Imi place mult “Ziua recoltei”. Insa mi se pare nedrept sa dureze o zi. In fiecare zi as sarbatori ceea ce natura s-a straduit sa creasca timp de cateva luni. E drept ca si eu am ajutat-o putin. Dar cred ca ea a facut mult mai mult si nu inceteaza sa ma uimeasca. Ceea ce mi se pare minunat este ca ea face asta in fiecare an fara sa oboseasca, fara sa se plictiseasca.
Asa ca permiteti-mi sa o laud aici in gura mara si sa-i dedic perioada urmatoare a scrierilor pe blog.
La inceput am adunat gogosarii. Stropirile mele pentru cresterea fructului au dat roade si sunt foarte multumita. Aproape ca planta nu a putut tine gogosarii de cat de mari s-au facut. Nu multi, cam 6-7 pe fir, dar foarte mari aproape gigantici si din fericire, cei mai multi sunt foarte sanatosi. Unii sunt manati dar in total sunt foarte multumita. La un moment dat, si ardeii mei o luasera dupa cei ai lui Brenacu’, adica se cam ingalbenisera. Dar si-au revenit si acum ne bucura cu roadele lor.
Mi-e atat de draga lumina asta calda din dup-amiezele care nu mai sunt atat de fierbinti si care te indeamna la treaba prin gradina. Acusi vine momentul in care vom iesi in gradina infofoliti si vom sta din ce in ce mai putin asa ca inca ma bucur.
Urmeaza cumiti la rand ardeii cu nasuc, asa cum ii numesc copii mei pe ardeiasii din poza urmatoare. Cu toate ca sunt din specii diferite, nu stiu de ce au crescut in aceeasi forma, ei fiind ardei grasi de fapt.
Aliniati si-au asteptat randul la cules, pozat si preparat, ardeii grasi.
Seara s-a terminat cu un frumos foc la pirostrii, care l-a inlocuit pe cel de tabara, dar copii au fost multumiti chiar si asa. Si noi de asemenea ca am facut o frumoasa salata de ardei copt.
Ce ma bucura cel mai mult este faptul ca experimentele mele in ceea ce priveste agricultura ecologica, au fost un succes, productia este indestulatoare, usor mai redusa fata de o productie dintr-o agricultura conventionala, dar totusi suficienta. Toate legumele sunt dulci din cale afara si au gustul copilariei mele. N-am mai mancat de mult ardei atat de dulci ca cei de anul asta. La voi tot asa sunt?
Pingback: Sarbatoarea recoltei - Ziarul toateBlogurile.ro
Rosiile mele au zis pas.
Am tinut eu sus staeagul cu ecologia si nonstropireaoricearfi … da’ n-a tinut figura.
Cred ca la anu’ am sa te rog sa ma introduci si pe mine in lumea substantelor bio, eco sau cum se numesc.
Ardeii iuti, morcovii, zucchini si , intr-o oarecare masura, broccoli promit sa-mi mai ostoiasca senzatia de rateu 😀
Ce “nasosi” draguti! 🙂
Gogosarii arata foarte bine. Felicitari!
Ca si la tine una calda, alta rece insa sunt foarte multumita. O parte din rosii s-au manat insa am pus atat de multe incat nu ma plang. In plus am prins din vreme semnele si am cules multe verzi de dulceata si gogonele. Am avut un an record la brocoli si asta ma bucura pentru ca am prins secretul iar de la anul ii voi tunde des. Pana acum ii lasam sa isi faca de cap ceva mai mult dar anul asta i-am decapitat imediat ce aparea primul manunchi verde si trebuie sa spun ca nu am mancat niciodata brocoli mai bun si mai fraged. Nu i-am tratat si vad ca metoda cu ceapa, busuiocul si galbenelele plantate langa varza si brocoli a mers mai bine anul asta decat anii trecuti (poate unde am curatat frunzele de omizi si oua de indata ce au aparut). Cu alte cuvinte sunt multumita si daca reusesc sa ajung la primavara macar cu 3 plante de anghinare ma declar de-a dreptul fericita. Te invidiez pentru minunatii gogosari si mi se face foame numai vazand ardeii pe plita.
Laura, eu am stropit dar cu d-alea de ma rade tot satul. Insa acum eu rad mai bine ca de bine de rau am ce culege. Ei au scos rosiile din iunie. La rosii recunosc nici eu nu sunt mai breaza. Au facut putin si nu prea au mai legat rod mai sus de primul palier, poate asa cate una pe ici pe colo. Insa de salata este bine. Nu avem de bulion. Am incercat bulion acum vreo 3-4 saptamani ca adunasem vreo 3 galeti insa s-a stricat. Nu stiu daca s-a stricat de caldura sau de mana pe care o aveau rosiile deja… Te tin la curent promit cu modalitatile ecologice pe care le descopar si eu.
Dana nu-i asa ca-s tari nasosii? De ce s-or fi facut asa?
Andra, si eu am pus multe rosii si totusi nu au avut succes. Adica la un cules serios nu ma duc mai mult de o galeata jumatate, insuficient pentru bulion. Cred ca la anu’ incerc si eu broccoli, in conditiile in care Micul Print (T mic) care este un sclifosit si jumatate la masa (nu a mancat carne pana la doi ani) anul asta s-a lipit de broccoli in Grecia si i-a placut. Cum il prepari? Sau in papi crud? Ca la noi se mai intampla sa mancam conopida cruda… Iar la anu’ trebuie sa incerci sparanghel… ca am auzit ca-i greu si complicat de cultivat. Asta daca mai ai nevoie de challenge-uri Mie mi-ar placea sa incerc rubarba, dar n-am vazut pe nicaieri seminte. De fapt recunosc ca asta-mi place in gradinuca: faptul ca pot incerca orice fara sa-mi bage cineva pe gat un produs sau fara sa trebuiasca sa aleg din oferta nimanui.
Toate bune fetelor si spor la recoltat!
Poate nu au avut apa constant “nasosii”…sau poate de la caldura?
Imi amintesti de mine in anii trecuti cand am avut gradina plina! Sa va bucurati de roade, sa le papati sanatosi si sa aveti parte de ele si in anii care urmeaza!
Marilena, imi pare bine ca te vad din nou. Multumesc pentru urari. Tuturor va doresc sa aveti parte de roade bogate si de o viata plina.
Dana am udat de am rupt mai ales ca la noi nu a mai plouat de vre-o luna si jumatate. Culmea este ca nu sunt toti asa ci numai unii, iar cand ud ii ud pe toti la fel. Probabil ca este o anomalie… genetica ?!?!… zic si eu
Fain
Am pus o reteta cu brocoli aici http://pursisimpludelicios.wordpress.com/2010/08/18/gustul-clar-si-curat-al-verdelui/. De cele mai multe ori il oparesc cateva secunde si peste el pun ulei de masline, sau rad parmezan sau pun suc de lamaie si ulei, azi am facut supa crema din brocoli (sunt inundata de atat brocoli si loc in congelator nu mai este asa ca trebuie mancat!). Cu sparanghelul este destul de greu. In primul rand trebuie cultivat pe “coame” si mai apoi dureaza vreo patru ani pana la prima recola. Insa, daca ai rabdare, merita. Rubarba nu am semanat ci am inmultit dintr-o bucatica de radacina primita. Este usor de cultivat si si mai usor de inmultit. Eu ador rubarba insa se pare ca nu toata lumea impartaseste gustul meu fistichiu la mancare (am facut gem, care dupa mine este dumnezeiesc si o buna prietena dupa prima lingurita s-a strambat si nu din pricina gustului ci pentru ca nu ii place cum arata!). In cateva saptamani voi avea un pachet cu seminte de rubarba si daca iti doresti iti trimit (fac schimb cu prieteni si cunoscuti si in schimbul rubarbei voi trimite seminte de flori). Trebuie semanat prin martie asa ca ai vreme sa imi spui daca vrei.
felicitari.da tot asa sunt si putinele legume ce au scapat de mana de anul acesta.au gustul copilariei. imi cer scuze ca nu ti-am multumit pina acum pt “”solutia”” ce a incercat si chiar a reusit pe alocuri sa-mi salveze gradina.ma bucur pt rezultatele voastre si poate de anul viitor intru si eu in rindul celor cu gradina pe blog.inca incerc sa ma organizez.te mai rog nu uita de “bobitele” ce pot inlocui balegarul. iar apropo de ziua recoltei ,toti detinatorii de gradini au cel putin 30 de zile de recoltat.mai mult sau mai putin. cu stima.
Andra as vrea rubarba, daca vrei sa imparti cu mine “avutul tau”. Spune-mi ce vei face cu frunzele de rubarba, care stiu ca sunt foarte toxice? Merci pentru retele de broccoli. Stiam si eu ca este o smecherie si ca nu trebuie gatit prea mult. Despre locul in congelator ti-as spune povestea cu lada frigorifica cumparata cand am facut 400 de kg de vinete in primul an de gradinarit, si dupa ce am umplut congelatorul, pe al meu, pe al mamei, pe al prietenilor, cu lacrimi in ochi am cumparat o lada frigorifica. Stiu ca este greu cu sparanghelul de aia am si lansat provocarea.
Brenacu nici nu vreau sa aud de scuze. Ma bucur ca am reusit macar pe locuri sa te ajut si sper ca la anu’ va fi mai bine. Cand va fi momentul de ingrasamant din ala te anunt. Si la mine am scapat-o din mana gradinuca putin dar am salvat ce se mai putea si asta este. Imi spunea cineva ca gradina este ca piscina: daca ai scapat-o din mana si a facut alge scoti toata apa si o iei de la capat. Eu n-am avut decat piscinuta mica si sa stiti ca asa este daca face mazga din aia adio poti sa torni in ea ce vrei ca la fel de limpede ca la inceput n-o mai ai. Asa si in gradina – a intrat mana – salvezi ce mai poti.
Intr-adevar,toata luna ar trebui sa fie a recoltei.De fapt inca de la inceputul lui August,ca de atunci incepe recoltatul mai bine si pana in Octombrie.
frumosi ardeii cu nas
Cu mare bucurie iti pun semintele la posta (scrie adresa ta la blog @ pursisimplu.net) ! Frunzele sunt o mana cereasca pentru gradinarii care nu vor chimicale. Fierte in apa cu ele poti sa stropesti varza si brocoliul (ca tot am vorbit de brocoli). Daca nu ai vreme de fierturi pune toate frunzele la compost. Dupa ce se descompun sunt inofensive. Orice ai face nu le arunca! Evident vasele in care faci fiertura nu sunt bune si de altceva asa ca foloseste o oala veche. Proportia este simpla cate kilograme de frunze de rubarba atatia litri de apa (2 kg la 2 litri). Insecticidul asta magic se fierbe jumatate de ora. Am folosit acum cativa ani, am vazut cum este facut insa nu am facut niciodata dar anul viitor voi fi nevoita sa imi fac singura. Of, lada frigorifica! Unele isi doresc pantofi iar eu as fi fericita cu o lada frigorifica! Poate, cine stie?
Am recomandat la cineva de la Min Agriculturii sa vada acest site…si ce crezi ca m-a intrebat?” A accesat fonduri Sapard?”, nu stiu daca mai sunt de actualitate aceste fonduri…dar ar fi o idee sa transformi pasiunea in afacere.
Asta ca sa-ti dai seama cat de rupti de realitate sunt astia din administratie. Ce fonduri Sapard? Asa se munceste in orice gospodarie de sute de ani. Pentru ce sa accesezi fonduri Sapard? Si ce proiect sa ai ca sa-ti permiti sa platesti vreo 3000-5000 de euro consultanta la firma cuiva, nu spun cine dar trebuie sa fie persoana importanta, ca sa-ti faca un proiect care sa treaca. Ca doar de aia e persoana importanta. In plus iti trebuie teren nu gluma, nu ce am eu 2000 mp
Sorry Lucia, eu nu mai cred in d-astea…
As dori si eu un plic cu seminte de rubarba sau daca aveti radacina cu atat mai bine. Ce trebuie sa fac ca sa le obtin?
Sunt din Bucuresti…
Gigi draga, nici eu nu m-am invrednicit sa ii dau mail lui Andra; iar eu nu am seminte deloc. Poate la anu’ daca nu gasesti pana atunci