Insamantare telina

In ciuda promisiunilor pe care mi le-am facut ca nu insamantez nimic din cauza cursului, ca nu am timp sa ajung in gradina si alte alea, nu am putut rezista.

Pentru stiam ca telina rasare tare greu, am pus semintele la inmuiat aproape 3 zile, apoi le-am mai tinunt in casa udandu-le din cand in cand. Si ne-am apucat de plantat. Intr-o seara cu T mare. A vrut ea sa ma ajute… si gata. Nu prea vreau sa o implic in gradinarie pentru ca imi dau seama ca la mine nu mai este pasiune, a trecut de partea cealalta, pe care o studiaza medicii. Dar ce sa-i faci? Cand mama face toata ziua asta si citeste numai despre asta si se preocupa numai de asta, e greu sa nu se ia copiii dupa ea.

In fine am luat alveolele, pentru ca la bloc sunt mai comode decat 100 de pahare, de fapt sunt comode oricum. Am luat pamant de insamantat, am umplut alveolele si am presarat semintele, care datorita faptului ca erau umede se lipeau ca naiba una de alta. Incercam amadoua sa punem cat mai putine seminte intr-o alveola si nu ne-a reusit pe deplin.

Anul trecut telina noastra nu a prea avut radacina. Noi ne inchipuim ca din cauza faptului ca nu am rupt frunzele la timp. Dar acum plantand telina din nou, intamplator citesc pe plic urmatoarele informatii: Se seamana la sfarsitul lui martie-aprilie si se repica de doua ori la intervale de 3 saptamani. Prima data se distanteaza la 6-7 cm reducand la jumatate radacina principala (radacina “pivotanta”). La cel de-al doilea repicaj se distanteaza la 10-12 cm dupa ce s-a redus cu un sfert radacina cea mai lunga. Aceste reduceriale radacinii permit formarea rotunda a acesteia. Se planteaza dupa 2-3 saptamani la 40 cm distanta. Se pastreaza terenul curat si se uda abundent. Dupa ce prinderea este asigurata, fertilizati de 2-3 ori la 10 zile cu un ingrasamant solubil complex, insa se opreste orice fertilizare dupa ce radacina incepe sa se formeze. In septembrie-octombrie se elimina toate frunzele ce incep sa se ingalbeneasca. Se scot toate radacinile inainte de inghet si dupa taierea frunzelor si radacinilor laterale se pot pastra in pivnita in nisip sau turba pana in februarie-martie, anul viitor. Germineaza in 10-12 zile la 15-20 grade Celsius sau in 2-3 saptamani la exterior la 11-12 grade Celsius. Nu se fertilizeaza in exces cu azot deoarece se epuizeaza plantele prin cresterea excesiva a frunzelor

Ei ce parere aveti? Habar n-am avut de toate aceste rupturi si scurtari de radacini. Sa revenim: dupa ce am insamantat, mi-am dat seama ca atomizorul nostru este la gradina, unde-i era locul, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie alternativa, sa nu ud prea abundent.

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Insamantare telina

  1. Alex says:

    Interesant, la ce foloseste fierul de calcat?!
    Dupa numarul de alveole pot sa deduc ca mâncati foarte multa telina. Auzisem ca este afrodisiaca…

    Am pus si eu câteva alveole cu telina din aceea fara radacina (ma rog, cu radacina f. mica) pentru lastari.
    Am citi postul tau anterior cu telina dupa ce le-am pus si chiar voiam sa vad ce-o sa se intâmple. Ei bine au germinat printre primele in mai putin de-o saptamâna. Si nici vorba de inmuiere sau alte tratamente. Ori a fost nosrocul prostului (a se citi incepatorului) ori varietatea asta nu are asa de mari probleme de germinare ca si cea pentru radacina.

  2. adinuca says:

    Cu fierul de calcat am stropit. Asa cum stropesti rufele inainte sa calci. Ca imi trebuia ceva ca sa stropeasca ca un atomizor. N-ai vazut articolul cu atomizorul? Cel mai tare instrument de stropit rasadurile. Comod si eficient. De la Hornbach, l-am luat pe cel nou. La vreo 15-17 lei.

    Sunt cam 104 alveole. N-o sa punem 104 teline dar vreau sa am de unde alege. Si apoi ce faceam cu celelalte, care ramaneau goale? Mancam multa telina este adevarat. Copiilor mei le place la nebunie supa crema de telina cu praz.
    La noi telina rasare greu, nu stiu de ce. A trecut anul trecut o luna doar pana a rasarit. In fiecare an avem problema asta. Si pentru ca puneam tarziu nu apucam sa o scot afara. Anul asta poate reusesc.

  3. victoria says:

    hahaha,chiar ma intrebam ce….. pana cuiva faceti cu fierul de calcat,ca doar nu va apucati de calcat alveolele :)))))Buna alternativa.Nici eu nu stiam treaba cu scurtatul si repicatul de 2 ori,dar am aflat acum vreo 2 saptamani tot cand am citit pe plic 🙂 Spor la treburi

  4. Pingback: grAdinuca.ro » Fara mila…

  5. zuara says:

    adinuca, si eu am semanat telina sambata asta in rasadnita(stau la tara si am teren destul).nici eu nu stiam despre replantarea telinei de 2 ori, dar anul asta o sa incerc la cateva fire.pentru formarea capatanii(adica a radacinii ) unii spun ca ar trebui taiate radacinile cu un cutit de jur imprejurul plantei, cind aceasta este deja formata tufa. am incercat, dar tot nu am avut rezultat.

  6. zuara says:

    tu ce ingrasamant folosesti?

  7. Adinuca says:

    Cum sa tai radacinile, fara sa o scoti din pamant? Asa sa tai in orb pamantul din jurul ei?

  8. Adinuca says:

    Cred ca voi folosi Biol. Cu toata ca luand in considerare ca le-am pus in pamant de rasaduri, care era deja ingrasat, cred ca nu voi folosi nimic, ma mai gandesc. Biol insa le ajuta sa aiba tulpina mai groasa si sa fie mai rezistente. Dar sunt inca in dilema.

  9. Pingback: grAdinuca.ro » Repicarea rasadurilor

  10. Pingback: grAdinuca.ro » Plantarea in solar

  11. Mira373 says:

    Eu nu stiu cum a facut mama cu telina bulb dar i-a iesit usor. In chimb cu cea de frunze, am semanat de 2 ori in alveole la sf lui aprilie si e singura care nu a rasarit din 20 de tipuri de legume. O sa revin la anul cu cea de radacina. Si mie imi plac supele crema, asta este…dar nu ma las :))

  12. Adinuca says:

    Mira, bine ai venit! E putin tarziu pentru telina in aprilie. Noi, in ultimii ani, am semanat-o in 14 februarie, cu ea incepem sezonul! Iar casa faca tulpinile alea etiolate (deschise la culoare si lungi) trebuie sa le invelesti in ceva inchis la culoare. Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.