in frau si ai o gradina fara tot felul de chimicale.
Buna dimineata, Adinuca. Sti vreun, remediu naturist sau nu (ca n-am de gând sa-i manâc) si pentru bujorii mei care au niste pete brune pe frunze|?
Am indraznit si, pe cei mai mari 3 dintre ei, i-am transplantat in gradina. Dar se pare ca nu prea le-a priit…
la fix, adinuca, aseara ce-am vazut ca si ai mei au niste dihanii albe, numai ca nu zboara. maine cu sapun ii spal. si cu apa rece:)
Buna Adinuca,
Eu am stropit trandafirii cu solutia cu care stropesc pomii fructiferi si nu am remarcat pana acum nimic “miscator” pe ei (diseara o sa ma uit oricum mai atent ca nu se stie niciodata). Practic de cate ori stropesc pomii stropesc si trandafirii si arata foarte bine.
Eu am cam evitat sa stropesc cu altceva decat cu remedii bio si la indemana, cu toate ca nu stiu cat de bio este sapunul de casa cu atat mai putin alcoolul medicinal, care cu siguranta are un compus cu cupru in el altfel n-ar fi albastru. Mi-ar parea rau sa il pierd pe printul William, sau sa nu infloreasca anul asta. Dar vad ca si-au mai revenit si ca au mai murit din paduchi.
S-ar putea sa fie vorba de putregai cenusiu (Botrytis paeoniae). In cazul acesta trebuie sa faci urmatoarele: aerisirea le prieste, sa ii uzi mai rar, sa schimbi pamantul din jurul lor daca observi pe el urme de mucegai, sa indepartezi partile afectate si sa stropesti cu fungicide sistemice. Nu stiu remedii naturiste rapide. Poate ai putea incerca cu macerat de urzica insa iti ia ceva timp pana il prepari si ma gandesc ca tu te grabesti.
spirtul medicinal are in el albastru de metilen, de-aia e albastru. e colorat ca sa fie vizibil.
clar maine o sa incerc reteta cu sapun si spirt.
Noi la facultate am invatat ca are in el un compus cu Cu, la fel ca si after-shave-urile. Hotarat lucru ne vindeau gogosi sau intre timp s-au gandit ei sa aloce ceva mai putin culorii. La bani ma refer desigur. Astept reactiile paduchilor la sapunul tau.
De udat mai putin ar trebui sa aranjez cu Dumnezeu, ca bujorii respectivi sunt afara! Mai aerisiti decât atâta… Din cei 7 bujori, pe cei mai puternici trei i-am scos afara.
E drept insa ca boala au contactat-o pe cand erau in casa, pentru ca am gasit cateva pete si pe unul dintre ceilalti. Insa a evoluat dramatic la cei pe care i-am scos. Poate si pentru ca a plouat in halul pe care-l cunoastem cu toti. Plus caldura!
Din pacate, atunci cand am stropit rosiile (simt ca te dezamagesc dar, da le-am stropit cu chimicale) am avut asa o pornire sa dau si pe bujori, asa sa fie… In final insa n-am facut-o si probabil ca am gresit, pentru ca i-as fi ajutat. Intre timp m-am mai documentat si eu pe Net. Exista doua variante fie cea pe care ai pomenit-o deja fie “Cladosporium paeoniae”. Dupa cum arata, mai degraba a doua.
Problema este ca saracii sunt atât de “loviti” ca nu cred ca vor supravietui… Vom trai si vom vedea. Ce ghinion am avut cu bujorii astia!
Alex, nici poveste de dezamagire. Alegerea noastra este a noastra si gata. Nu toata lumea trebuie sa faca la fel cu noi. Si in tara lui “daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra”, noi alegem sa fim altfel. Sa incercam diversitatea, sa acceptam ca altii au alte pareri decat ale noastre si mai ales ca parerile noastre nu sunt universal valabile sau aplicabile. Inteleg, de exemplu, ca atunci cand muncesti si investesti mult pentru a obtine niste rasaduri te doare inima sa le pierzi din cauza unei boli fara sa apuci sa gusti din ele, sa stii macar daca iti place soiul cu pricina.
Despre bujori acum: poate ca este usor tarziu sa-i scoti afara acum avand in vedere ca ei sunt in plin avant muncitoresc. Eu am plantat niste bujori cand inca era la stadiul acela de mugure rosu (max 5 cm inaltime). Au crescut ceva, au facut si niste boboci mici de tot si ne bucuram ca vor porni chiar cu flori. Bobocii insa au ramas la stadiul de “cireasa necoapta”, ei nu au crescut mai mult de 15 cm si asta este. La altii am vazut ca sunt deja infloriti, asa ca ma gandesc ca intr-un fel am esuat. In plus poate trebuiesc aclimatizati inainte, ca din casa in plin soare, de la temperatura relativ constanta la diferente mari intre noapte si zi e cale lunga. Si cred ca e bine sa-i stropesti antifungic cu zeama bordeleza 1% si captadin 50PU, alternativ. Important este sa rupi frunzele bolnave si sa le arzi undeva afara din curte. Dupa ce tai frunzele sa dezinfectezi foarfeca.
Asa complicata este treaba asta cu bujorii? Hmmmm…nu cred ca o sa imi plantez 🙂
Cat despre trandafiri, am verificat aseara cand am ajuns acasa si sunt foarte bine. Cand este vorba de stropit impotriva bolilor sau daunatorilor nu prea ma dau in laturi. Eu nu pun decat ingrasaminte naturale, insa ce folos daca ti le papa vreun gandac?
Poate ca nu este locul aici, dar te anunt cu durere in suflet ca Albizia aceea pe care am plantat-o in noiembrie anul trecut si-a dat obstescu sfarsit peste iarna. N-a vrut sa-si revina in smtiri in primavara asta. Au facut front comun cu ea migdalul si un cires. Raquiescat in pace! In rest livada mea de 11 pomi a pornit-o frumusel. Exceptie fac cei doi piersici carora li s-au basicat frunzele. Le-am ars un Captadin de nu s-au vazut si acum parca si-au revenit.
Ma gandesc foarte serios ca in loc de Albizia sa pun o magnolie. Cu toate ca Magnolia este superba primavara (doar) iar Albizia este frumoasa toata vara. Mai vedem.
Si eu care chiar imi doream un arbore de matase. Poate ai avut ghinion. Hai mai incearca o data. Las-o naibii de magnolie, ca vorba ta este superba doar primavara.
Si eu am pierdut migdalul dar la mine este explicabil anul trecut cam o luna a stat in apa si cum nu se inrudea cu salcia… Anul trecut si piersicii mei au experimentat basicarea si monilioza; dar le-am dovedit. Din pacate cu pierderi de coroana si se pare ca in viitor vom pierde pomul intreg. Si cum in locul acela nu mai pot pune piersic, voi planta altceva si trebuie sa gasesc un loc pentru piersici. Sa nu uiti sa indepartezi frunzele afectate si sa le arzi. Sa nu le pui in compost.
Buna, Adinuca! Albizia se protejeaza neaparat iarna in primii ani de viata pentru ca nu suporta gerurile noastre. Altfel nu au nicio alta pretentie (in afara de o taiere de primavara). Eu am trei albizii superbe si anul acesta pentru prima data nu le-am imbracat pe timpul iernii, dar au deja ceva ani.
Ba chiar ca am protejat-o, Gabriela! I-am facut o “vesta” din pâsla, peste care i-am mai pus si o “canadiana” din folie blisterizata!
Mai degraba i-a fi fost frig ‘la picioare”! 🙂
Tu ce intelegi prin “protectie”, nu de alta dar eu sunt incepator si, in lipsa unor referinte “bibliografice” fac lucrurile dupa cum imi dicteaza bunul simt. Pe care sper, din inima, sa-l am!
Nu ceva special, acelasi tip de folie si saci. Le-am imbracat bine tulpina si “inima”, cum ii spun eu, adica ramificatia ramurilor principale. Bineinteles ca ramurile au ramas goale pentru ca i-am cumparat deja inalti si nu ii puteam acoperi complet. Poate ca a contat si faptul ca sunt plasati in fata casei, catre sud. Am stat si eu cu frica primii ani sa nu inghete, dar s-au aclimatizat frumos si iarna trecuta am riscat si nu i-am mai protejat deloc.
—“Si in tara lui “daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra”, noi alegem sa fim altfel. Sa incercam diversitatea, sa acceptam ca altii au alte pareri decat ale noastre si mai ales ca parerile noastre nu sunt universal valabile sau aplicabile.””—
Oare de ce tot mai multa lume isi da seama ca mai bine-si baga votu’ undeva in afara urnei….?
Eu stropesc trandafirii “impaduchiati” cu solutie de Mospilan(albastra) sau asa cum mai zicea cineva, cu solutie de stropit pomii(chiar si cu zeama bordeleza- sulfat de cupru – albastru ). Solutia cu sapun o folosesc uneori pentru aia pitici din balcon si functioneaza foarte bine atunci cand “ma ataca” niste paianjeni albi, minusculi si care-si tes panza atat de fina ca n-o vezi decat atunci cind stropesti cu pulverizatorul(sau cind se usuca frunzele).
Pingback: P?duchi verzi, afide pe trandafiri
sapunul lichid o fi bun?
cred ca da
Cel mai “sanatos” este o solutie naturala: alte insecte care se hranesc cu afide. Exemplu: buburuzele (pot fi atrase in gradina prin “casute” speciale in care pot si ierna. ..primavara incep sa manance primele afide..)
Detalii: http://www.scribd.com/doc/19944406/GHID-Pomicultura-Ecologica
Alta solutie: 1-2 fire de usturoi sau ceapa in zona …(unii recomanda stropirea trandafirilor cu mujdei ,,dar mie una nu-mi place sa miros trandafiri cu miros de ..mujdei. 🙁
ah,,,gasisem si zeama murata ramasa ( http://www.paradisverde.ro/tratamente-eco/5-manevre-bio-impotriva-paduchilor-verzi)
Cu “tratamentele” naturiste la care tot faceti referire aici nu veti avea niciodata trandafiri ca la carte, adica in maximul lor potential. Cu mujdei veti stopa cresterea mugurilor datorita arsenicului, iar planta se va ofili in cele mai multe cazuri – am testat greseala ani la rand. Cu jetul de apa pe varfuri nu veti elimina afidele/pauchii, ci mai degraba ii veti imprastia pe jos, de unde ei se vor catara si pe restul trandafirilor neafectati – asadar le veti facilita inmultirea. Pe langa aceasta, stropirea cu jet puternic pe varfuri si frunze va facilita aparitia manei, fenomen similar cu eventualitatea unei torentiale sau ploi cu grindina. Este frumos sa credem ca putem rezolva fara bani sau “natural” problema, insa oamenii din industria florilor si cei care se ocupa cu virusologia si controlul daunatorilor nu or fi ei chiar mai prosti decat noi. Daunatorii se adapteaza annual, isi schimba toleranta si rezistenta la substantele cu care ii atacam. “Mujdeiul” si “jetul de apa” – cateva ‘metode’ naturiste – nu vor fi decat un antrenament pentru ei, dupa care veti fi invadati literalmente si veti pierde din vivacitatea trandafirilor pe tot restul sezonului. Mai mult, un trandafir care nu se dezvolta cum trebuie datorita sufocarii datorate invaziei daunatorilor, nu va reusi sa acumuleze energie si resurse suficiente pentru a trece de incghet in iarna urmatoare, astfel se explica de ce multi se usuca si nu mai ies primavera, dupa cativa ani de la plantare. Asadar, oameni buni, nu trebuie nici sa devenim cumparatori haotici de insecticide si pesticide, insa trebuie sa stim ca in ziua de azi – si mai ales la oras – fara ele nu putem obtine rezultate. Exista pesticide ieftine care pot acoperi o suprafata mare de plantatie, insa nu pot spune aici deoarece veti crede apoi ca fac reclama. Ideea este ca vreau ca cei ce spera in “tratamente” gastronomice gen mujdei, ketchup, muraturi, zeama sarata de varza etc. sa inteleaga ca acestea NU FUNCTIONEAZA. Singura dovada ca ele ar functiona este coincidenta create de aparitia peste noapte a unui rapitor natural al purecilor (cum ar fi gargarita) care sa ii rareasca, dandu-ne noua impresia ca Solutia noastra de fapt a fost cea care a dat rezultate. Iar acesta este doar un simplu exemplu. Asadar, in final, pentru a avea trandafiri ca la carte, tratati-i cum scrie la carte, evitand sfaturile “populare” de la toti expertii care au impanzit internetul. Aveti incredere in stiinta, doar datorita ei si specialistilor avem astfel de selectii florare in ziua de astazi. Salutari din Constanta.
Draga Alex, ce sa zic, poate la tine nu functioneaza. La noi a functionat. Este o chestie de optiune personala legata de ce vrei sa folosesti. Toate bune.
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca are vro importanta cata solutie se da pe planta,daca trebuie folosita toata odata, se poate da si preventiv sau sa repetam operatiunea chiar daca nu mai sunt gandacei,se poate fol si la alte plante? Multumesc frumos
Nu se poate folosi preventiv.
Ati încercat cu apa si otet!?