Legumicultura in spatiu neprotejat

Ei bine am solar. Insa nu m-am putut desparti usor de plantele crescute natural la soare. Este adevarat ca unele plante nici nu m-am gandit vreodata sa le cresc intr-un spatiu protejat. Solarul l-am facut strict pentru rosii, castraveti, vinete si ardei. Telina si-a gasit locul acolo ca nu aveam o parcela libera pentru ea afara si am profitatat de acea parte a solarului unde era foarte multa apa.

Am crescut sau crestem inca afara: ceapa, usturoi (astea doua s-au cam terminat fiind deja culese si depozitate), fasole de toate felurile, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel), sfecla rosie, dovlecei si dovleci mari de placinta.

Usturoiul isi asteapta mana maiastra la impletit:

Mazarea ne-a facut o surpriza: dupa ce a rodit si s-a uscat aproape in intregime de la radacina au incoltit plante noi.

Fasolea a rodit din plin. Cea galbena mai mult. Cea verde este mai fina si mai mironosita zic eu. Mai alintata, rodeste mai putin si mai greu. Cea galbena este mai spornica.

Patrunjelul este inca verde si cret ca dupa un permanet bun

Si patrunjelul de radacina cat si cel de frunze isi face foarte bine treaba insa nu sunt la fel de spectaculoase. Insa aroma este divina. N-are nicio legatura cu ce cumparam pana acum din piata. Nu stiu unde fuge aroma cand il aduc in piata. Morcovii sunt buni de mancat insa nu sunt prea portocalii.

Lasand toate aceste plante care in mod normal isi au locul afara, am cultivat si niste rasaduri de rosii, vinete si ardei capia afara. Mi-era dor de aroma rosiilor coapte la soare. Sunt altfel, poate pentru ca nu sunt fortate de caldura insuportabila din solar sa creasca si sa se coaca prea repede. Isi fac treabaย  in tihna si sa fara sa fie grabite, fiecare in ritmul ei, atunci cand simte ca este pregatita. Si asta se simte la gust. Asa cum noi oamenii apreciem in mod diferit soarele asa si plantele: cand suntem la plaja sau la mare si suntem relaxati ne place soarele,ย iar cand alergam prin oras dupa treburi si suntem stresati transpiram mult si ne agaseaza. Afara toate legumele cresc mai mici dar sunt mai gustoase. Astfel rasadurile primite in dar si plantate afara au prins viata si ne bucura in fiecare zi cu avantul lor si cu dorinta de viata care le tine in picioare in ciuda furtunilor cu vanturi groaznice ce nu ne-au ocolit in ultima vreme.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Legumicultura in spatiu neprotejat

  1. Pingback: Legumicultura in spatiu neprotejat - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. armeria says:

    Adinuca, vreau sa te salut si sa te rog , daca ai timp sa-mi spui cum faci copilirea la vinete.
    Vad ca sunt foarte “curate”.
    Multumesc si spor la treaba ๐Ÿ™‚ Toate arata bine la tine, manate sau nu.

    P.S. Din omida aia frumoasa, va iesi fluturele ochi de paun ( Saturnia pyri ) ๐Ÿ™‚

  3. adinuca says:

    Buna Armeria si bine ai venit in grAdinuca.
    Copilirea la vinete o fac la fel ca la rosii. Din pacate nu am fotografii dar astazi ma duc in grAdinuca si execut si apoi postez. In principiu rup lastarii crescuti la baza frunzelor. Dar cu poze va fi mai usor.
    Eu despre omida aflasem altceva, ca iti dai seama ca m-a ros: cica ar fi Antheraea polyphemus (numai ca asta are punctele rosii nu albastre)
    Dar ai dreptate saturnia pyri seamana mai bine ca are picatele albastre
    Totusi amandoua par a fi inrudite cumva

  4. Tot rosiile din gradina sunt cele mai gustoase…dupa mine. Dar solarul iti ofera siguranta.
    Eu nu am copilit vinetele. De aceea le face mai mici?

  5. armeria says:

    Multumesc, astept poze si detalii (le copilesti de jos in sus, de sus in jos,din doi in doi, le fertilizezi cu…, etc.) ๐Ÿ™‚

    Nu am cultivat niciodata vinete, pentru ca intotdeauna mi s-au parut mai ieftine la piata.

    Anul asta insa, am 400 de plantute … rasadurile aveau alta destinatie, dar pana la urma m-am trezit cu ele pe parcela mea.Asa ca voi invata si tehnologia de cultura a vinetelor ๐Ÿ™‚
    Sunt plantate in culise de porumb zaharat, sunt curate in ceea ce privesc daunatorii si buruienile, sunt fertilizate cu” NKP”- a se citi crotine de iepuri- si urmeaza copilirea ๐Ÿ™‚

  6. adinuca says:

    Sigur de aia sunt mai mici. Poate fi si ca asa este soiul lor insa este foarte posibil daca nu copilesti fructul sa ramana mai mic. Este valabil si pentru rosii

  7. Laura says:

    Buna ziua,

    As vrea sa stiu in ce zona va aflati si ce suprafata totala cultivati? Si Bravo pentru tot!

    Laura.

  8. adinuca says:

    Buna Laura si bine ai venit in gradinuca. Avem in total 2700 mp din care avem o livada de 1000 mp, un solar de 150 mp si o gradina afara cam de 500 mp. Totul este situat langa Ploiesti. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept..

  9. Pingback: grAdinuca.ro » Cum am trecut de la cositele printesei la usturoi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.