Iata ca greselile de care vorbeam au inceput sa-si faca simtite efectele. Capsunile s-au umplut de buruieni. Poate ca a fost si vina ploilor de saptamana trecut dar cu siguranta a fost si vina felului in care am mulcit.
Asa ca m-am apucat din nou, avand in vedere ca gazonul creste astfel incat trebuie tuns cam la 10 zile. De data asta am facut cate un guleras fiecarei plante. O sa vedem ce se va intampla. Totusi trebuie precizat ca, chiar daca pare un dezastru, buruienile au patruns cu greu prin iarba tunsa si uscata, iar buruienile au fost mai putin viguroase decat cele de aceeasi natie care inconjurau parcela cu capsuni.
Surpriza din timpul mulcirii a fost ca majoritatea florilor au legat rod astfel incat vom avea o recolta neasteptata avand in vedere ca au fost plantate acum cateva saptamani.
Ma gandesc deja la retete cu capsuni si nu-mi amintesc ce am facut intr-un an, cand am avut multe capsuni, de nu mi-a iesit dulceata de capsuni ci o pasta pe care copiii au adorat-o, astfel incat cele 4 borcane s-au golit in 2 saptamani. Sau poate sa le pastrez pentru tarte, sau pentru tarta cu capsuni si rubarba, sau poate spuma de capsuni, sau sa le pun la congelator…
eu fac: dulceata – siropul de apa zahar (1.5 kg la farfuria mare cu varf de capsune) fiert si legat, apoi puse fructe, fiert un pic, separat cam 1/2 din zeama existenta si pusa in alt vas. fiert in continuare dulceata in vasul original pana se leaga, pusa fiebinte in borcane si lasata 2 zile intre paturi. siropul separat – strecurat, fiert si el pana se leaga si pus in sticle pentru la iarna (sterilizarea- ca la duceata).
apoi pun capsune la congelator. iarna sunt minunate la prajituri, tarte siiiiii… pe post de cuburi de gheata in votca (sunt bune si visinele, si zmeura). tot minunat e compotul facut iarna.
Multe optiuni si grele alegeri te asteapta !
Dar fragii cum se prezinta la ora asta?
Dulceata de capsuni ii cea mai buna
Fragi nu se prezinta deoarece cu atatea capsuni am renuntat la a mai planta semintele. Poate la primavara fac experimentul. Ma mai gandesc. Insa de cand cu vanzarea de seminte, am gasit atatea legume pe care le voiam de mult incat curtea pare dintr-o data prea mica. deja imi pun problema unde mai pun si din astea. O sa mai vad.
Copii mei nu papa dulceata de capsuni deoarece este prea dulce pentru gustul lor. In plus fructele la dulceata mea raman ferme si nu se intind pe paine. Acum vreo doi ani am gresit dulceata si a iesit mai putin dulce si pasta. Ca in bancul cu mancarea ca la mama acasa, copii si tatal lor au devorat totul in vreo doua saptamani. In plus ieri am descoperit o sticla de sticla primita cadou cu un sirop concentrat de capsuni, care a fost o nebunie cu apa minerata. Il aveam ratacit prin camara de vreo doi ani. Asa ca dupa ce nu ma puteam hotari mi se mai arata si noi posibilitati…
Pingback: grAdinuca.ro » Mulcirea capsunilor – sezonul doi