Totdeauna cand citeam despre pomi aveam dificultati in a vizualiza si diferentia mugurii de rod de cei de frunze si crestere. Acum cand livada mea implineste frumoasa varsta de 3 anisori (firesc doar unii pomi implinesc varsta asta, altii sunt in prima primavara la mine in gradina) si unii pomi au ajuns sa aiba mugurii de rod, m-am gandit sa va arat ce m-au invatat azi dimineata.
In principiu la toti pomisorii fructiferi mugurii de rod sunt mai rotunzi decat cei de frunze.
Visinul, de exemplu, m-a invatat ca mugurii de rod se gasesc intr-un mugure mai mare si sunt de obicei cate 3 sau chiar 4. Mugure de frunze la visin nu am mai gasit deoarece toti visinii din livada au deja frunze.
La prun se vede foarte bine diferentierea intre mugurii de rod si ceilalti. In prima fotografie se vad bine mugurii de rod in prim plan si in a doua cei de frunze.
La cires se repeta povestea de la visin si am prins intr-o fotografie ambele variante de muguri.
Pentru urmatorii pomisori nu am cum sa vad inca mugurii de rod deoarece ei nu au ajuns la varsta rodirii. Sunt adolescentii mei.
Merii
Gutuii
Piersicii
La piersic am o indoiala deoarece dupa cum se vede si in poza de mai sus se vad doua tipuri de muguri. Nu m-am lamurit inca ce-i cu mugurii maro inchis. Ca cei deja deschisi par a fi de frunze – dupa ce iese din ei – dar ceilalti care au ramas sunt prea ascutiti sa fie de rod. Dar voi vedea cum evolueaza si va tin la curent
Mai este ceva. Pana azi puteam sa jur ca toti pomisorii infloresc mai intai si apoi infrunzesc. Nici vorba. Cu exceptia caisului (care cred ca este inrudit pe undeva cu zarzarul – cum spunem noi la corcodus), la mine toti au infrunzit intai si apoi s-au aratat si mugurii de rod.
Foarte util articolul! Asa ceva as fi vrut eu sa gasesc acum 3 ani cand am inceput prima data sa caut informatii despre taierea si intretinerea pomilor fructiferi. Peste tot se vorbea despre muguri de rod si muguri de frunze dar niciunde nu era o poza pentru necunoscatori, sa vezi, cam care ar fi diferenta :).
Mie-mi spui? Si eu am fost in aceeasi situatie pana anul asta cand am inceput sa le observ singura. Din pacate aici avem mari lacune… Se vorbeste din carti fara sa se gandeasca nimeni ca cei mai multi care fac legumicultura sau pomicultura sunt nestiutori si trebuie luati de la zero. Ca pe copii… uite asta e manuta, asta-i piciorul etc. Ma bucur ca-l gasesti util, macar daca nu pentru tine macar pentru altii care trec prin ce am trecut noi.
Pingback: grAdinuca.ro » Planul lunii martie
daca nu deranjez prea mult v-as ruga sa-mi trimiteti si mie pe adresa de mail alte poze cu muguri si alte faze de dezvoltare la mar, prun, gutui,cais. Am nevoie neaparat pentru lucrarea de grad. Va multumesc mult
Draga Adina, acesta este un blog umil. Nu se ridica la inaltimea unei lucrari de grad, unde trebuie multa cercetare si vizualizare pe viu. Nu ne ocupam cu fotografia si in plus toate fotografiile postate sunt protejate de Legea drepturilor de autor. Ca sa le folosesti trebuie sa ceri un acord scris.