Ce dor imi era de aerul curat din gradina. Asa ca vineri mânata de dorul acesta, dar si de o punga mare cu stoloni de capsuni primite în dar de la Getuta, care este colega mea de birou si mi-ar placea sa cred ca o buna prietena, am înfruntat un vânt crunt si am iesit în gradina. M-am grabit deoarece aveam stolonii de luni seara si deja era pre mult chiar si pentru o planta rezistenta. Hotarâsem sa le plantez pe rânduri chiar daca la un moment dat vor creste alandala. Getuta m-a sfatuit sa iau corzile alea care cresc din fiecare capsun si sa le orientez si pe ele pe acelasi rand. Si m-am apucat sa plantez. Am capatat 14 randuri cu 16 plantute pe fiecare rand, puse destul de rare astfel incat sa se poata intinde. Le-am oferit doua cani de apa sa-si ostoiasca setea ce probabil ca le incercase in inghesuiala din punga. A doua zi deja aratau mai bine.
Apoi daca tot ne batuse vantul si daca cumparasem deja arpagic (intre 10 si 15 lei/kg – cred ca de la anu’ imi fac singura arpagic, daca preturile cresc in ritmul asta – anul trecut cumparasem cu 8 lei/kg) am zis sa punem si cateva brazde de ceapa. Mama a pus usturoiul si salata. Ea este pasionata de ierburi aromatice asa ca a continuat cu presadirea coriandrului, mentei, leusteanului, rozmarinului, busuiocului si cimbrului. Si ce-o mai fi pus ea pe acolo ca eu nu stiu sa folosesc aromaticele asa ca dupa mine in afara de leustean patrunjel, marar si hai cimbru, care-mi trebuie iarna la carnati… restul sunt inutile. Eu nu reusesc sa le combin in mancare, nu stiu niciodata ce sa pun la ce. Dar inteleg de la unii din voi ca ajuta gradina, asa ca le accept.
Apoi am continuat cu radacinoasele (pastarnac, morcovi, patrunjel) si am pus si mazarea daca tot eram acolo. Radacinoasele le-am pus pentru prima data in nisip. Adica: am sapat un sant (in terenul maruntit foarte bine pana la o adancime de 20 cm) pe care l-am umplut cu nisip, apoi am insamantat apoi am acoperit tot cu nisip si la sfarsit cu putin pamant cat sa aducem totul la orizontal. Atentie sa nu puneti 5-10 cm deasupra ca riscati sa nu mai razbata nimic. Asa am pus anul trecut ridichiile si s-au facut foarte bine. Au avut loc sa dea din coate. Aaaaa si ridichi am insamantat. Una cate una, sa iasa rare.
Pentru fasole am inteles de la ai batrani ca este prea devreme ca daca fasolea sta in brazda si nu incolteste din cauza ca este prea frig, putrezeste. Si mi s-a mai spus ca perioada de insamantare la fasole este concomitenta cu porumbul, adica “pana la Sf. Gheorghe” (23 aprilie pentru cine nu stie…)
Vreau sa va anuntca am schimbat omul care ne taie pomii. Pe scurt lui C nu i-a placut ca era prea plin de el. Nu comentez. Dar pornind de la acest feeling al lui (si trebuie sa recunosc faptul ca se pricepe la oameni ceva de speriat si daca sta cu un om 10 minute il “simte” si in 99,99% din cazuri are dreptate), m-am gandit ca nu prea e in regula ca pomii cultivati in toamna lui 2007 sa nu rodeasca nici pana vara trecuta. Apoi pomii mei taiati in fiecare primavara nu prea aveau coroana formata. In plus mi-era greu sa-l aduc pe dl. Lupu de la 40 km departare si apoi sa-l aduc. In fine dupa ce am analizat “lista cu liniute” (asta este o lista care se intocmeste de cate ori avem o dilema), am hotarat sa schimbam taietorul. Am ales un domn din sat, care ii taie pomii unei vecine, pomi care sunt mereu plini de roade. Domnul un batranel simpatic si aplecat spre meserie a muncit ceva timp pana sa taie pomisorii sa-i formam cu o coroana cat de cat acceptabila.
Apoi domnul mamei mele i-a dat cu vopsea pe taieturi astfel incat sa sigilam canalele si sa nu intre apa, boli sau daunatori.
N-am apucat sa si varuim pomii si imi pare rau ca livada arata foarte bine cu pomii varuiti. Imi propusesem chiar anul acesta sa torn putin aracet in solutia de var ca sa ramana mai mult pe pom. Asa ca vor ramane nevaruiti considerand faptul ca urmatoarele doua sfarsituri de saptamana nu voi mai fi acolo, fiind la cursuri, respectiv examene. Asa ca este foarte probabil ca urmatoarele fotografii sa fie cu verdeata sau chiar cu floricele. Cine stie?
Aici puteti vedea si brazda de mazare si noua bricolare: am facut o poarta in spatele gradinii spre pârau sa putem face compostul dincolo de poarta. Poate anul asta reusim…
Atunci iti urez multa bafta la examene si sa revii cu forte proaspete
Sa fie draga mea ca numai bafta ma va face sa trec examenul. Pe masura ce invat imi dau seama ca nu stiu nimic. Poate la examen ma voi mobiliza mai cu foc. Cred ca varsta este de vina dar acum vreo cativa ani, sa zicem 17, aceeasi materie mi se parea floare la ureche. O carte intr-o zi? o bagatela. Acum mi se pare ceva de neinchipuit. Ori poate invat mai temeinic decat atunci, ori copiii din jurul meu sunt putin prea insistenti, ori chiar am imbatranit.
Multa bafta si noroc la examene, Adinuca. Imi place gradina ta asa dichisita si ordonata, cred ca e mult de lucru dar si bucurie. Toate cele bune!
Foarte frumos, acum am gasit site-ul si ma bucur. Foarte frumos si util.
Am si eu o livada tânara (acum este a treia primavara) si ma gândeam sa fac un fel de manual pentru începatori despre cum se face o livada, cum trebuie tratati pomii, precum si niste poze despre taierea pomilor. Am poze individuale cu pomi în fiecare an, astfel încât sa se vada cum au fost taiati. Nu toata lumea are un specialist la îndemâna care sa îi taie…
Am vazut ca multa lume îsi pune pomi, dar foarte putini respecta indicatiile de plantare (groapa mare, mocirlire, fasonare, îndreptarea terenului, pozitia punctului de altoire).
Ce zici, colaboram sa facem un manual pentru începatori? Mie nu prea mi-au folosit cartile (desi m-am chinuit), dar am avut aansa sa lucrez cu oameni din domeniul pomiculturii si astfel am aflat diverse lucruri practice. Ma gândesc ca am putea sa facem un PDF sau o prezentare PowerPoint (de tipul celor care circula pe mail).
Toate cele bune!
Si eu ma gandeam sa fac asa un fel de manual al incepatorului insa neavand studii de specialitate nu prea imi da mana sa dau sfaturi. Cat despre taieri, sunt inca in ceata… Dar daca facem o colaborare ma bag si eu unde ma pricep
Toate bune si tie si anul asta pregateste castronul vei avea fructe. Noi in anul al treilea am avut. Poate tu ai si avut…
eu va ajut cu altoirea.anul asta mi-am altoit singura vreo 6 pomisori si de-abia astept sa vad daca s-a prins altoiul.
Te mai asteptam cu vesti Zuara si cu sfaturi, dupa ce s-au prins, ca deh deja stii cu ce se mananca.
Pingback: grAdinuca.ro » Capsunile
Pingback: grAdinuca.ro » Despre achizitiile de toamna
Fii buna, rogu-te, si zi-mi de unde ati luat aromatice de-i plac mamei tale si nu-ti plac tie. Ca tare mi-e pofta de niste menta crescuta la coltul casei 🙂
Pingback: grAdinuca.ro » Mulcirea capsunilor – sezonul doi