Vreau capsuni

Imi plac capsunile la nebunie. Poate mai putin in dulceata insa asta nu mai are nicio importanta acum. Bunica mea m-a invatat sa fac o tarta cu capsuni pe care niciodata nu apuc sa o pozez deoarece se mananca inainte de a ajunge eu la aparatul foto. Eu asamblez, ei mananca. Eu numai pe alea ratate ca am invatat ca alea nu ingrasa. Asa ca am grija sa ratez cate imi trebuie.

In fine nu despre asta este vorba. Dintotdeauna mi-am dorit capsuri la mine in curte. Am comandat mai demult niste gigantice din alea de cresc cat tine si le mananci direct cu gura din vrej. Daca o capsuna poate avea vreji… Le-am plantat la o vecina in curte ca noi pe vremea aia construiam casa si nu stiam unde sa le pun sa nu fie impresurate de moloz. Au ramas la stadiul de plantuta mica inalta de 15 cm, care face in jur de 4-8 capsuni pe an, de dimensiuni modeste. Nu s-au inmultit, nu s-au intins cum am vazut pe la altii mai norocosi. Au ramas 5 tufe modeste.

Anul asta, am vazut in Hornbach (stiti deja dragostea mea pentru acest magazin) urmatorul pliculet:

Si orbita de febra cumparaturilor de primavara, care cred ca este o boala de care suferim toti, am agatat un pliculet. Ajunsa acasa cu el, ma uit si pe spate sa vad si eu cum se face… Surpriza, nu inteleg nimic: se fac rasaduri, nu se fac, arunc semintele asa in brazda, cam cand ca primavara asa cum scrie pe pliculet e lunga. Poate voi ati mai facut si ma invatati si pe mine

Ca informatie generala va indic faptul ca imaginile sunt la fel pe orice plic de la firma asta, asa ca nu pot sa-mi dau seama daca-mi trebuie spatiu protejat sau nu. Si inca ceva… ce se intampla dupa ” dupa ce culeg toamna si toamna urmatoare”? Le arunc? Le scot? Cum sa fac? Si inca ceva: oare sunt fragi? Ca nu scrie nicaieri strawberries sau ceva de genul asta. Ajutor….

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Vreau capsuni

  1. Elisa says:

    Draga mea, citesc de pe plic: se seamana iarna si primavara, se repica primavara, se recolteaza toamna si toamna urmatoare.
    Deci, se seamana iarna si primavara in rasadnita, desigur.Cand plantele sunt in 4 frunze se repica in gradina, pe locul pregatit.
    Dupa poza de pe plic sunt capsuni si seamana teribil cu ai mei, probabil ca-s remontanti, adica,daca fructifica toamna atunci ma gandesc ca si vara o sa fructifice, logic? Deci, seamana-i cum arata in poza, pe randuri, in solarul tau si cam atat.
    Mai vorbim 🙂
    Eu, azi , am muncit mult de tot, acum ma duc sa fac o baie si ma odihnesc fiindca maine continui 🙂
    E cald si bine. Succes cu capsunii! Pup.
    Am vazut pingul tau si asa am venit sa vad ce s-a’ntamplat 😆

  2. Laura says:

    Cel mai simplu ar fi sa iti dea cineva cativa stoloni de capsuni. Se inmultesc foarte foarte repede

  3. ba_laura says:

    Acu’ 2 ani am cumparat de la aceeasi firma “fragi galbeni”, iar acu’ 1 an “capsuni galbeni”.De fapt sunt exact aceeasi Marie cu alta palarie. Ca sa-ti faci o parere despre ceea ce iese: http://balaurdegradina.wordpress.com/2010/06/27/pauza-de-ploaie/
    Se fac rasaduri. Semintele germineaza o perioada indelungata (imi si luasem gandul sa mai vad rasarind ceva din pamant), asa ca ai grija sa nu pui un strat de pamant prea gros peste ele. Le-am rasadit in gradina, la soare, unde n-au facut nazuri si s-au dezvoltat foarte frumos.Inca din primul an au dat ceva fructe (cateva, sa nu-mi para rau c-am dat banii pe ele), insa adevarata valoare si-au aratat-o in anul viitor, cand au fructificat in valuri, din iunie pana la sfarsitul lui septembrie. Fructele ( ca forma, dimensiuni si aroma) sunt ceva intermediar intre fragii de padure si capsunile de gradina.
    Ierneaza fara nici o problema afara. Primavara sunt cele mai harnice frunze verzi din strat!
    Incearca cu incredere, ai sa vezi ca n-o sa-ti para rau!
    Anul asta incerc si eu fragii rosii.

  4. Ursu Florin says:

    Cu capsunile alea care le mananci cand te sui pe scara am patito si eu .. si sunt tot asa de pitici .. sunt curios anul asta .. cica asta ar fi anu al doilea si ar fi cel mai bun. Cu capsunile din plicu tau .. iti faci rasaduri .. si dupa aia le repici. Toamna nu trebuiesc scoase .. le lasi in pamanat .. eventual sa le acoperi cu niste paie sa nu inghete .. asa am inteles ca se practica la capsuni

  5. Daniel says:

    Habar nu am despre rosiile gigant si despre capsunii aluia cu fasolea, tot ceea ce banuiasc este ca lumea ar fi prea plina cu ele si noi nu ne-am mai avea rostul.
    Si pentru ce sa o luam de la capat cu minciunile cand o parte din noi am avut capsuni, rosii, zmeura, cartofi prajiti , politicieni de doi bani si o mare speranta spre bine?

  6. Adinuca says:

    Multumesc tuturor pentru sfaturi. Am inteles ca trebuie sa fac rasaduri si sa le plantez la soare cand va veni vremea mai calda si or iesi rasadurile. Sa vedem ce vom obtine. Le pun pe rand? Adica de-a lungul unui rand sau haotic? Si iarna le invelesc in paie sau in ceva care nu este plastic. Important este sa fie parfumate si sa aiba gust de capsuni, nu conteaza marimea.

  7. Tamy says:

    Adina draga, de ce nu mi-ai zis ca am niste capsune la Slava de n-o sa mai vrei nimic din comert. Am cumparat si eu de la Oradea, parca, prin posta, au ajuns cu bine, s-au prins, le-am plantat in pamant bun, si au ramas in stadiul de cuib si fac niste capsune, cauciuc adevarat, oricat am incercat nu am reusit sa le transform in capsunele zemoase si parfumate pe care ni le dorim. Eu iti doresc succes cu ele, dar sigur iti aduc o sacosa de rasad de la tara sa le plantezi unde iti doreste inima. Si sa vezi tu capsune cu gust de fragute de padure! Te pup si succes!

  8. Adinuca says:

    Merci draguta! Abia le astept si cand s-or usca ghioceii aia astept bulbii sa-i plantez!

  9. Cristina says:

    Draga mea,

    N-as vrea sa te dezamagesc dar am cumparat si eu un pliculet de la aceeasi firma dar de “Capsuni 4 sezoane”, am pus semintele pe pamant si inca nu au incoltit. De altfel, sunt singurele seminte care nu au dat nici un semn pana acum. Eu mai astept inca si te anunt daca se intampla ceva. Mai bine cumperi plantute la tavita, cred ca e mai sigur. Eu am ceva capsuni prin vie, mostenite de la batrana de la care am cumparat curtea. Desi este plin de buruieni peste tot, ele scot capul in fiecare primavara si chiar am mancat ceva capsuni in anii trecuti. Anul asta, ca tot ne-am mutat de curand, sper sa am timp sa curat prin jurul lor.

    Urmaresc cu drag articolele tale si ma regasesc in multe din experientele pe care le descrii. Iti doresc numai bine si o gradina frumoasa.

    Cristina

  10. Alex says:

    Trecând (cu greu) peste dezamagirea 🙁 de a nu fi câstigat concursul tau… iti sugerez sa plantezi capsunile alandala (frantzuzesti, fiind) si nu “nemtzeste”, in rând! 🙂
    Lasând gluma la o parte, incep sa cred ca, intradevar, varianta direct cu stoloni ar fi mai eficienta. In primavara asta mi-am cam “prins urechile” in multitudinea de rasduri pe care m-am apaucat sa le “produc”, printre care si acelea de capsuno-fragi rosii/galbeni! Majoritatea au incoltit, inclusiv unele care erau vestite prin incapatânare (lavanda si rozmarinul). Toate (cu exceptia ardeilor care cresc foarte decent) sunt atât de filiforme ca niste “nervi” si atât de fragile ca va fi un chin (daca nu imposibil) aducerea lor la stadiul de a fi plantate in gradina.
    CXhiar ca mi-ar prinde bine niste sfaturi competente pe tema asta, dar ma opresc aici pentru ca sunt cam off-topic.

  11. Adinuca says:

    Dragul meu Alex, noi aici nu suntem pe unul din forumurile acelea fandosite unde o mana de copii ajunsi administratori iti pun pumnul in gura ca esti off-topic. Asa ca aici esti liber sa spui ce doresti, in limita bunul simt. Care tie nu-ti lipseste deloc.
    Sa vorbim despre rasadurile filiforme deci: au doua probleme: lumina si ingrasamantul. Nu stiu in ce pamant ai cultivat insa daca este pamant de rasaduri cumparat (atentie nu turba deoarece este usor acida si nici pamant de flori deoarece el este potrivit pentru flori nu pentru legume; cu toate ca pastilele de turba sunt de turba…) problema nu vine de la ingramanat ci de la lumina. Chiar daca tie ti se pare locul destul de iluminat s-ar putea sa nu fie asa. Plantele se intind dupa lumina. Te sfatuiesc sa folosesti un bec cu lumina calda deasupra lor. Nu stiu cum ai pus semintele dar daca doar le-ai asezat pe pamant poate le-ar face bine o repicare care sa le ingroape putin mai adanc. Nu stiu nici cat de mari sunt iar daca sunt micute poate nu este cazul sa te sperii, cand sunt mici sunt tare plapande. Dar vad ca ai experienta si anul trecut ai facut rasaduri de rosii cherry. Au iesit foarte bine.
    Cat despre concurs… sper ca va exista o data viitoare.
    Multumesc pentru sugestia cu alandala. In obsesia mea pentru organizare cred ca as fi ajuns sa am o armata ordonata de capsuni… Acum cred ca o sa ma las prada romantismului si o sa dezordonez gradina. Apropos de asta: ce paradox – gradinile englezesti sunt usor dezordonate iar cele frantuzesti la linie. Cine s-ar fi gandit? Cu toate ca dupa ultimele aspiratii ale Frantei ma gandesc din ce in ce mai des la bastonul de maresal, pe care cu siguranta il tineau ascuns de la Napoleon incoace…

  12. Alex says:

    Multumesc pentru complimente si, mai ales pentru atentie.
    Mda… se pare ca lucrurile sunt mai complicate decat mi s-a parut mie.
    1. La capitolul cu pamantul folosit, marturisesc ca n-am prea fost atent la acest aspect si am folost si eu cam ce mi-a venit la mana. Incapand cu niste pamant pe care-l mai aveam pe balcon de anul trecut si terminand cu ceva ce am cumparat fara ca macar sa citesc eticheta, de la… ghici… Hornbah! Le-am folosit otova pentru legume si flori. 🙁
    2. Lumina este probabil prea putina, dar asta este la mine la bloc. Cu toate ca sunt cu geamurile spre sud-vest ceea ce ar trebui sa asigure o iluminatie maxima. Dar ferestrele sunt…. minime. Asa le-au proiectat comunistii!
    3. Poate ca-mi fac probleme degeaba. Nu stiu ce sa zic. Nu am cum sa-ti pun niste poze cu rasadurile mele dar le poti vedea la adresa http://www.paverman.name/web/index.php?id=95 Evident, trebuie sa te loghezi, n-am renuntat inca la asta. Dar n-ar trebui sa mai fie o problema acum dupa cum rezulta din faptul ca ai “vizionat” rosiile din balconul meu.

    Weekend placut!

  13. C says:

    Salut Alex. Tocmai am vazut “Odiseea” rasadurilor tale. In primul rand am vazut din foto ca rasadurile tale (cu cateva exceptii) arata excelent. Cred si eu ca de vina ar fi lipsa luminii. De asemenea mi-au placut foarte mult ardeii negri. Abia astept sa ii si vad 😀

  14. Alex says:

    Minunat pontul cu bastonul de naresal…
    He, he, catu-i Franta de … Franta, isi area si ea piticul ei care se ridica “pe varfuri”! Si nu ma refer la monsieur Bonaparte.

    Ma intorc, insa la “balariile” mele. Si zici ca pastilele acelea de turba nu sunt bune? De fapt stiam si eu ca turba are aciditate crescuta, nu stiu de ce nu m-am gandit si singur! Si-atunci la ce naiba le mai vand astia de la Hornbach?! Pentru fraierii care nu stiu la ce folosesc, nu?
    Sunt foarte nefericit…. Am pus niste capsuno/fragi in asa ceva si banuiesc ca n-o sa iasa nimic.
    De fapt ce tip de “pamant” imi recomanzi?
    Mai trebuie sa “fac” rosiile si petuniile…. Petuniile le-am pus deja, dar intr-un “pamant” care nu prea mi-a placut nici mie. Mirosea a mucegai! Asa ca am se le refac.
    De fapt, nici n-as tine mortis sa mi le fac singur. Daca as gasi pe undeva rasaduri gata facute la un pret decent, cred ca le-as lua asa. Ai vreo idee in acest sens?

  15. Gabriela says:

    Chiar daca le vei ordona nemteste, anul viitor vor creste tot romaneste. Eu am incercat acum vreo patru ani sa-mi asez capsunii la linie si apoi, vazand ca se inmultesc in toate directiile, vrand sa cucereasca pana si trotuarul, le-am lasat in pace si m-am bucurat de recolta lor.
    PS De-abia astept sa vina sezonul; am o reteta de tort tip pandispan cu frisca si capsuni foarte bun; facem schimb de retete?

  16. Adinuca says:

    Alex, n-am spus ca pastilele de turba nu sunt bune. Turba din pastile este tratata special ca sa pastreze un pH onorabil pentru cultura. Cat despre pamant pentru rasaduri eu am folosit pamant pentru rasaduri de la eternul magazin Hornbach. Exista cand am cumparat eu 3 feluri. L-am luat pe cel mai ieftin, cam 12 lei sacul. Am mai folosit si in alti ani si am fost multumita. Samana cu turba dar nu e asa de acid

    Gabriela eu am o reteta de diplomat cu fructe de padure, unde cred ca pot introduce cu succes capsunile, apoi sirop de capsuni, apoi inghetata si tarte… si cate si mai cate… Cred ca pana la urma o sa le pun alandala daca ziceti ca asa cresc ele. Sau pe randuri alandala… Ce sa-i faci educatie nemteasca cu radacini adanci in ordine si ordonare…

  17. zuara says:

    eu te-as sfatui sa incerci totusi sa le pui pe randuri,in ideea ca , mai tarziu, o sa ai probleme la recoltare. o sa-ti fie mila sa calci pe ele ca sa le culegi.eu am patit-o asa, si in toamna urmmatoare(august de fapt, a 2-a jumatate) le-am scos pe toate si le-am raplantat pe randuri, cu spatiu suficient ca sa pot pasi: plivit, sapat, recoltat.

  18. Adinuca says:

    Asa am si facut. Daca le-o veni minte romaneasca ceea ce cred ca este foarte probabil, o sa vad ce voi face atunci. Cel mai probabil voi rari si voi avea si mai multe capsuni. La asta m-am gandit si eu cand le-am pus pe rand sa am loc sa plivesc.

  19. Ovidiu says:

    vreau sa vind capsuni olanda dar nu stiu la cine sa apelez daca stiti va rog sa ma contactati la telefon 0786888662; vand pe lot 200 pret negociabil va rog seriozitate
    shi contactati-ma cit mai repede cu putinta

  20. Adinuca says:

    Draga Ovidiu iti pot lasa anuntul aici iar cei interesati te pot contacta. In plus il pot posta la sectiunea anunturi din site-ul pentrugradina.ro. Toate bune si succes

  21. state dan says:

    si eu ma chinui sa obtin frago-capsuni din seminte…inca nu am reusit dar tot cautind am gasit asta:
    http://www.sadovod-ogorodnik.ru/ro/rastenie/zemljanika-iz-semjan.html

  22. Adinuca says:

    Draga Dan, multumesc pentru link. Destul de greu de inteles limba romana de acolo, totusi. O fi vreo traducere?

  23. state dan says:

    Nu stiu daca exista o alta traducere. Nici eu nu sunt sigur ca am inteles bine tot ce se spune acolo…totusi am aflat lucruri noi cum ar fi inmuiatul semintelor in apa calda cu o seara inaintea insamintari, solul sarac, fara ingrasaminte, etc. Incerc sa fac si asa si daca am ceva rezultate va anunt. Ar fi minunat sa obtinem acei capsuni mici, zemosi, dulci si parfumati pe care ni-i dorim cu totii.

  24. Adinuca says:

    Dane, eu recunosc am lasat pe altadata capsunile din seminte, dat fiind ca am primit stoloni. Dar niste fragute mi-ar placea. Dar am o alta dilema acum, nu prea mai am spatiu unde sa le pun. Dar daca tu ai succes cu ele, sigur ma incurajezi si pe mine… si le fac gata de plantare in iunie sa obtin fructe multe si mari in primavara anului viitor.

  25. Peteacasian1 says:

    Vreau capsuni !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.