Grecia – una calda, una rece

Cand m-am intors din concediu din Grecia, simteam ca lucrurile nu stau chiar asa cum ar trebui acolo. Aveam un gust amar din cauza faptului ca intr-un an de saracie oamenii s-au schimbat foarte mult. Am fost pe o insula, Corfu, unde, in perioada in care am fost eu, insula era aproape goala. Localnicii spuneau ca este din cauza declinului economic si a adoptarii monedei euro odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Eu cred ca era gol din cauza preturilor care erau ametitoare. Doua chaise-loungue-uri costau de trei ori mai mult decat pe continent. Un frape costa cat o cutie de cafea instant la supermarket. Toate magazinele de suveniruri aveau marfa de anul trecut, care se vedea ca este prafuita. Vanzatorii spuneau ca nu se vor aproviziona pana cand nu vor vinde marfa deja existenta in stoc.

Ceea ce m-a deranjat insa cu adevarat a fost aparitia unui comportament pe care nu l-am intalnit pana anul acesta la gazdele noastre si anume incarcarea notelor de plata. Bazandu-se pe faptul ca tu citesti greu nota de plata din cauza alfabetului diferit, ei iti aseaza langa apa pe care ai baut-o o cafea pe care nici nu ai cerut-o nici nu ti-a adus-o. Sau vei plati o portie generoasa de paine pe care ti-a adus-o dar pe care tu nu ai cerut-o, nu era scrisa in meniu, nu avea pret dar la sfarsit o platesti. Ni s-a intamplat in multe locuri.

Din fericire, ne-am bucurat de plante si de relieful minunat, pe care nicio criza din lume nu le poate lua Greciei.

Arhitectura in Kerkyra, capitala insulei Corfu si totodata cel mai mare oras de pe insula are puternice influente din arhitectura venetiena. Aproape nicio cladire nu are arhitectura aceea clasica greceasca

Turla bisericii Sf. Spiridon

Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, m-a impresionat Bougainvillea. Este peste tot in toate varietatiile de culori pornind de la roz si terminand cu mov, violet si alte culori din gama asta.

Canal d’amour

Pentru Mirela careia ii place Canna Indica iata o varietate mai putin obisnuita

Pentru voi toti, un lamai care are in acelasi timp lamai, fructe necoapte si flori.

Leandru cu frunze bicolore

Maslin

Muscate

Ricin

Rozmarin

Trandafir japonez, afara in aer liber, in pamant nu in ghiveci.

Si ca de obicei o insecta mai neobisnuita; de data asta un paianjen. Mi-au placut la el culorile si cum daca te uiti atent pe spatele lui vei vedea un chip.

 

Si peisaje minunate din Paleokastritsa si Sidari

This entry was posted in Din realitatea cruda and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Grecia – una calda, una rece

  1. Pingback: Grecia – una calda, una rece - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Imi pare rau ca ai avut surprize neplacute insa te invidiez pentru locurile si florile minunate pe care le-ai vazut. Imi place blogul tau si te urmaresc cu placere si interes.

  3. adinuca says:

    Multumesc, draga mea. Si eu urmaresc cu mare drag blogul tau si iti admir stilul, de-a dreptul inconfundabil.

  4. victoria says:

    Si eu care chiar as fi vrut sa merg acolo candva,poate la anul.Dar,daca incep sa se poarte ca romanii……………..de ce sa ma mai obosesc sa fac drumul?! :)))

  5. alex says:

    E pacat daca lucrurile stau asa. Grecia mi s-a parut una dintre cele mai ospitaliere tari prin care am fost. Eu am fost in 2008 intr-un mic tur care a facut popas si in Parga, la circa 70-80 de km mai la sud de Corfu, pe coasta, evident. Era in luna Mai si “arida” Grecie era inflorita toata. Floarea aceea cataratoare, rosie, despre care aici aflu ca ar fi Bougainvillia, livezile de portocali, Leandrii, Mirtul, m-au dat pe spate. Mai ales mirtul, din care am incercat sa aduc si acasa o mica tufa, care era si inflorita! Saraca a supravietuit, probabil din inertie, primei ierni, dar nu i-a mers pra bine. I-au cazut o multime de frunzulite. In a doua iarna si-a dat obstesul sfârsit in bratele mele, care nu mai stiau ce sa faca pentru a o salva. Cred ca uscaciunea excesiva si caldura pe perioada iernii au dat-o gata.

    Nu trebuie sa-i acuzam prea tare pe oamenii aia. Saracia te impinge la multe prostii. Chiar si in 2008, cand am fost eu am intrat in vorba prieteneasca cu niste localnici si am inteles ca viata era foarte grea pentru ei. Cinci-sase luni pe an traiau (mai bine sau mai rau) din ceea ce aducea turismul. Insa restul lunilor, vai si-amar de multi dintre ei.
    Cu atat mai mult acum, când nici turismul nu mai aduce ceea ce aducea.

  6. adinuca says:

    Adevarul este ca nici nu fac nimic nici in restul anului dar nici vara. Traaag de un frape si vand chinezisme, pe care le cumpara cine le cumpara. Si cam atat… Cum sa traiesti tot anul din niste venituri minuscule? Dar cred ca de aia sunt si asa lenesi, ca sa nu consume multa energie. Nu generalizez desigur. Sunt si exceptii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.