Acest articol ii este dedicat lui Huni, la al carui gazon ravnesc de cand l-am vazut prima oara. Si tot ravnind eu asa, n-am putut sa ma abtin si intr-o zi i-am spus si in cuvinte ca daca as putea l-as muta cu totul in gradina noastra. Pe gazon fireste, nu pe el personal. Si el m-a intrebat de ce nu incerc sa pun gazon? Ca nu este chiar asa greu si complicat precum pare.
Asa ca intr-o zi la magazin, nu mai conteaza care, ca in toate caut raionul de “gradina” am pus mana pe o cutie de 1 kg cu gazon. Sport, sa fie mai rezistent m-am gandit eu. Apoi am venit acasa, am deschis site-ul lui Huni si am tastat gazon la search si s-au asternut in fata mea vreo 2-3 pagini de articole. Le-am invatat pe dinafara si ne-am pornit la treaba.
Invatasem ca gazonul trebuie udat des pana rasare si dup-aceea, trebuie tuns si apoi trebuie fertilizat. Asa ca am plantat. Am facut si niste poze in diverse stadii de crestere pe care vi le arat.
Gazonul a rasarit dupa 10 zile de la plantare. Nu am pregatit foarte tare terenul deoarece nu aveam timp. Doar am incercat pe cat posibil sa curatam de pietre gandindu-ne sa nu stricam masina de tuns cand om tunde. Si am aruncat semintele in lung si in lat cum citisem ca se face.
Nu a iesit foarte des, dar vazusem si mai rar. Il udam si de doua ori pe zi. Si a inceput sa creasca
Insa tot era insular, ca sa spun asa. Ma gandeam ca este asa din cauza ca cei trei catei care umbla liberi pe mosie il gaseau atragator si la indemana in momentele de graba fiziologica. In plus se si tavaleau in el de cate ori aveau ocazia. “Ei este doar un experiment” ne spuneam ca sa nu ne necajim. Voiam doar sa vedem daca merita sa punem noi sau trebuie sa angajam ceva firma sa ne amenajeze un spatiu cu gazon.
Am plecat in concediu si vestile despre gazon erau ca trebuie imperios tuns. V il curatase de buruieni si de la ploi crescuse mult fiind aerisit. Am venit si intradevar am constatat si noi ca gazonul nostru crescuse peste masura. In plus disparusera insulitele de pamant.
Acum se ridica din nou problema masinii de tuns iarba. Noi gandeam, visam si speram o masina de tuns pe benzina. Urma sa o folosim si in livada si in portiunile viitoare de gazon de prin curtea din fata si la viitorul loc de joaca al copiilor (daca mai apucam sa-l contruim pentru copii si nu il amanam pana la nepoti). Ni se parea comoda sa-i punem benzina si gata. Sa nu depindem de cabluri si de lungimi diverse. Insa marimea gazonului impunea sa il tundem de urgenta, iar noi nu aveam bani sa cumparam o astfel de masina. Asa ca am imprumutat de la V masina lor de tuns care este o masina electrica de duzina aproape care a costat 150 de lei. Ca asta aveau. Nu va puteti inchipui in ce verva era C la maneta masinutei si cum a tuns el tot, nu numai gazonul ci si toate buruienile de prin curte. Si a decretat: “vreau si eu una, electrica deoarece nu merita pe benzina”. Cand am tuns gazonul, am folosit masina cu tot cu sac. Golea sacul la mai putin de o lungime de gazon. La buruieni a renuntat la sac ca imbatranea golindu-l. Si si-a pus C pantalonii de tabla (o salopeta lucioasa si batoasa) si dai si tunde. Avea picioarele atat de verzi incat mai trebuiau sa-i creasca antenute si il luau aia pe Marte la schimb de experienta.
Dupa ce a fost gata tunsul, am descoperit sub chica gazonului, acum indepartata, mici insulite de gazon care se ingalbenise. Poate de prea multa umezeala, poate am intarziat prea mult cu tunsul. Dar in cele patru zile scurse de atunci, gazonul si-a revenit , nu mai este galben si inteleg ca necesita din nou sa fie tuns. Ma miram cand Huni spunea ca are perioade cand tunde de doua ori pe saptamana. Am luat intre timp si un ingrasamant dar nu m-am hotarat daca sa-l ajut sau sa-l las de capul lui. Asta de l-am luat, zice ca ajuta inradacinarea la gazon.
Asa ca, draga Huni, multumesc pentru imboldul si curajul insuflat dar mai ales pentru faptul ca am avut de unde sa ma inspir. Declar experimentul ca fiind o reusita si promit sa nu ma opresc aici. Planuiesc sa ierbicidez cu aplecare in livada si in toamna sa plantez gazon ca sa poata profita de ploile de toamna.
Felicitari, arata foarte bine!
Gazonul este una dintre plantele mele preferate din gradina. Au fost vremuri cand am zis ca nu vreau nimic altceva in gradina in afara de gazon si pomi fructiferi (din fericire m-am razgandit intre timp).
Puteti incerca si completarea golulilor, daca mai aveti seminte.
Spor la tuns gazonul :).
arata super. Eu am teren mare, nu imi permit sa pun gazon si sa-l ud mereu caci as seca putul. dar la tine Adina cred ca e o placere sa mergi desculta pe el.
Imi place! Si la fel ca si ai tai catei as trage si eu o tavaleala in iarba. Adevarata relaxare. Pup you!
Nu mai avem seminte dar cu proxima ocazie le vom completa. Intradevar este o placere sa mergi descult prin gazon, ca nu inteapa si nici nu ai surprize sa calci in cine stie ce. Ma refer la cioburi sau alte d-astea ca alelalte daca le gasim le adunam cu punguta, asa cum faceam si cand ieseam cu cainii afara la oras.
chiar e klumea.daca as avea spatiu mai mult as pune si eu,macar cativa mp sa se joace fiica-mea.Chiar imi place .
Buna seara,Adinuca! nu pot decat sa ma bucur ca esti la …al catelea(?) experiment reusit.Iata unul din putinele beneficii ale ploilor interminabile – gazon verde crud mai rar in luna lui cuptor.Admir si-mi fac planuri de viitor…va trebui sa ma informez …cum as putea sa transform “iarba verde de acasa” ,pe alocuri buruienoasa,cu mult trifoi,tunsa totusi la intervale regulate,tot cu-o masina electrica ,in covorul fin,visat (si) de tine odinioara.Va trebui sa “dirijez” cateva crengi ale nucului umbros,sa nu intram cu masina-n curte,sa desfintez zona de trotuar ce-o traverseaza (acum) inutil,sa transplantez cativa trandafiri – dar unde?,sa redirectionez o parte din vita de vie,sa “mut” caminul de apa din mijlocul curtii ( proasta inspiratie!) si parca multe altele…Sunt insa alte,multe alte prioritati…din pacate distanta de la visele preferate,desi-i egala cu dorinta e departe de realitate…Ma multumesc sa-mi clatesc ochii pe la “voi” si sa nu-mi pierd speranta…Toate bune!
Copii deja se joaca pe gazon cu toate ca spune lumea ca 5 luni este bine sa nu-l calci, insa noi am hotarat sa-l invatam cu greul inca de mic.
Mira cateodata simt si eu ca am facut alegeri gresite si ca mai este mult pana departe, dar nu ma descurajez si am inceput sa ma cam arunc cu capul inainte. Parca sunt pe ultima suta, nu stiu de ce simt asa. Traiesc ca si cum as muri maine. Si poate ca e mai bine asa. In rest, despre numarul experimentelor reusite… cine mai numara? ne bucuram de ele si gata.
Va doresc o seara minunata
Te invidiez pentru gazonul nemaiponemit de frumos.Pentru tuns si noi folosim o masina electrica de 4 ani fara probleme, insa anual ascutim cutitul masinii la tocilariiile de prin piete.
Asta ne lipseste noua, tocilaria. O sa-ti ascult sfatul si o sa caut una. Multumesc pentru vizita
Pingback: grAdinuca.ro » Importanta araturii de toamna
salutare.
am pus si eu gazon in fata casei si e cam rar ce sa i fac k am si completat e ceva in genul celei de a doua poze
Salut George si bine ai venit in gradinuca. Noi nu i-am facut nimic gazonului ca sa arate ca in ultima poza. Doar am udat si l-am tuns. Cand gazonul ajunge la 10-12 hai 15 cm trebuie tuns. Retine ca trebuie udat in fiecare zi pana ajungi aici. Tunderea ajuta la indesire. Daca insa ai insule mari, afaneaza cu o furculita si mai seamana niste seminte. Te mai astept cu vesti
sarut mana! as dori si eu cateva lamuriri in leg cu gazonul si anume:
daca poate fi insamantat in pamant galben, adica lut, apoi, in cazul unui rasp afirmativ, cat costa, cat intra la metru patrat, si de unde il pot procura? va rog sa mi raspundeti cat mai repede, ca am mare bataie de cap cu o bucata de curte destul de mare cu astfel de pamant si tre sa i schimb fata in termen cat mai scurt! multumesc anticipat! 🙂
Buna Petru. Si noi avem tot pamant galben dupa cum observi si in fotografii. Te sfatuiesc insa sa insamantezi mai la sfarsitul lui septembrie. Va rasari in primavara si vei tunde probabil prima data in aprilie candva. Altfel, daca insamantezi acum, trebuie sa stai cu furtunul pe el aproape in fiecare zi si il prinde iarna cam firav si poate nu apuci nici macar sa-l tunzi sa se intremeze putin. Zic si eu… Iti intra cam 1 kg samanta de gazon la 25 mp. Ce trebuie sa retii este ca trebuie scarificat des, cred ca in fiecare primavara, pentru aerisirea radacinilor si cred ca si ingrasat anual sau de doua ori pe an. Primavara viitoare nu, e prea devreme.