Noi lucrari in solar

Am avut un week-end plin. Cum am ajuns vineri seara la gradinuca, mi-am facut turul de onoare. Multi nu inteleg de ce il fac, deoarece ajung in majoritatea cazurilor pe intuneric sau pe aproape. Dar iau pulsul asa pe intuneric si intru in atmosfera apoi in restul serii fac planuri pentru a doua zi.

Ei vineri, chiar si pe intuneric am observat ca pirul pusese stapanire pe solarul nostru. Vinetele aproape nu se mai vedeau. Apoi rosile trebuiau copilite si relegate cele care au luat-o la vale.

Asa ca dis de dimineata, eram deja in solar, cica sa nu se faca prea cald.

Si pentru ca ramasesem datoare cu modul in care legam noi rosiile iata fotografiile de detaliu

Facem unĀ  prim nod

Tinand nodul initial fix astfel incat sa ramana o bucla langa tulpina rosiei, initiem o funda.

La sfarsit arata cam asa

Aceasta bucla ramane agatata de prima frunza reala care ramane ne rupta sau de locul unde aceasta a fost inserata. Apoi planta se rasuceste in jurul firului.

Acum trecem sus. Cu scuzele de rigoare, privind calitatea fotografiei, firul se rasuceste de doua ori in jurul sarmei de care legam.

Apoi facem din nou nodul pe care il fixam cu degetul.

Facem din nou funda, cu grija mare de data asta sa nu lasam firul liber ca sa nu se lase.

Apoi am copilit. Pentru cei care nu au mai facut niciodata asa ceva si nici nu au mai vazut, am facut cateva fotografii care sper sa fie suficient de graitoare. Spuneam ca este important in solarii si sere ca rosiile sa nu aiba frunze aproape de pamant deoarece nu se aerisesc si mucegaiurile si ciupercile isi fac de cap. Noi am rupt primele 3-4 frunze (spun frunze dar ele sunt de fapt niste tulpinite cu frunze). Acolo unde am rupt deja aceste frunze, la imbinarea lor cu tulpina principala au aparut copilii.

I-am rupt dupa cum se vede. Copilul (cu accent pe co) impiedica planta sa se dezvolte si o ramifica inutil. Sigur ca in timp si copilul va rodiinsa planta pierde din inaltime si roadele de pe principal sunt mai mici.

Sa recapitulam: la imbinarea lastarilor cu tulpina principala, deasupra lastarului apar alti lastari mai mici, care trebuie rupti

Cel mai greu mi s-a parut sa deosebesc copilul cel mai de sus din dreptul primului rod (in cazul meu) de varful plantei dar cu putin atentie am reusit. Totdeauna copilul se afla la imbinarea dintre tulpina principala si un lastar cu frunzulite.

Vedeti pe fundal o galetusa in care am adunat copilii deoarece ei in timp devin toxici, viciind si aerul din solar, asa ca ei trebuie scosi din solar.

Am gasit nenumarate coropisnite moarte, semn ca eforturile noastre de combatere au dat roade.

Dupa ce am terminat aceste muncisoare, se facuse deja vreo 2. Nu pot sa va spun cate minunate grade se adunasera la un loc in solar si cata apa am trecut prin corpul nostru. Asa ca am facut o binemeritata pauza, nu inainte de a termina de sapat toate buruienile din solar pregatind terenul pentru formarea santurilor necesare instalarii instalatiei de udat in picatura

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Noi lucrari in solar

  1. Alexandra says:

    Adinuca, imi place rau solarul vostru. Ma bate gandul din ce in ce mai tare ca la anul sa daram solarul care-l am si sa fac si eu unul asa, estetic cum e al vostru.In plus, imi place manichiura ta! E mare lucru sa ai unghii frumoase si gradina ingrijita in acelasi timp.

  2. adinuca says:

    Imi pare rau sa te dezamagesc dar unghiile ojate erau ale vara-mi. Cu ea am copilarit in satul vecin si am lucrat in gradina de pe la 10-11 ani. Lucram cu drag impreuna ca suntem amandoua niste racoaice nostalgice si cand e vorba de amintiri din copilarie sau de mancare si provizii suntem amandoua ca hipnotizate. Iti dai seama cand le imbinam pe amandoua… Cele fara oja, dar recunosc cu manichiura facuta, sunt ale mele.
    Daca vrei solarel ca al nostru trebuie sa gasesti in zona ta un meserias care sa indoaie la o masinuta arcele de sus. Dar se poate face si in forma clasica si e acelasi lucru. La al nostru e problematic ca folia se prinde cu banda din aia de legat baloti care se prinde la randul ei cu cleme. Asta pentru ca este metalic. Mai sunt multe detalii si daca vrei vorbim inainte sa va apucati. Poate ne faceti si o vizita sa pipaiti si sa vedeti cu ochii vostri

  3. ba_laura says:

    stilul asta de legat rosiile “functioneaza” si in afara solarului, sau doar in interior?

  4. adinuca says:

    Cred ca functioneaza si afara cu conditia sa ai sarme legate intre doi stalpi de care sa te prinzi sus. Atentie ca sarma este flexibila si se lasa sub greutatea rosiilor, astfel incat sfatul meu este sa nu departezi mai mult de 5 plante distanta intre stalpii sustinatori si fireste sa intinzi foarte bine sarma.

  5. gabriel onisoru says:

    va rog cine ma poate ajuta cu ceva informatii in legatura cu cultura legumelor in ghivece in sere? am cumparat de curand o sera dar este toata cu ciment pe jos. cum pot sa cultiv legume.VA MULTUMESC

  6. manolea luisa mihaela says:

    Imi place felul in care ai pus rosiile in solar .Nu ai nici un fir de iarba ,ce folosesti?

  7. Adinuca says:

    Sapa? mainile? Cam asta folosesc…

  8. irinel says:

    buna seara.am urmarit doua dintre postarile dumneavaostra in legatura cu rosiile din solar.imi place ceea ce vad.as vrea acum sa va adresez cateva intrebari,iar daca a-ti putea sa-mi raspundeti,m-as bucura.
    1)dupa ce a-ti plantat rasadul,la cat timp a-ti rupt primele frunze/lastari?
    2)ce tratamente a-ti folosit inainte de repicatul si plantatul rasadurilor?
    3)distantele dintre randuri si plante/rand,le-ati folosit pe cele “date ” de manual,sau a-ti putut “jongla”cu ele?(va intreb acest lucru,deoarece am cumparat rosii prekos,iar distanta recomandata este 80 cu 35..eu as vrea sa folosesc 70 cu 35,sau 60 cu 40,si vazand ca a-ti facut defolierea inainte de aparitia primelor fructe(cum mi-a zis un prieten ca ar fi portrivit),ma gandesc ca circulatia aerului nu ar fi o problema atat de mare folosind distantele mentionate.deci as putea face astfel?deocamdata atat.nu vreau sa va plictisesc .va multumesc pt ca mi-ati citit mesajul.poate va voi mai scrie cate ceva.
    P.S.-sunt incepator in ale gradinaritului,si invat din mers.doar ce mi-am construit un solar de 120mp.
    O seara buna.irinel

  9. Adinuca says:

    Buna seara Irinel si bine ai venit. Iata raspunsurile la intrebari:
    1. Primii copili i-am rupt cand au aparut si cand au fost destul de mari pentru a fi rupti (macar 2-3 cm). Cu cat mai repede cu atat mai bine
    2. Ma feresc sa tratez cu ceva rasadurile si plantele in general. Nu spun ca asa este bine insa noi asa facem.
    3. Noi folosim o distanta intre randuri de 90-100 cm si intre plante de 50 cm. In solar ai o mare problema cu circulatia aerului. Apoi in cazul rosiilor o distanta intre randuri de 60-70 cm nu iti este utila deoarece tufa de rosie este voluminoasa si iti va fi greu sa intri printre ele si sa faci lucrari sau sa culegi. Este parerea mea si mi-o asum. Nu spun neaparat ca este indicat cum facem noi dar experienta noastra ne-a dus de la o distanta intre randuri de 80 cm la cea mentionata mai sus. Aceasta distanta ne permite sa intram de doua ori cu motosapatoarea intre randuri pe sezon si sa lucram confortabil. Daca tu vrei o productie intensiva, probabil te avantajeaza acest tip de distantiere, insa eu cred ca te vei chinui sa gestionezi ce vei obtine.
    Cu drag, Adinuca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.