Am cam neglijat-o… Poate si pentru ca nu avea fructe… prea multe… ma rog… scuze… dar ma iarta ea…
Am stropit-o doar o data cand mi-a ramas ceva solutie de la solar. Numai pe pomii cu fructe ca stropeala le ajuta sa tina fructele si sa le faca mari. Avem cateva prune, un mar si doua gutui. Au fost vreo 3 visine si o caisa care s-a spart si s-a stafidit. N-am apucat sa o mancam.
Prunele sunt minunate. Au fost mai multe insa s-au mai scuturat, s-au mai imbolnavit si n-au mai crescut dupa care au cazut din pom. Dar fiind primul an de rod, ii multumesc prunului si pentru asta.
Singurul mar din curte, din soiul Goldspur, care a rodit si despre care spuneam ca este o minune deoarece soiul sau este autosteril iar in primavara mi se parea miraculos ca a venit albinuta tocmai cu polenul potrivit dupa ce eu m-am straduit sa gasesc soiurile potrivite la polenizare. Natura face totul mult mai simplu, fara explicatii.
Marul din soiul Generos, cel mancat de sfredelitorul ramurilor si-a revenit spectaculos:
Acum am niste caisi, care cresc haotic foarte repede. Anul asta au crescut lastari de aproape 2 metri. Problema este ca au crescut haotic:
Am si caisi normali care au crescut pe directia corecta
Pingback: Livada in iulie - Ziarul toateBlogurile.ro
Pingback: Gradinuca
Pingback: grAdinuca.ro » Cand omul nu are ce face… face prostii
Buna Adinuca.Ma bucur ca am dat de blogul tau.Suntem si noi niste oameni (normali cred),care locuim la oras (Cluj),dar avem o mica gradina,livada ,cabana ,totul pe o supr. de 1400 m2,undeva la 15 km de Cluj,la tara,unde avem si noi niste pasiuni comune cu ale voastre.Sotia e cu gradina de flori si cu florile din ghivece,eu ma ocup cu pomisorii mei,altoiesc,tai ,stropesc,plantez,fertilizez,etc. si ma ocup si de gradina de zarzavat.Am vazut ca ai niste caisi superbi;problema e ca ,(virgula),caisul (si nu numai)necesita taieri de formare a coroanei.Caisul creste f. viguros in primii 2-3 ani ,dezvoltand o coroana naturala, sub forma de piramida rasfirata,dar nu este recomandata coroana naturala,ci coroana sub forma de vas sau aplatizata,pt.ca o coroana naturala produce multe fructe ,intra repede pe rod,dar si imbatraneste repede si se degarniseste de rod.Deci la ultima poza postata cu acel cais recomandarea mea este sa-i faceti taierile necesare si recomandate,pt. a primi lumina fructele din interiorul coroanei.In rest,mult succes,sa ne mai auzim!
Buna Endre si bine ai venit in gradinuca. Iti multumesc pentru sfaturi. Despre taierea pomilor cred ca as putea asculta oricate sfaturi ca oricum nu pricep nimic. Cred ca nu rezonez cu taierile. Am citit “tz” carti despre taierile la pomii fructiferi, am citit pe net milioane de articole, nu inteleg si pace. Din cartile pe care le-am citit, pasajele despre taieri le pot reproduce din memorie cuvant cu cuvant. Ei bine, cand sunt in fata pomului implinit ma uit la el ca vitelul la poarta noua. Astfel, vazand si constatand toate acestea am apelat la un specialist in taieri care ne viziteaza anual si dupa care ma tin eu, strangand cracile pe care le taie si incercand sa fur meserie. Ca deh, omul lucreaza la o statiune pomicola, se pricepe. Nu s-a legat nimic de mine in trei ani de cand vine sa-i taie cu toate ca omul e rabdator imi arata, imi explica. Anul asta mi-a pus foarfeca in mana sa fac eu taierile la un prun. M-am uitat asa… intrebator la el si el mi-a spus cu blandete… “cum te-am invatat si cum ai citit. Fa-l ce forma vrei din cele de la prun (se gandea omul ca nu stiu ca-i prun; ca o paranteza omul stie ce soi de prun/mar/par etc. este cand nu are fructe pe el)”… Si dau eu sa tai o cracuta care mi se parea nelalocul ei. Si el ofteaza si spune: “vin tot eu la anu’, lasa-l ca-l tai eu si acum daca vrei sa ai fructe”. Asa ca ne vedem anual…